Bilgi

Virüs Nedir? Çeşitleri Nelerdir?


Virüs bilgisayar ortamında kullanıcıdan habersiz dolaşıp yazılımınıza donanımınıza dosyalarınıza hasar verebilir. Virüs bilgisayardan bilgisayara atlayan atladıkça bulaşan bir bilgisayar kodu parçasıdır. Virüsü yaymak birinin bir dosyayı paylaşması ya da bir e-posta göndermesi gerekir.

WORMS (KURTLAR)

Bilgisayarınızda bulunan ağ dosyası sayesin her bilgisayara ağ bağlantısı üzerinden çoğalabilir

TROJEN HORSES (TRUVA ATLARI)

Truva atı bir program içinde gizlenen bilgisayarda gizli işler yapan bir virüs programıdır

MAKRO VİRÜS

Bilgisayar uygulamaları ve bilgisayar programları ile dosyalara bulaşan makrolara sahip virüslerdir.

LOGİC BOMB (MANTIK BOMBASI)

Herhangi bir programın içerisine yerleştirilen bir vürüstür. Patlayarak sisteme zarar verirler. Bombalar tüm dosyaları ve bilgileri silebilir.

TRAP DOORS (TUZAK KAPANLARI)

Tuzak kapısı ya da arka kapı, bir sistemin yazılımını yapan kişi tarafından, yazılımın içine gizli bir şekilde yerleştirilen bir virüs yazılımıdır. Bu programın çalıştığı bilgisayara virüsü yerleştiren kişinin, uzaktan erişim yöntemiyle sistem koruyucularını aşarak sızması mümkündür.

EXPLOİT (SÖMÜRME)

İşletim sisteminde bazı programların açıklarını bulup bu açıkları kullanma yöntemine denir. Exploit’ler ile sistem şifreleri görülebilir, sistemler hakkında bilgiler elde edilebilinir. Exploitler sistemin olağan olarak çalışmasına engel olurlar ve sisteme dışardan kod göndererek sistemi normal olarak çalıştığına ikna ederler ve genelde de yetkisiz erişim için kullanılmaktadır.

SPYWARE (CASUS)

İnternette dolaşırken tuzak pencerelere tıklandığında bilgisayara kurulur

ADWARE (REKLAM)

Eğer anlam veremediğiniz reklamlar çıkıyorsa istemediğiniz bir sayfa olarak ayarlanmışsa bilgisayarınıza bulaşmış demektir

ROOTKİT (KÖK KULLANICI TAKIMI)

Rootkit; çalışan süreçleri, dosyaları veya sistem bilgilerini işletim sisteminden gizlemek suretiyle varlığını gizlice sürdüren bir program veya programlar grubudur. Amacı yayılmak değil, bulunduğu sistemde varlığını gizlemektir. Önceleri çok kullanıcılı sistemlerde sıradan kullanıcıların yönetim programlarına ve sistem bilgilerine erişimini gizlemek için geliştirilmiş ve kullanılmış olmasına rağmen, kötü niyetli kullanımına da rastlamak mümkündür. Güvenilir bir kaynaktan geldiğine inanılan bir programın üst düzey yetki ile (root gibi) çalıştırılması zararlı bir rootkit ‘in sisteme kurulmasına sebep olur. Benzer şekilde, çok kullanıcılı bir sistemde kernel vs. açıkları kullanılarak sistemde root yetkisi kazanıp rootkit kurulması en yaygın görülen bulaşma şeklidir. Rootkit’in gerçekte hangi dosyaları değiştirdiği, kernel’a hangi modülü yüklediği, dosya sisteminin neresinde kayıtlı olduğu, hangi ağ servisi üzerinde dinleme yaparak uygun komutla harekete geçeceğini tespit etmek güçtür. Yine de, belli zamanlarda en temel komutların ve muhtemel rootkit bulaşma noktalarının öz değerlerinin saklanarak bunların daha sonra kontrol edilmesi gibi metotlar kullanılabilir.

BACK DOOR (ARKA KAPI)

Bir sisteme dışarıdan sızılması için o sistemde açık oluşturma işlemidir Genellikle bazı portları açarak kendi üreticisinin veya başka bir yazılımın sisteme sızmasını sağlayan yazılımdır

MBR VİRÜSÜ

MBR virüsü normal dosyalar yerine depolama aygıtının belli bir bölümüne bulaşır En kolay kaldırma yöntemi MBR alanının temizlenemsidir.

POLYMORPHİC VİRÜSÜ

Her seferinde kendini değiştirir. Virüs programları bu virüsü engellemek için tahmin yürütmeye dayalı teknolojiler kullanır.

TELEFON ÇEVİRİCİ (DİALER)

Çevirmeli telefon bağlantısı yapıldığında sisteme girip yurtdışı bağlantılı arama yapar telefon faturası üzerinden para kazanma yöntemidir. Bedava mp3, bedava program, crack linklerinin tıklanması, burayı tıkla veya tamam düğmeleri ile sitedeki java programı çalıştırılarak sisteminizi tuzağın içine çeker.

1 Yorum

1 Yorum

  1. yağmur

    2 Ocak 2020 at 20:37

    çok teşekkürler bilgi için.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı