Bilgi

Verimli Olmak İçin 7 Günlük Plan


Hayatımızın büyük bölümünde verimli olmak için planlar yapmışızdır. Ama hiçbirine uymadan sıkılıp bir kenara atarak başarıya ulaşılamaması kaçınılmaz bir sondur. İlkokul 4. Sınıftan başlayarak yüksek lisans hatta doktora yıllarımıza kadar planlar yaparız. Okumamız gereken makaleler, yetiştirmemiz gereken ödevler, girmemiz gereken sınavlar vardır. Bütün bu saydıklarıma başlamadan önce çok sıkı ve katı planlar yaparız. Bu yazıda 7 günlük sıradışı bir planla hayatımızı biraz daha planlı ve verimli bir hale getirmemin yollarından bahsedeceğim.

1. Gün: Kahvaltıya çiğ kurbağa yiyerek başlayın. Sabaha çiğ kurbağa yiyerek başlandığında günün geri kalanında hiçbir şey sana daha kötü gelemez demiş Mark Twain. Her gün yapılacak işler listenizde nefret ettiğiniz şeyler olabilir ve maalesef bunları yapmak zorunda olabilirsiniz. Bu sevmediğiniz , zorlandığınız bir ders olabilir yaptığınız bir araştırma olabilir veya daha başka bir şey olabilir. Sabah size angarya gibi görünen bu işi hallederseniz günün geri kalanını daha verimli ve rahat geçirebilirsiniz. Aslında bu bahsettiğim çok önemli bir kural. Çalışmalarımızda bizi asıl ilerletecek olan ve asıl başarıyı yakalayacağımız kısım yapamadığımız ve zorlandığımız kısımdır. Sabah ilk iş olarak bu kısımla mücadele verirsek hem özgüvenimiz yerine gelir, hem de mücadelenin gururlu kazananı olarak güne enerjik devam edebiliriz.

2. Gü : Albert Einstein diyor ki ‘’Olumlu ve olumsuz, sadece aynı paranın farklı taraflara bakan iki yüzüdür.’’ İşte tam da bu yüzden hayata bakış açımızı değiştirmek zorundayız. Mutsuzsak başarısızsak bunun nedeni biziz. Baktığımız yer yanlış, baktığımız penceremiz dar.. Sorunların nedenini kendimizde arayarak onlara çözüm bulmalıyız. Konu her neyse onun karşısındaki tutumumuz asıl sınavımızdır. Sakince düşünmeliyiz. Nasıl bakabiliriz bu soruna? Hangi açıdan baksak sorunu ideal bir şekilde çözebiliriz. 2. Gün çözeceğimiz bu sorun ders konusu da olabilir ama sosyal bir konu olması daha önemli. Çünkü kabul etmek istemesek de sosyal hayatta yaşadığımız olaylar başarımızı yakından etkiler.

3. Gün: Ernest Renan ‘’Bir saatlik canlı ve ateşli bir çalışma, hülya içinde geçen yıllardan daha faydalıdır.’’ demiş. Kesinlikle her insanın hayatının bir bölümünde günde 10 saat çalışan arkadaşları olmuştur ve ne yazık ki bir anda kendimizi o insanlarla yarış halinde bulmuşuzdur. Saat  hedefiniz olmasın. Günde 8 saat çalışacağım demeyin. Konu hedefiniz, yapılması gereken işler şeklinde hedefleriniz olsun. Saatlerce kendinizi boğmak yerine yapılması gereken eylemi parçalara bölerek ilerleyin. Canlı ve dikkatli geçen 1 saat gerçekten de 10 saate bedeldir.

4. Gün: Fedakarlık olmadan zafer olmaz demiş Peyami Safa. Gerek sosyal ilişkilerde gerek derslerde gerek iş yaşamında mutlaka fedakarlık yapmak zorundayız. Gezip eğlenmek yerine oturup ders çalışıyorsak mutlaka karşılığını alırız.4. gün hayatınızdan bir fedakarlık yapın. Günde 4 saat dizi izliyorsanız bugün 2 saate indirme zamanı. Kazandığınız o iki saat size o kadar çok şey kazandıracak ki tahmin bile edemezsiniz.

5. Gün: Yapamayacağınız şeyleri kabullenin bugün. Asıl yapabileceğiniz şeyleri keşfetmeye başlayın. Her insanın farklı bir notası vardır en iyi olduğu şeyi yapmak insanı en mutlu eden şeydir. En iyi olduğunuz şeyi yazın bir kağıda karşısına da yapamayacağınız herhangi bir şeyi yazın ve düşünün. Gerçekten gereksiz bir uğraş mı yoksa iyi olduğunuz bir şeyi yapmak mı size mutluluk verecek? Aslında 5. Gün ince ve keskin bir sınırı içinde taşıyor. Zaten yapamıyorum deyip yapabileceğiniz bir şeyden vazgeçmek asla bugünün olayı değil.

6. Gün: İyi arkadaşlar edin. Denenmiş bir kuraldır bu. Bugün arkadaş listenizi gözden geçirin. Başarılı ve verimli olmak için kimler size iyi geliyor, kimler sizi hedefinizden uzaklaştırıyor bunu belirleyin ve net bir şekilde arkadaşlık ilişkilerinizi düzenleyin.

7. Gün: Engeller beni durduramaz, her bir engel kararlılığımı daha da güçlendirir diyor Leonardo da Vinci. Çok ama çok haklı. Biz ilerlemeye devam ettikçe mutlaka önümüze yeni engeller çıkacaktır. Yeni engellerle beraber yeni kapılar da çıkacaktır. Vazgeçmemeliyiz. Bugün yapabileceğiniz ama vazgeçtiğiniz şeyleri düşünün ve kendinizi güncelleyin. Ayrıca 7. Günün sonuna geldiğiniz için kendinize bir kahve ısmarlayabiliriniz 😊

Kalıcı alışkanlıklar için 21 gün ve ya 40 gün aynı şeyi yamamız gerektiğini biliyoruz . Bu nedenle ilk 7 günün ardından 21 veya 40 günlük zaman dilimlerinde bu alışkanlıkları sürdürmeye çalışmak önemli. Bu süreçte rahatlamayı bilmek ve kendimize güvenmeye devam etmek vazgeçmemek çok önemli.Verimli günler dileğiyle 😊

Not: Lütfen çiğ kurbağa yemeye kalkmayın.

1 Yorum

1 Yorum

  1. Sohbet

    14 Temmuz 2018 at 14:02

    toplum olarak sadece cuma günü beklediğimiz için bunların hiç biri olmaz diye düşünüyorum teşekkürler güzel makaleniz için.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı