Bilgi

Bilgisayar Kasası Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Bilgisayar kasası, donanım birimlerini bir arada tutan, koruyan ve bu donanımlara gerekli soğutmayı sağlamak üzere tasarlanmış olan çoğunlukla metalik yapıdaki kutulardır.

Bir bilgisayar kasası için en önemli şeylerden bir tanesi kuşkusuz sessizlik! Sessiz bir şekilde çalışmayan bir kasa baş ağrısından başka bir şeye yaramayacaktır. Bir bilgisayar kasası ilk başta boş bir tenekeden ibaret gibi görünebilir. Ancak bilgisayar başında uzun zaman geçiriyorsanız motivasyonunuzu sağlayacak bir tasarıma sahip kasaya sahip olmalısınız. Bilgisayar kasaları seçiminde “kullanıcı yorumlarını” okuyarak karar vermeniz doğru bir seçim yapmanızı sağlayacaktır.

Bilgisayar kasasında tüm bilgisayar donanımlarının fiziksel olarak yerleştirileceği alanlar standart olarak belirlenmiştir. Bilgisayar kasaları büyüklük ve kapasite olarak kendi içerisinde farklı isimlendirmeler yapılmaktadır. Bunlar içerisinde en yaygın isimlendirmeler büyükten küçüğe doğru Super/Ultra Tower, Full Tower (Big), Middle Tower, Mini Tower, Slim Tower şeklindedir. Super Ultra Tower ile Full Tower kasalar hali hazırda en büyük kasa tipleri arasında yer almaktadır. Üst düzey donanım sistemleri için tercih edilen bu kasa tiplerine düşünebileceğiniz tüm donanım sistemlerini kurabilirsiniz. Middle Tower veya midTower kasa tipleri ise standart olarak kullanıcıların en çok tercih ettiği kasa tipleridir. Hem bireysel hemde kurumsal anlamda piyasada gördüğünüz kasaların çoğu bu tiptedir. Mini Tower kasalar ise hacimsel (kapasite) olarak Middle Tower kasaların bir altı olarak düşünülebilir. Toplama bilgisayarlarda nadiren tercih edilmektedir. Slim Tower kasalar ise en küçük kasa tiplerdir. Halen bir çok marka (lenovo, HP) bilgisayarlarını bu şekilde üretmektedir. Bu kasa tipleri bireysel olarak toplama bilgisayar kurulumuna uygun değildir. Genellikle monitör altına yerleştirilen bu küçük kasalar kurumsal yapılarda tercih edilmektedir. Mini-ITX kasalar ise bazı firmalar tarafından özel olarka üretilen kutu şeklindeki kasalar olup ITX form faktörüne sahip anakartlar için tasarlanmışlardır. Çok yaygın bir kullanım alanı bulunmamakta olup özel sistemler için tercih edilmektedir.

Öncelikle toplama bir bilgisayar oluşturmayı planlıyorsanız bazı bilgilere ihtiyacınız var. Bunlardan ilki anakartlarda “form faktör” dediğimiz bir olay bulunuyor. Anakartlar fiziksel olarak Extended ATX (eATX), ATX, mATX (uATX), Mini ITX, Nano ITX, Pico ATX gibi türlere ayrılırlar. Boyut yapıları farklı olduğundan seçtiğiniz bilgisayar kasasının bu anakartlara uyumlu olması gerekiyor. Örneğin Extended ATX (eATX) yapısında bir anakartınız varsa eATX yapısını destekleyen Full Tower bir kasa almanız gerekecektir. Bunun yerine Mini Tower bir kasa almanız halinde anakartınız kasaya sığmayacaktır. Yine aynı şekilde üst düzey bir ekran kartı aldığınızda Mini veya Slim Tower bir kasaya sığmayacaktır.

Yukarıdaki bilgilere göre şöyle bir eşleştirme yapabiliriz. Ancak küçük bir hatırlatma yapalım bir kasa alırken anakart uyumluluğu için teknik özelliklerine bakmayı unutmayın.

  • Super/Ultra Tower: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, E-ATX
  • Full (Big) Tower: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, E-ATX
  • Middle Tower: ATX, Micro-ATX, Mini-ITX (Bazı modellerde E-ATX)
  • Mini Tower: Micro-ATX, Mini-ITX
  • Slim Tower: Micro-ATX
  • Mini ITX: Mini-ITX

Bazı bilgisayar kasası üreten firmalar tarafından “PSU (Power Supply)” dediğimiz “Güç Kaynağı” entegre edilmiş bir şekilde de satılmaktadır. Bu tip kasalarda yerleşik halde bulunan PSU’ların 80+ Plus sertifikası ile bilgisayarınızın ihtiyacı olan gücün Watt karşılığına göre bir seçim yapmak zorundasınız. Normal bir oyun bilgisayarı maksimum düzeyde 200-300 Watt enerji harcamaktadır. PSU’nun sahip olduğu güç 600 Watt ve üzerinde olması yeterli bir değerdir. PSU değerini 1000 Watt veya daha üstünde almanızın bilgisayarınızın performansına herhangi bir katkısı olmayacaktır. Ayrıca PSU’nun sahip olduğu akım koruma ve diğer koruma sistemlerine bakmanızı ederim. Eğer sadece kasa almayı planlıyorsanız alacağınız PSU’nun ölçülerinin kasaya uygun olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bilgisayar kasası içerisinde varsayılan olarak bütün kablolama ağı hazır olarak gelir. Yani donanım birimleriniz hazırsa doğrudan montaj işlemlerine başlayabilirsiniz. Kablolara baktığımızda kasa içerisinde “Kasa USB kabloları, Audi ve Ses Kabloları, Bilgisayar Açma/Kapama ve Reset Kabloları” bulunacaktır. Tüm bu kablolar doğrudan anakart üzerinde (anakartın alt kısmında) yer alan bağlantı noktalarına takılacaktır. Ayrıca anakart üzerindeki bağlantı noktalarında takılacak bu kabloların isimleri küçük harflerle yazılmıştır.

Kasa üzerinde yer alan veya sonrada montaj yapılacak PSU üzerinde farklı yapıda enerji kabloları yer almaktadır. Bu kablolar hemen hemen hepsi farklı yapıda olup takılacağı soketler bellidir. Yani zorla veya yanlışlıkla bir kabloyu farklı bir alana bağlamanız mümkün değildir. Aslında bu durum kasa içerisinde yer alan tüm kablolar için geçerlidir. Kabloların neredeyse tamamı takılacağı yuvalar belirlenmiştir. Bir kablonun kendisine ait olamayan bir alana takılması imkansızdır.

Son olarak kasadaki fan sayısı ile USB bağlantı noktası sizin için önemli ise bu özelliklere dikkat etmenizde fayda var. Bir çok kişi çoklu fan sisteminin avantajlı olduğunu düşünmektedir. Bu kısmen haklılık bazen daha fazla sorunla boğuşmanıza neden olabilir. Örneği 8 adet fanın çalıştığı bir bilgisayar kasası uzun kullanım sonrasında ses çıkarmaya başlayacaktır ki bu istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle başta belirttiğim üzere özellikle kullanıcı yorumlarını okuyarak, incelemelere bakarak ve kasanın teknik özelliklerini kontrol ederek bir kasa almanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca kasanın tasarımı, renkli led ışıklarının olup olmaması tamamen tercihinize kalmış bir şey. Bu özelliklerin bilgisayar performansına katkısı yoktur.

Selametle. 

1 Yorum

1 Yorum

  1. murat

    27 Aralık 2018 at 21:38

    bilgi için çok teşekkür ederim. oldukça faydalı bir içerik.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı