Bilgi

Türkiye’de Petrol Çıkarılan Yerler ve Rafineriler


Petrol, neft ya da yer yağı, hidrokarbonlardan oluşmuş, sudan yoğun kıvamda, koyu renkli, arıtılmamış, kendisine özgü kokusu olan, yer altından çıkarılmış doğal yanıcı mineral yağı. Latince’de taş anlamına gelen “petra” ile yağ anlamına gelen “oleum” sözcüklerinden oluşmuştur (Petra oleum = Petrol). Petrol halk arasında, yalnız belirli bir yakıt (benzin, gazyağı, dizel – motorin, motor yağı, fuel oil) olarak bilinmesine rağmen, aslında petrol kelimesi doğal halde bulunan ve yeraltından çıkarılan işlenmemiş ham petrol anlamına gelmektedir.

Türkiye’de önemli bir enerji kaynağı olan petrol, aynı zamanda kimya sanayisinin de ham maddesidir. Türkiye’deki petrol yatakları fazla zengin değildir. Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır’dadır. Siirt, Şanlıurfa ve Mardin’de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye’nin ihtiyacının çok az bir kısmını karşılamaktadır. Geri kalan kısmı dışarıdan karşılanmaktadır.

Türkiye’de günlük 550-600 bin varil civarında petrol tüketiliyor. Yerli üretimimiz ise günlük 30-50 bin varil civarındadır. Yani petrol ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 8’i yerli üretimden karşılanıyor. Geri kalan yüzde 92-93’lük bölümü ise ithal ediliyor.

*Günlük üretim değişken bir değerdir.

Türkiye’de ham petrolün arıtılması için rafineriler kurulmuştur. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde üretilen ham petrolün bir kısmı Batman Rafinerisine, bir kısmı da Batman-İskenderun boru hattı ile Dörtyol’a gönderilmektedir. Buradan da tankerlerle İzmir ve İzmit rafinerilerine taşınmaktadır. İskenderun Körfezi ile Kırıkkale arasındaki petrol boru hattı ile de Kırıkkale Rafinerisine ham petrol aktarılmaktadır. Ayrıca Türkiye-Irak boru hattı ile Irak petrollerinin bir kısmı Yumurtalık Limanı’na taşınmaktadır. Bu taşımacılıktan Türkiye önemli bir gelir sağlamaktadır. Azerbaycan petrolünün de Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ile İskenderun Körfezi’ne ulaştırılmaktadır. Türkiye’de petrol aramalarına hızla devam edilmektedir.    Son zamanlar da Karadeniz de de doğal gaz çıkarılmaya başlanmıştır.

2015 yılında Türkiye rafinerilerinde 28,8 milyon ton ürün işlenmiştir. İzmit Rafinerisi 11 milyon ton, İzmir rafinerisi 11 milyon ton, Kırıkkale rafinerisinde 5 milyon ton, Batman rafinerisinde 1,1 milyon ton ham petrol işlenmiştir. Mersin’deki Ataş rafinerisi depolama tesisi olarak kullanılmaktadır.

Türkiye’de üretilebilir ham petrol rezervi 334,5 milyon varil hesaplanmıştır. Mevcut üretim kapasitesine göre rezervlerin 19 yıllık ömrü vardır.

Türkiye 2015 yılında 51.000 varil/gün üretim, 796.000 varil/gün tüketim gerçekleşmiştir. Günlük 503.000 v/g ham petrol, 242.000 v/g işlenmiş ürün ithal edilmiştir. 2015’de yerli ham petrol üretimi ihtiyacın %6,4’üne karşılık gelmektedir. İthalata bağlılık oranı %93,6 olarak gerçekleşmiştir. Bazı ülkelerin Türkiye’nin 2015 petrol ithalatı içindeki oranı şöyledir; Irak %29, Rusya %18, İran %14, Hindistan %8, Suudi Arabistan %6,5, İsrail %4,5, İtalya %4, Yunanistan %3,5.

3 Yorum

3 Yorum

  1. Murat

    24 Kasım 2017 at 12:39

    Sakin kafayla şu yazıyı bir oku. Rakamlarda ve oranlarda tutarsızlık var. Hatalı ve anlamsız kurduğun cümleler var…

    • Cüneyt Çağala

      24 Kasım 2017 at 18:47

      🙂 sadece bir yerde hatalı bir cümle vardı düzeltildi. rakam ve oranlarda tutarsızlık yok. diyelim bugun bir kuyudan 10 varil çıktı ertesi gün 10 varil çıkacak diye bir durum yok. değerler zaten yaklaşık değerler. sakin kafayla bir daha okuman dileğiyle.

  2. İnanç Sevinç

    9 Haziran 2018 at 21:51

    Kırıkkalede de bir rafineri vardır Kırıkkale doğumluyum ve haritada gördüm

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı