Bilgi

Bilgisayar Donanım Birimleri

Tarih |

Bu yazımızda bir bilgisayar ait donanım birimlerini listelemeye çalışacağız. Aklımıza ilk başta donanım dediğimizde bilgisayarın kasanın içinde bulanan parçaları ya da dışardan bakıldığında gördüğümüz parçaları gelmektedir.

Ekran (Monitör): Bilgayarda yapılan işlemlerin görüntülenmesi sağlayan parçalara denir. Teknolojinin ilerlemesiyle LCD monitörler daha çok kullanılmaktadır. Daha öncelerinde tüplü monitörler kullanılmıştır.


Klavye: Klavye üzerinden bastığımız herhangi bi tuş ile bilgisayara verdiğimiz komut olarak tanımlayabiliriz. F ve Q olmak üzere iki tipi bulunmaktadır. Yine aynı şekilde teknoloji ilerlemesiyle birlikte kablosuz klavyeler üretilmiştir.

Fare (Mouse): Ekran üzerinde yapmak istediğimiz işlemi imleç sayesinde kontrol etmeye yarayan parçadır. Klavye gibi aynı şekilde kablosuzu üretilmiştir.

Anakart: Tam anlamıyla bilgisayarın beyni diyebiliriz. Bütün parçalar üzerinde iletişimi sağlayan ana elemanıdır. Büyük önem taşımaktadır. Üzerinde bilgisayarın parçalarının iletişimini sağlaması için soket ve slotlar bulunmaktadır. Ve genel olarak markalar ; Asus , Gigabyte Abit. Tercih ettiğim Asus. Bilgisayar Donanım bölümü okuduğumdan dolayı bütün parçaları tam olarak olmasa da az çok bildiğimden sağlamlık bakımından Asus iyi durumdadır.

İşlemci: İşlemci dediğimizde özellikle oyun ve grafik ağırlıklı kullanıcıların odak noktasındadır. Çünkü işlemci bilgisayarın hızı bakımından çok önemli göreve sahiptir. İlerleyen teknolojiyle birlikte Intel markası Dünya’da ürettiği işlemci büyük yankı uyandırmıştır.

RAM (Geçiçi Bellek): İsminden anlaşıldığı gibi de bilgisayarın ekranında bi işlem yapılırken geçici olarak verilerin saklanma işlemini yapan parçaya verilen isimdir.

Ekran Kartı: Bilgisayarda yaptığımız işlemin görüntüye, ekrana yansıtılmasını sağlayan parçadır.

Ses Kartı: Bilgisayar üzerinde istediğimiz seslerin, müziklerin, videoların seslerinin bizim duyacağımız şekilde hopörlere aktarılmasını, iletişimi sağlayan parçaya verilen isimdir.

Güç Kaynağı (Power Supply): Bilgsayarın gerek duyduğu enerjiyi düzenli bi şekilde aktarılmısını sağlar.

Sabit Disk (HDD, Hard Disk): Aklımıza bilgisayar üzerinde gelebilecek bütün belgelerin, videoların, dosyaların vs. vs. saklandığı parçadır. Eski zamanlarda yarım oda büyüklüğünde olan hard diskler şuanda avuç içi etmeyecek kadar küçülmüştür. Bu da teknolojinin ne kadar ilerlediğini göstermektedir.

CD / DVD Yazıcı ve Okuyucu: Bilgisayar üzerinde CD’ye yazdırdırdığımız bilgileri CD okuyucu sayesinde bilgisayarda görüntüleyebilmemizi sağlayan parçadır.

Modem: Bilgisayarların iletişim, veri aktarımını sağlayan ve internete bağlanmasını sağlayan cihazdır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version