Bilgi

FPS Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Ölçülür? FPS Kaç Olmalıdır?


Bu yazımızda kısaca FPS Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Ölçülür? FPS Kaç Olmalıdır? Sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

FPS veya Frame Per Second daha çok bilgisayar oyunu oynayanların dilinden eksik olmayan bir terim. Bir bilgisayar oyunu oynarken aldığınız FPS değeri bir çeşit bilgisayarınızla o oyunu donmadan-kasmadan ne kadar iyi oynadığınızı gösterir. Kısaca bilgisayarın donanım özelliklerinin (işlemci, ekran, kartı) yeterli olup olmadığını veya ne kadar iyi olduğunu gösterir.

FPS Nedir? Ne İşe Yarar?

FPS Frame Per Second/Saniyelik Görüntü Sayısı” kısaca tanımlayacak olursak tek saniyede ekrana aktarılan kare demektir. Bir bilgisayar oyununda oyuncu için en önemli özellik ses, görüntü ve hızdır. Ses daha çok bilgisayarın sahip olduğu ses sistemine bağlı iken görüntü ve hız bilgisayarın sahip olduğu ana donanım birimlerine bağlıdır. İşte bilgisayarın işlemci, ram ve ekran kartı performansınızı ölçen birime FPS (Frame Per Second/Saniyedeki Kare Sayısı) denir.

Örnek olarak grafik özelliklerine göre saniyedeki yakalamış oldukları kare sayısı 30 FPS saniyede 30 kare yakalıyor anlamına gelmektedir. FPS değeri ne kadar yüksek ise o kadar temiz ve net görüntü alınıyor demektir. Aşağıda bulunan fotoğraftan FPS değerini rahatlıkla anlayabilirsiniz.

FPS Nasıl Ölçülür? FPS Değerini Nasıl Öğrenirim?

FPS Değerini öğrenmek için bir çok program mevcut. Bu programlar içerisinde en çok kullanılan ise FRAPS adlı paket program. Bu programı buradan (resmi sitesinden) indirip kurabilirsiniz.

Kurulum sonrasında programı açıp oyuna girdiğinizde aldığınız FPS değeri default/varsayılan olarak bilgisayarın sağ üst köşesinde görülür. Aldığınız FPS değerine ait ekran görüntüsünü F10 tuşuna basarak bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Bu ayarlamaları programın Screenshot kısmından ayarlayabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz FPS değerini bilgisayarın farlı köşesinde gösterebilir veya diğer ayarlamaları yapabilirsiniz.

FPS Kaç Olmalıdır?

Oyunlarda aldığınız FPS değeri başta dediğimiz gibi bilgisayarın performansına göre değişiklik gösterebilir. Ancak bir oyun için en az olması gereken FPS değeri 25 olmalıdır. FPS 25 olduğunda bu oyunu rahatlıkla oynayabilirsiniz. Ancak oyunlar için her zaman istenen FPS değeri ise hemen hemen her oyunda 30 olmalıdır.

Bilimsel verilere göre insan gözü ve onun beyin arayüzü olan insan görsel sistemi, birbirinden bağımsız olarak algılayabildiği saniyede 10 ila 12 görüntüyü işleyebilir. Sinemada izlediğimiz filmler ise daha çok 24 FPS oranına sahiptir. Yani bir oyunda 50-60 FPS değerini almanız aslında görsel açıdan çok önemli değildir. Ancak alınan değer ne kadar yüksekse performans açısından o derece keyifli bir izlenim elde edersiniz.

Özetleyecek olursak bir oyunda 30 FPS civarlarında değer aldığınız müddetçe hernangi bir sorun yok demektir. 24 FPS’nin altına düşmeniz durumunda ise, takılmalar, donmalar ve kesik görüntüler sizi rahatsız etmeye başlayacaktır. 30 ile 60 FPS değeri arasında gidip gelmek ise daha keyifli bir oyun oynamanızı sağlayacaktır. 60 FPS’in üstüne çıkmak içinse kaliteli bir ekran kartına ve monitöre ihtiyaç duyacaksınız. Tabi buda ekstra bir maliyet demektir. Ekran kartı tek başına yüksek FPS değeri için yeterli değildir. Bilgisayarın monitörü, RAM’i, İşlemcisi, Anakartı bir bütün olarak değerlendirilmelidir.

4 Yorum

4 Yorum

  1. gediz

    4 Nisan 2018 at 18:04

    çok iyi yazmışın çok güzel anlatmışsın

  2. orhan

    14 Ağustos 2018 at 11:39

    ”Ekran kartı tek başına yüksek FPS değeri için yeterli değildir. Bilgisayarın monitörü, RAM’i, İşlemcisi, Anakartı bir bütün olarak değerlendirilmelidir.” yazmışsınız fakat monitörün fps ye katkısı 0 anakartın katkısı yok denecek kadar azdır

    • Cüneyt Çağala

      14 Ağustos 2018 at 20:41

      doğru, monitörün fps’e katkısı yoktur. “ancak söz konusu oyun ise monitörde değerlendirilmelidir” gibi bir düşünceyle yazdım. sanırım burada hatalıyım.

  3. Furkan

    23 Kasım 2018 at 11:48

    Yanlış bilgiler var. Çoğu oyuncu 30 fps ve 60 fps arasındaki farkı sezebilir. Denemek için 30vs60.com sitesine girebilirsiniz.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı