Bilgi

2023 Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor?


Ramazan Bayramı (İdul Fitr), İslam dininin en önemli bayramlarından biridir ve Ramazan ayının sonunda kutlanır. Ramazan ayı, İslam takviminin dokuzuncu ayıdır ve müslümanlar için oruç tutma ayıdır. Oruç tutmak, gün boyunca yemek yememek, içmek ve cinsel ilişkiye girmemek anlamına gelir. Ramazan Bayramı, oruç tutmanın son günü olan Ramazan Bayramı arifesinden sonra üç gün boyunca kutlanır.

Ramazan Bayramı, müslümanlar arasında dünya genelinde kutlanır. Kutlamalar, ülkeden ülkeye değişebilir, ancak genellikle aile ve arkadaşlarla bir araya gelmek, yemekler yemek, hediye alışverişi yapmak ve zekat (fakirlere yardım etmek) vermek gibi geleneksel uygulamaları içerir.

2023 Ramazan ayı (Ramazan Orucu) 23 Mart 2023 Perşembe tarihinde başlayacaktır. 17 Nisan 2023 Pazartesi günü Kadir Gecesi olup, 20 Nisan 2023 Perşembe günü ise Arefe günü olacaktır.

Ramazan Bayramı ilk günü 21 Nisan 2023 Cuma tarihinde başlayacaktır. Ramazan Bayramı resmi olarak (kanunen) 3.5 gün tatil olmaktadır. Ancak sürenin uzatılması ile ilgili kararı Cumhurbaşkanlığı verecektir. Muhtemelen -beklenen- Perşembe gününden itibaren hafta sonları birleştirmesi ile 4 günlük bir tatil olacaktır. Ama yine de resmi kararları bekleyerek plan yapmakta fayda var.

  • Ramazan Ayının Başlangıcı – 23 Mart 2023 Perşembe
  • Kadir Gecesi – 17 Nisan 2023 Pazartesi
  • Ramazan Bayramı Arifesi – 20 Nisan 2023 Perşembe
  • Ramazan Bayramı 1. Gün – 21 Nisan 2023 Cuma
  • Ramazan Bayramı 2. Gün – 22 Nisan 2023 Cumartesi
  • Ramazan Bayramı 3. Gün – 23 Nisan 2023 Pazar

Ramazan ayı hepimizin bildiği üzere kameri aylardandır. Kameri ayların başlangıcı ile sonu ayın hareketlerine göre belirlenmektedir. Bundan dolayı Ramazan kullandığımız miladi takvime göre her sene bir önceki seneye göre on veya on bir gün önce gelir. Bu nedene ramazan ayı bazen kışın bazen ise yaz ayına denk gelmektedir. Yaklaşık olarak her 33 yılda bir Ramazan Bayramı aynı günlere denk gelir.

İslam aleminde oruç tutma aylarından biri olan Ramazan’ın ardından üç gün boyunca kutlanan Ramazan Bayramı bulunmaktdır. Hicri takvime göre bayram onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arife günüdür.

Ramazan Bayramı Ramazan ayının sonunda kutlandığı için bu adla anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan ramad ( anlamı: kuru sıcak) kökünden gelmektedir. Bunun sebebi büyük ihtimalle Ramazan orucu ilk tutulmaya başlandığında yaz aylarına denk geliyor olmasıdır. Şeker bayramı ise bazı kaynaklara göre Osmanlı dönemindeki adı olan “Iyd-ı Fıtır” isminden Türkçeye çevrilmiştir. Iyd kelime anlamı olarak bayram demektir. Bazı dillerde Ramazan Bayramı (Kürtçe ve Farsça gibi) “Eyd” veya “Eyda Remazane” şeklinde kullanılmaktadır. Fıtır ise Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları malî bir ibadettir.

Bu yazımızda sizlere 2023 ramazan bayramı ne zaman? Ramazan bayramı ne zaman başlıyor? Ramazan ne zaman kesilmektedir? Ramazan ne zaman başlıyor? Ramazan bayramı arefe günü ne zaman? Sorularına cevap vermeye çalıştık.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı