Bilgi

LED Televizyon Tavsiyesi | Hangi LED TV’yi Almalıyım?


Bir LED TV almaya karar verdiğinizde öncelikle LED TV’ler hakkında bazı temel bilgilere sahip olmanızda fayda var. Bu yazımızda sizlere –lafı çok uzatmadan- LED TV’ler hakkında bazı ön bilgiler verip LED TV tavsiyesinde bulunmaya çalışacağız. Ayrıca yorum kısmına LED TV almak için ayırdığınız “bütçenizi” yazarsanız bazı TV’ler hakkında önerilerde bulunabiliriz.

LED TV (Light Emitting Diode) arka aydınlatmasında LED teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan bir görüntüleme teknolojisidir.

LED TV’ler aynı zamanda LED televizyonlar için “LED arkadan aydınlatmalı LCD televizyonlar” da denilmektedir. Plazma ve OLED teknolojilerinden farklı olarak LED televizyonlarının ışık kaynağı kendine özgüdür bir sisteme sahiptir.

LED Televizyonlarında üç çeşit LED kullanılmaktadır.

1- Kenardan Aydınlatma: Işığın ekran arkasına yansıtılması için ekran kenarlarından beyaz ledler ile aydınlatma. Bu teknoloji kullanılan ekranlar daha ince olur ve ışık ekran boyunca eşit olarak dağıtılır.

2- Doğrudan Aydınlatma: Ekran arkasında doğrudan RGB kullanımı. Bu teknoloji ile ekranın istenilen alanında karartma uygulanabilir.

3- Dizi Aydınlatma: Ekran arkasında tek tek dizilmiş kontrol edilen led kullanımı. Bu teknoloji ile LED televizyonlarda daha az enerji tüketimi sağlanmıştır. Daha fazla renk aralığı sayesinde sahne geçişleri fark edilemez dereceye getirilmiştir.

LED TV Teknolojisi

LED televizyonlardaki en büyük fark siyah rengin geleceği bölgedeki ledin kapatılarak ekranda daha fazla siyah elde edilmesidir. Bu sayede daha yüksek kontrast oranı yakalabilmektedir. Bu durum görüntüde –haliyle- netliğe yol açar. LCD televizyonlarda 1:10.000 ile 1:50.000 lümens arasında kontrast elde edilirken, LED televizyonlarda bu oran 1:2.000.000 ile 1:5.000.000 arasındadır. Bu teknoloji ile gelen diğer önemli özellik ise düşük enerji tüketimidir. LED televizyon türlerinin tümünde enerji kullanımı düşük seviyededir.

LED TV’lerin özellikle düşük enerji tüketimi, uzun ömrü, sağlamlığı, küçük boyutu ve hızlı açılıp kapanabilmesi gibi geleneksel ışık kaynaklarına göre bir dizi avantajı vardır. Ancak, biraz daha pahalı olduğunu söylemekte fayda var.

LED TV’nin Avantaj ve Dezavantajları

LED TV’lerin Avantajları Nelerdir?

1- Plazma ve LCD televizyonlara göre yaklaşık %40 daha az enerji tüketir.

2- LCD televizyonlardan çok daha hafif ve ince bir yapıdadır.

3- LCD’lere göre renkler daha gelişmiştir.

4- LCD türlere göre daha uzun ömürlüdür.

5- Yüksek ışıkta eski nesil televizyonlara göre daha az yansıma yapar.

6- 40” ve daha küçük ebatlı ekran boyları plazmalara göre daha performanslıdır.

LED TV’lerin Dezavantajları Nelerdir?

1- Görüntüyü hızlı oluşturamaması sebebiyle hareketli görüntülerde görüntü netlik kaybeder. Bu sebeple yüksek Hz’li modellerin tercih edilmesi büyük önem taşır. 50 Hz’den aşağı tepkime süresine sahip modeller özellikle spor müsabakaları gibi programlarda büyük sıkıntı olabilir. 100 ya da 200 Hz tavsiye edilir.

2- Siyah-Beyaz renklerde LCD televizyonlarda olduğu gibi geçişler tam anlamıyla başarılı değildir.

3- Renkler gerçek renklerden daha parlak ve canlıdır.

4- Fiyatları diğer televizyon türlerine göre daha yüksek olabilmektedir.

5- Ölü piksel oluşma riski LCD’lerde olduğu gibi LED TV’lerde de mevcuttur.

Şimdi –kafanızı çok şişirmeden- bilmeniz gereken teknik terimleri açıklayalım.

OLED/QLED: LED, LCD, VA, IPS gibi kısaltmalara son dönemlerde OLED ve QLED de katıldı. OLED bir süredir hayatımızda olsa da QLED’i çoğumuz yeni duyduk. Dünyanın en büyük TV üreticileri arasında ilk iki sırayı Güney Koreli iki şirket alıyor. Bunların ilki Samsung, ikincisi ise LG. Bu iki şirket aynı zamanda dünyanın en büyük panel üreticileri arasında ve TV’lerinin panellerini kendileri üretiyor. Her iki şirket de kendine ait ekran teknolojileri geliştiriyor. Adını daha uzun süredir duyduğumuz OLED ya da uzun adıyla Organic Light Emitting Diode, LG Display’e ait bir teknoloji. OLED paneller sadece LG Display tarafından sadece LG televizyon modelleri için değil Philips, Panasonic ve yakında Sony için de üretiliyor. Samsung ise her geçen gün daha popüler hale gelen OLED teknolojisine rakip olarak QLED adını verdiği yeni bir ekran teknolojisini duyuralı çok olmadı. 2017’de satışa çıkacak üst seviye birçok Samsung TV modelinde bu teknolojiye yer veriliyor. QLED, Samsung’a göre Quantum Dot LED TV’nin kısaltması. Her iki teknoloji de temelde birbirinden çok farklı ve belli avantaj ve dezavantajları var.

OLED: Organic Light Emitting Diode (Organik Işık Yayan Diyot) kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. OLED ekranlarda görüntü, çok sayıdaki organik filmden elektrik akımının geçmesi ile oluşan ışımadan oluşmaktadır. Bu şekildeki görüntü oluşumu LCD’den tamamen farklıdır. OLED ekranlarda her piksel kendi ışığını kendisi oluşturup yayarken LCD ve LED ekranlarda piksellerin aydınlatılması için arka ışık aydınlatması gerekmektedir. Bu nedenle OLED ekranlarda her piksel ayrı ayrı iş yaptığından piksellerin kontrolü daha kolaydır.

QLED: Q harfi Quantum Dot kelimesinden gelmektedir. Quantum Dot teknolojisi ise,  çapı 2 ila 10 nanometre arasında değişen küçük iletken nanokristallere dayanıyor. Bu nanokristallerden üretilen veya filtrelenen ışığın rengi, nanokristalin çapına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor ve bu nanokristallerden birkaç tane kullanarak ihtiyaç duyulan bütün renkler üretilebiliyor.

Samsung’un geliştirdiği bu teknolojide, Quantum Dot‘lar, LED ışıklarının önüne yerleştiriliyor ve her Q-Dot kendi ışığını yayıyor. Böylece ekran daha parlak, siyahlar daha belirgin hale geliyor ve derinlik artıyor.

Uydu Alıcısı: Artık yeni nesil TV’lerin hemen hemen bir çoğunda Uydu Alıcısı gömülü halde geliyor. TV’yi ilk kez açtığınızda küçük bir ayarlama ile hemen kullanılabilir hale geliyor. Özellikle merkezi sistemin olduğu binalarda kullanım ve kurulumu daha kolay. Extra bir uydu cihazı hem maliyeti arttırıyor hemde kablolar, cihaz kutusu kötü bir görüntü oluşturuyor. Bu özellik tamamen size kalmış.

Wİ-Fi (Kablosuz Bağlantı): Bu özellikte yeni bir teknoloji. Bazı TV’ler kablolu internet bağlantısı gerektirken yeni teknolojiye sahip TV’lerde kablosuz bağlantı özelliği çoğu zaman aranan bir özellik oluyor. Bağlantı kurulum ve ayarları ise olabildiğince kolay. Cep telefonundan Wifi’ye bağlanır gibi bağlanıyorsunuz. Bu özellikler sayesinde TV’yi bi çeşit bilgisayar gibi kullanıyorsunuz. Özellikle video, spor karşılaşmaları, film gibi görsel içerikleri çevrimiçi görüntüleyebiliyorsunuz.

One Connect: Samsung One Connect Box, televizyonun arka kısmında bulunan tüm çıkışların tek bir alanda toplandığı akıllı bir kutudur. One Connect Box aracılığıyla TV’ler hem daha ince kasa yapısına sahip oluyorlar hem de kullanıcıların televizyonların arkasına uzanmalarına gerek kalmadan, USB, HDMI ve uydu kablosu gibi sık kullanılan bağlantı noktalarına ulaşılabilmesi sağlanıyor. Özellikle televizyonu duvara asan kullanıcılar için çile haline gelen televizyon arkasındaki bağlantılardan, Samsung One Connect Box aracılığıyla tüketiciler kurtuluyor.

Ekran Boyutu: Diğer isimlendirme ile İNÇ tamamen kişiye özgü bir özellik. İnç, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, İngiltere ve Kanada gibi bazı ülkelerde kullanılan bir uzunluk birimidir. 1 inç, 25.4 mm`ye eşittir. Ekran sözkonusu olduğunda (monitör, TV, telefonlar) ekranın çapraz uzunluk ölçüsü olur. Örneğin 40 inç 40 x 2.5cm=100 cm’dir.

Yenileme Hızı/Tarama Hızı: Televizyonlarda karşımıza 50 Hz, 100 Hz, 200Hz, 300 Hz, 400 Hz, 500 Hz, 600 Hz, 800 Hz  gibi farklı Hertz değerleri çıkar. Bu Hertz değerleri aslında ekranın yenileme hızıdır. Hertz; saniye başına düşen görüntü sayısını ifade eder. Yani 50hz bir televizyon saniyede 50 resmi ekranda gösterir. Resimler de, Interlaced ve Progressive tarama adı verilen iki farklı teknikle oluşturulur ve kaynağından 50hz olarak çıkar. (DVB-S, DVB-T, ANALOG) Pal yayınlar 625-line / 50 field (25 frame fps) NTSC yayınlar 60hz 30 frame fps ‘dir. Yenileme hızı veya tazeleme hızı (HZ) arttıkça daha keskin ve net bir görüntü izlersiniz. Özellikle hareketli görüntüler daha gerçekçi gösterilir. Ve gözleriniz daha az yorulur. Alacağınız TV’de panelin gerçek yenileme hızı önemlidir. Çoğu giriş ve orta seviye tv’ler de 50hz panel kullanılır. Bu değer TV’nin işlemcisi vasıtasıyla 100hz/200hz gibi değerlere (MCI-CMR, Motion Flow) çıkartılır. Yani kutusunda 400hz yazan bir tv’nin panelinin 100hz olması yüksektir. 800hz yazan bir tv nin gerçek panel hızının ise 200hz olması yüksektir. Ayrıca en iyi sonuç için görüntü kaynağınında iyi olması gerekir. Ben dünya para verip yeni tv aldım kalite aynı demeyin. Bazı kanallar ne yazık ki hala uydudan 720×576 çözünürlüğünde yayın yapıyorlar. Yeni nesil TV’ler bunları elden geçirerek hem 16:9 geniş ekran formatına hemde TV’nin kendi çözünürlüğüne 1920×1080 vb. genişleterek işlemektedirler. Kısaca bu yayınlar bu TV’ler için yetersiz kalmaktadır. 720p veya 1080p yani full HD kaynaklar ile kullanırsanız farkı göreceksiniz.

Çözünürlük: Video çekerken olmasa bile televizyon satın alırken, akıllı telefonumuzu değiştirirken sürekli karşımıza ekran çözünürlükleri, HD, Full HD , 4k gibi kavramlar çıkar. Ekran çözünürlüğüne işaret eden bu terimler ve sayılar kafamızı çoğu zaman karıştırır. Ekran çözünürlüğü, bir ekranı, resimi oluşturan piksellerin sayısıdır. Her piksel, ekranda gördüğümüz (ekrana çok yakından baktığınızda veya büyüteçle vs baktığınızda farkedebileceğiniz gibi) küçük bir noktadır. Bu küçük noktalar da birleşip büyük resmi oluşturur.

Günümüzde kullandığımız, yeni nesil, düz ekran televizyonlarda bu piksellerin sayısı 1 milyon ve 8 milyon arasındadır. Yani örneğin HD (720p) bir televizyonda 1 milyon piksel bulunurken, 4K bir televizyonda 8 milyon küçük nokta yani piksel bulunur.

Smart TV (Akıllı TV): Smart TV; LCD, LED ve Plazma gibi farklı bir televizyon teknolojisi değil. Bu televizyonların sahip olduğu işletim sistemi sayesinde ekstra özelliklerin kullanılabilmesine olanak sağlayan sistemdir. Kısaca Smart TV, Televizyon üzerinden internete bağlanmaya ve özel geliştirilmiş uygulamaların çalıştırılmasına olanak sağlayan işletim sistemine sahip televizyonlara verilen genel isimdir. Basit bir şekilde “Smart TV standart bir televizyona eklenen multimedya özelliğidir.” diyebiliriz.

Smart TV özelliğine sahip bir televizyon ile; internete bağlanabilir, sosyal medya (youtube, facebook,twitter vb.) uygulamalarını kullanabilir, Smart TV için hazırlanan oyunları ve pek çok uygulamayı çalıştırabilirsiniz. Smart TV’lerin eksileri standart gelen kablosuz bir klavyeye sahip olmamaları en büyük eksiklerden biri. Birçok Smart TV içerisinde web tarayıcı bulunmuyor.

Kaynak:

  • https://donanimgunlugu.com/qled-ve-oled-arasindaki-farklar-neler/
  • http://uk.pcmag.com/tv-home-theaters/89039/feature/oled-vs-qled-whats-the-difference
  • http://www.rtings.com/tv/reviews/by-type/qled-vs-oled-vs-led
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/LED
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/LED_TV
  • http://www.megep.meb.gov.tr/
  • https://www.cnnturk.com/teknoloji/qled-ve-oled-arasindaki-farklar-neler
  • http://selimozdem.com/tvlerde-hertz-hz-nedir-yenileme-hizi-refresh-rate.html/
  • http://www.teknokulis.com/dosyalar/diger/2013/05/20/smart-tv-akilli-tv-nedir

1 Yorum

1 Yorum

  1. Ayşe

    13 Eylül 2018 at 23:33

    Merhabalar 4000 TL lik bir ledtv düşünüyorum öneride bulunurmusunuz

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı