Windows 10

Windows 10 Nasıl Bir İşletim Sistemi?


Başlık biraz absürt oldu sanırım 🙂 Neyse bu yazımızda Windows 10 ile ilgili genel söylemlerde bulunup son kullanıcılardan gelen şikayetler hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Microsoft ne zaman başarılı bir işletim sistemi çıkarsa peşinden çıkardığı işletim sistemi tam bir hüsran oluyor. Mesela Windows 2000, Windows Vista, Windows 8… Tam bir fiyasko! Bu konuda hem fikir olduğumuzu düşünüyorum.

Peki ya 8.1. Aslında Microsoft Windows 8’i tabiri caizse stabilize bir yoldan alıp otobana doğru götürecekti. Ancak bir anda vazgeçti ve Windows 10’u çıkarmaya karar verdi. Henüz çıkardığı Windows 8.1’in akıbeti ise ortada kaldı. Tabi kullanıcıların hışmına uğramadı değil. 2013’te Windows 8.1 satışa sunulduktan çok kısa bir süre içerisinde 2014’te Microsoft Windows 10’un çıkacağını duyurdu ve akabinde Teknik Sürümünü piyasaya sürdü.

Bir çok kullanıcı ekranına gelen Windows 10’a yükselt uyarısı ile bilgisayarını Windows 10 yaptı ancak sonuç tam anlamıyla felakete dönüştü. Yükseltme sonucunda bilgisayarın daha ağır çalışması, fan ve ses sorunları ile beraber ortaya çıkan ısınma sorunları kullanıcıları bezdirdi diyebilirim. Hatta yükseltme sırasında ortaya çıkan hatalardan bahsetmiyorum bile. Zaten yükseltme olayı dediğimiz şeye bilgisayar formatlama konusunda az biraz bilgi sahibi olan kişinin karşı olacağını düşünüyorum. Yani yükseltme ile hiçbir işletim sisteminden hayır beklemeyin.

Ayrıca Windows 10’un Windows 8.1’in yapısı üzerinde inşa edildiğini söyleyebilirim. Zaten görsellik ve kullanılabilirlik açısından neredeyse aynı. Amaç hemen hemen herkesinde bildiği Mobil aygıtları ele geçirme operasyonu gibi olsada ne kadar başarılı olduğu tartışılır. Zira Android ve IOS krallığının hükmettiği (orta) dünyada ne yazıkki mobil aygıtlar için başka işletim sistemlerine pek yer yok gibi.

Şahsen Windows XP ve Windows 7 dünyanın en iyi işletim sistemleri. Windows 10’a rağmende böyle olduğunu düşünüyorum. Şu anda bile bir XP halen günümüzde tercih edilen işletim sistemi. Windows 7 ise grafik arayüzünden kaynaklanan ağırlık biraz fazla olsada stabil bir yapıda olması vazgeçilmez yapıyor.

Laptopumda Windows 10 yüklü. Ancak masaüstümde halen Windows 7 yüklü. Her masaüstünü açtığımda bana Windows 10’a Yükselt uyarısını aldığımda halde aklımın ucundan Windows 10 yüklemek gelmedi :)) Neden mi? Birinci nedeni halen stabil halde değil ve kullanıcılar ortaya çıkan bir çok şikayetten muzdarip. 17. sürümü (10.0.10586) olmasına rağmen halen hatalar devam ediyor. Elbette bir anda mükemmel bir şey beklemiyorduk. Ancak hatalar tamamen düzeltilene kadar beklemekte fayda var. Mesela önceki sürümlerde 64 Bit Google Chrome bazı bilgisayarlarda çalışmamaktaydı, Filmler ve TV Uygulamasında video oynatma sıkıntısı vardı, Mobil Hotspot Özelliği çalışmamaktaydı, Microsoft Edge ve Javascript hatarı gibi ciddi hatalar ilk gördüklerimiz.  Hız konusunda diyecek bir şey yok. Geçişler çok çok iyi. Program v.s kullanım arayüzü daha sade ve şık. Ancak halen denetim masasının varlığı rahatsız edici boyutta. Yani madem denetim masası var ee neden Ayarlar kısmı var? İkiside görev açısından neredeyse aynı. Bi anda denetim masasını kaldırırlar bu kez insanlar gene uyum sağlamakta zorlanacağı kesin.

dünyada en çok kullanılan işletim sitemi

Yukarıdaki grafik StatCounter‘e ait. Bu grafiğe göre şu anda (05.01.2016) dünyada kullanılan işletim sistemleri oranları böyle. Grafiği incelediğimizde %39,87 ile Windows 7, %12,74 ile Windows 10 dünyada şu anda en çok kullanılan işletim sistemleri. Dikkat çeken diğer bir unsur ise Windows 8.1 kullanıcılarının neredeyse Windows 10 kullanıcıları ile eşit düzeyde olması. XP ise %6.74 ile 5.sırada.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı