Bilgi

World Wide Web (WWW) Nedir?


World Wide Web internet üzerinden çok sayıda belge, bilgi, dokümanlara ulaşmak için kullanılan bir internet hizmetidir. World Wide Web (W3) sayesinde evren üzerindeki insanların bilgilerini, araştırmalarını, fikirlerini paylaşmalarıyla bir bilgi denizi oluşmuştur. WWW. İngilizce de World Wide Web’ in açılımıdır. Türkçede ise Dünyayı Saran Ağ olarak tanımlanır. World Wide Web evrensel bir ağdır. Bu ağa bağlantılı olan tüm bilgisayarlar arasında görüntülü veya sesli verilerin iletilmesini sağlar. WWW tüm web sitelerinin başında yer alır. Bu kısaltma tüm internet sitelerine kolayca erişmemizi ve sitedeki içeriğe ulaşmamıza imkân sağlar. Web listeleyicilerinde (Browser, Tarayıcı) ve Web sayfalarında görüntülenir. Bu nedenle bugün var olan web adreslerine girmeye çalıştığımızda mutlaka başında kısaltılmış olan www simgesini görürüz. Bu sistemin hemen kabul görmesinin nedeni açık bir sistem oluşu, işletim sisteminin herhangi bir bilgisayar veya belli bir platforma bağımlı olmayışındandır. Web sistemleri kesin bir platforma bağımlı değildir ve sayfaların alındığı Web Servisleri farklı bilgisayar platformlarında olabilir. Bir PC, Macintosh veya Unix Web Listeleyici aynı sayfaları aynı şekilde alabilirler. Web listeleyicileri ve Web Servis Sağlayıcısı Ortamlar dünya çapında kullanılmaktadır.

İnternet üzerindeki birbiriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bu bilgi sistemine web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığı ile erişilir. Erişilen dokümanların her birine Web Sayfası adı verilir. Web sayfalarında metin, multimedya, video öğeleri bulunabilir. Bu web sayfaları diğer sayfalara ve verilere hiper linkler içerdiğinden sayfalar arası geçiş rahatlıkla yapılabilir.

Bugün herkes dünyayı kapsayan bir ağda aradığını kolaylıkla bulabilmektedir. Bunu sağlayan teknoloji World Wide Webdir. Bu terim internette sıklıkla kullanılır. Bu teknolojiyi Timothy Berners-Lee’ ye borçluyuz. Web sadece internet üzerinde çalışan bir servis olduğundan İnternet ve Web terimleri aynı olguyu tanımlamazlar. Web kavramı Tim Berners-Lee’ nin HTLM adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle oluşmuştur. Tim Berners-Lee Cern’ de bir bilgisayar programcısıdır.  Berners-Lee bir gün okuldan eve dönerken babasının bilgisayarların insan beyniyle benzer bir şekilde bağlantılar oluşturabileceğini araştırdığını görmüş ve babasıyla kısa bir görüşme yaptıktan sonra ömrü boyunca bu fikir üzerinde yoğunlaşmıştır.

Berners-Lee 1973 yılında Oxford Üniversitesi’ nde Fizik okumaya başladı ve henüz öğrenciyken kendisine ait ilk bilgisayarını yaptı. Eğitimini tamamladıktan sonra hayatına bir programcı olarak devam etti. Avrupa Parçacık Araştırma Merkezi’ ne gitti ve İsviçre’de Cern’ de çalışmaya başladı ve kendisine bir program yazdı. Çocukluğundaki eski model bir ansiklopedi anısına Berners-Lee programa İngilizce araştırmak anlamına gelen ‘ Enquire’ adını verdi. Program dipnotlarıyla beraber bir ansiklopedi gibi çalışıyordu. Türkçede ‘bakınız’ anlamına gelen see orada birçok bilgi olduğunu göstermekteydi. Enquire’ deki bağlantılar aynı kelimelerden oluşan farklı belgelerin listelenmesini beraberinde getirdi ve bağlantılara Hiperlink yani üst-köprü adı verildi. Berners-Lee’ nin yazılımı sadece Cern’ deki bir bilgisayarda çalıştırıldı. Böylece World Wide Web’ in temelleri atıldı. Berners-Lee bunun bir bilgisayarla sınırlı kalmaması diğer bilgisayarlarca da kullanılmasını istedi. Her ağ kullanıcısının hangi sistemde çalışırsa çalışsın mevcut verilere ulaşabilmesini istiyordu ve bu fikir World Wide Web’ i ortaya çıkardı. Böylece bir ağ yapısı yani internet oluşacaktı. 1984 de Cern’ e bu fikirle döndü. Tüm dünyadaki Cern çalışanlarının belge ve bilgilerini paylaşabilecekleri bir bilgi sistemi kurmak amacındaydı böylelikle World Wide Web’ in ilk yapıtaşını oluşturdu ve buna HTML ve URL adını verdi. HTML Hyperlext Markup Language’ nin URL ise Universal Resource Loca Tor’ un kısaltılmasıdır.

HTML bütün metin belgelerine kolayca ulaşılmasını sağlar.  HTML’ nin tasviri için bilgisayarda Browser adındaki uygulama kullanılır. Browser’ ın görevi ağa göz atmak ve bunlara erişmektir. Bu erişim için her belgenin bir adresi olmalıdır ve bu da URL’dir. Bir URL www ile başlar, daha sonra sunucu gelir. URL’nin sonunu aranan bilgi oluşturur. Bu yöntem ile her belge açıkça gözlemlenebilir. Böylelikle World Wide Web adındaki bilgi kümesi sistemi oluştu ve World Wide Web’ in ilk sunucusu Berners-Lee’nin bilgisayarı oldu.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı