Bilgi

Bitcoin Nedir? Bitcoin Madenciliği Nedir? Bitcoin Nasıl Üretilir?


Bu yazımızda Bitcoin Nedir? Bitcoin Madenciliği Nedir? Bitcoin Nasıl Üretilir? Sorularına –kısaca- yanıt vermeye çalışacağım.

Son zamanların en çok konuşulan konuların biride kuşkusuz Bitcoin! Kısa yoldan para kazanmak isteyenlerin –bir hevesle- yatırım aracı olarak gördükleri Bitcoin (BTC) herhangi bir banka veya resmi kuruluş ile ilişiği bulunmayan bir –internet- elektronik bir para birimidir.

Bu para birimi şimdiye kadar –daha çok- derin ağ (karanlık internet) dediğimiz alanda sıklıkla kullanılan dijital para birimi özelliğindeydi. Bitcoin –tahminen- 2008 yılında-  Satoshi Nakamoto adlı –gerçek olmayan isim- tarafından deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir banka, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan, ancak bir çok ülkenin resmi para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü kişi hizmetine veya aracı kurumuna gerek duyulmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir.

Uluslararası piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak gösterilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC olarak gösterilmektedir.

Bitcoin Madenciliği Nedir? Bitcoin Nasıl Üretilir?

Bitcoin üretim işlemine madencilik yani mining deniliyor. Bu işlem oldukça karmaşık bir işlem zinciri gerektirmektedir. Bitcoin çıkartmak, madencilik yaparak bir miktar Bitcoin elde etmek, madenciliğin tek amacı değildir. Madencilik (mining), hesaplama yetkisini kullanarak işlemi gerçekleştirme, sistem ağını güvenli bir şekilde koruma ve sistemdeki her kullanıcıyı senkronize hale getirme işlemidir. Sistem tek bir noktadan kontrol edilemediği için Bitcoin kullanılan her yerde işlem sürecini çalıştırmak, sistemi gözetmek türü işleri birilerinin bir bedel karşılığında yapması gerekiyor ve bu işi yapanlara madenci deniyor.

Eğer Bitcoin madenciliğini kendiniz yapmak isterseniz bitcoin ile ilgili bir bilgi birikiminin yanı sıra çok iyi bir bilgisayar sistemine de sahip olmanız gerektiğini hatırlatalım.  Bitcoin madenciliği için bilgisayarınıza ait donanımların çok yüksek performans göstermesi gerekiyor. İlk olarak işlemci (CPU) ile yapılan Bitcoin madenciliği artık yerini kendinden 100-200 kat daha hızlı çalışabilen ekran kartlarına (GPU) bırakmış durumda.  Kısaca, bilgisayarınızın ekran kartı ne kadar performanslı ise Bitcoin madenciliğindeki kazancınız da o kadar iyi olur. Tabi sadece ekran kartının yüksek olması yetmemektedir. Ortaya çıkan elektrik maliyeti Bitcoin kazancınızın önüne çıkacaktır. Çünkü bilgi, donanım sistemi ve elektrik maliyeti küçümsenmeyecek ölçekte karşınıza çıkacaktır.

Durum böyle olunca madenciler alternatif  yollara başvurmaya başlamıştır. Bunların en başında Cloud Mining gelmektedir. İnternet üzerinde sizin adınıza belirli bir ücret karşılığında işletilen donanım sistemi bulabilir veya belli bir ücret karşılığında dönemsel kontrat yaparak bu donanımların kârına ortak olabilirsiniz. Bu tarz web sitelerin en başında Hashflare  ve Genesis Mining gelmektedir.

Kısaca Bitcoin Madencilik işlemleri için tasarlanmış sistemleri de satın alabilir veya kiralayabilirsiniz.

Eğer bu konuda çok fikriniz yoksa; o zaman Bitcoin kazanmak için tek başınıza uğraşmanıza gerek yok. Bitcoin havuzlarına dahil olarak (mining pool), -bir nevi bilgisayarlarınızın güçlerini birleştirerek- daha basit algoritmalar ile uğraşmış olursunuz. Mining pool’ların sayısı oldukça fazladır ve her bir pool’un (havuzun) gelir dağıtım modeli farklıdır. Genel olarak bir bloktan elde edilen toplam gelir, havuza katılanlar arasında bir formüle bağlı olarak dağıtılır. Bu esnada belli bir yüzdeyi de pool operatörü alır.

Sonuç olarak ilk Bitcoin Madenciliği ile uğraşanlar biraz şanslı olduğunu söyleyebilirim. Gün geçtikçe zorlaşan Bitcoin Madenciliği için muhtemelen “KAÇAK ELEKTRİK” sorunu patlak verecektir. Tabi hükümetlerin bu konuda acil çözüm getirmeleri veya bununla ilgili yasalar çıkarmaları gerekmektedir. Şu anda ki bu boşluk kaçak elektrik cezasından öteye gitmeyecektir.

Buraya kadar muhtemelen kafanız karışmıştır. Ancak söz konusu Bitcoin Madenciliği bir nevi samanlıkta iğne aramak gibi bir şey. Özet olarak anlatmam gerekirse, bilgisayarınıza özelliği olan bir sayıyı aratıp buldurmanızdan ibaret ve bu sayıyı özellikli yapan şey ise, bulunmasının oldukça zor olması ve bulmanın gittikçe zorlaşması. Zor bulunmasının ve zorlaşmasının nedeni ise elbette şans eseri değil. Bunun sebebi Bitcoin protokolü tasarlayan Satoshi Nakamoto’nın bir güvenlik önlemi olarak dizayn etmesi. Bu güvenlik önlemi herkesin canı istediğinde Bitcoin basma işlemini gerçekleştirmesini veya manipüle etmesinin önüne geçmek.

Şu anki mevcut durumda (BTC protokolünün günümüz için belirlediği zorluk ve ödül derecesinde), bu iğneyi bulan (kısaca “çekilişi kazanan”) madenci 25 BTC ödül kazanıyor. Bu rakam Bitcoin’in ilk zamanlarda 50BTC civarındaydı ve git gide düşmeye başladı.

Buraya kadar olan yazıyı  okudaysınız en azından Bitcoin madenciliği/kazıcılığı hakkında az biraz fikriniz oldu demektir. Madencilik zor ve çok miktarda işlemci gücü gerektiriyor, zorluğu giderek artıyor, bu olurken de ödül miktarı azalıyor.

Bitcoin çıkartmak kısaca madencilik yaparak bir miktar Bitcoin elde etmek, madenciliğin tek amacı olmadığını söyleyelim.

Bitcoin’in değerini piyasasındaki arz ve talep koşulları belirliyor. Talep artınca haliyle fiyatı artıyor, düşünce değeri azalıyor. Dolaşımda sınırlı miktarda Bitcoin bulunuyor. Yeni Bitcoin oluşturmanın önceden belirlenmiş bir prosedürü ve limiti olduğundan dolayı arza göre talep hızlı artınca, Bitcoin değer kazanıyor.

Bitcoin oldukça güvenlidir. Ancak bu iş kredi kartınızı çaldırmaktan farkı yoktur. Ancak Bitcoinlerinizi internet bağlantısı olmayan Harddisklere saklamak durumundasınız.

Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilmediği, işlem öncesinde sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.

Bitcoin bir ülkenin merkez bankasına bağlı olmadığı için herhangi bir ülkenin ekonomisinden de hiçbir şekilde etkilenmiyor yani ekonomide meydana gelen dalgalanmalar hiçbir kişiye ve devlete bağlı olmuyor. Bitcoin anonimdir. Bundan dolayı hiç kimse ya da hiç bir kurum sizin hesabınızı kapatamaz ya da donduramaz. Bitcoin’de hesap kurulumu olabildiğince basittir. Herhangi bir bankada hesap açtırmaya çalıştığınızda sayfalarca form doldurur, imzalarsınız. Bitcoin’de bunların hiç birine ihtiyaç yoktur.

Banka hesabınızdan herhangi bir hesaba para transfer yaparken işlem ücreti –kısmen- ödemek zorundasınızdır. Özellikle uluslarası veya yurtiçi EFT’lerde transfer işlemi yaptıktan sonra saatler beklemek durumundasınız. Ancak Bitcoin ile transfer yaparken araya kimseyi sokmadan, herhangi bir ücret ödemeden, hafta içi-haftasonu farketmeksizin, saniyeler içeresinde ve ücretsiz olarak gönderim yaparsınız.

Bitcoin’in dezavantajı –bazılarına göre ise avantajı- ise yapılan Bitcoin transferlerinde gönderenin ve alıcının kimlik bilgileri gizli tutulabildiği için her türlü illegal-yasa dışı para transferlerine olanak sağlamaktadır.

Bitcoin piyasası çok hızlı yükselerek sizi milyarder edebileceği gibi çok hızlı düşerek milyarlar kaybetmenize de neden olabilir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı