Bilgi

Vitreus (Gözde Uçuşmalar) Nedir?


Doğadaki en etkileyici sistemlerden biri olan göz duyu organlarının en önemlisi, kuvvetlisi ve en mükemmelidir. Beynimizden sonra vücudumuzdaki en karmaşık organ olan gözler insanın dış dünyaya açılan kapısı gibidir. Tıpkı diğer organlarda olduğu gibi gözlerde de zamanla çevre faktörlerine veya genetik nedenlere bağlı olarak bozukluklar görülebilir. İşte bu yazımızda ismini duyunca  size yabancı gelen ama çoğumuzun yaşadığını düşündüğümüz bir durumdan bahsedeceğiz..

Vitreus.

Çoğumuz zaman zaman gözünde küçük parçacıkların uçuştuğunu görmüştür. İşte bunlara vitreus (uçuşmalar) denir. Bu uçuşmalar, çizgi, yuvarlak, nokta, bulut veya ağ şeklinde görülebilir. Bunlar gerçekten gözün içindedir. Vitreus denmesinin nedenini ise göz anatomisinden kısaca bahsettiğimizde daha iyi anlayacağız.  Gözün ön kısmında kornea dediğimiz saydam tabaka arkasında göze rengini veren iris bulunur. Bu iki tabaka arasında göz sıvısı yer alır. Gözün arkasında, görme hücrelerinden oluşan ağ tabaka retina bulunur. Vitreus retina ile çepeçevre yapışı halde bulunur.  Yumurta akı kıvamında jele benzeyen bir yapıdır. Vitreus yenilenmez dolayısıyla dışardan herhangi bir madde girdiğinde orada kalır ve sonuç olarak bu maddeler retina üzerine gölge düşürür. Gördüğümüz uçuşan cisimler bunlardır.

Yaşlanma veya bazı hastalıkların neticesinde vitreus dokusunda bozulmalar görülebilir. Öyle ki vitreus retinaya birleşik olduğu yerden ayrılır buna vitreus ayrışması denir. Retina sağlam ise sorun olmaz fakat bazı durumlarda retina yırtılır retina dekolmanı denilen olay meydana gelir. Bu da retinanın normal fonksiyonunu yapamaması demektir. Uçuşmalar bunun gibi tehlikeli sonuçlara neden olabildiği bir süre sonra kendiliğinden de ortadan kalkabilir. Tedavi konusunda ameliyat, lazer gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Siz önemsiz gibi gözükse de böyle bir durumla karşılaştığınızda ihmal etmeyip mutlaka doktora başvurun. Şunu aklımızdan çıkarmayalım:

Gözümüz önemli ve mutlaka gereken önem verilmeli!

Sağlıklı günler…

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı