Bilgi

CD/DVD’lerden Veri Kurtarmak


Bu yazımızda, herhangi bir CD/DVD’den veri kurtarma ile ilgili kısaca bilgi vermeye çalışacağım. CD/DVD’ler gözle görülmeyecek kadar yakın girinti ve çıkıntıdan oluşur. Her bir girinti ve çıkıntı 0 ve 1 anlamına gelir. Yere düşme, sert yüzeye sürtünme gibi nedenlerle CD/DVD yüzeyleri fiziksel olarak çizildiğinde veri kaybı gibi sorunlarla karşımıza çıkabiliyor. Çok küçük çiziklerde bile Windows CD/DVD’yi okumayabiliyor. Ancak çiziklerin derinliği ve sayısı bazen geri dönüşümsüz bir şekilde veri kaybına neden olabiliyor. Tabi bu tür durumlarda bize yardımcı olan bazı programlar bulunuyor. Ancak her zaman bu programların işe yaradığını söyleyemeyiz.

Tavsiye edeceğim programlardan ilki CD Recovery Toolbox Free (tıkla) adlı program. Kurulum ve kullanımı oldukça kolay olan bu program CD, DVD, HD DVD, Blu-Ray vb. disklerdeki bozuk dosyaları kurtarmak için geliştirilmiştir. Diskin bazı mekanik hasarları (çizikler, yongalar, yüzeydeki farklı noktalar) veya yanlış kayıtların sonucu olarak kaybedilen bilgileri geri yüklemek için kullanabilirsiniz. Program kayıp olarak kabul edilen verileri kurtarabilir. CD Recovery Toolbox Free herhangi bir CD ve DVD diskini tarar ve orada bulunan dosya ve klasörleri bulur. Diskte kurtarılamayan bazı bilgiler olabileceğini hatırlatalım. Sonuç olarak hasarın derecesine bağlı olarak verilerinizi kurtaran güzel bir program olduğunu belirtelim.

Eğer Linux kullanıcısı iseniz, CD/DVD kurtarma programı için GNU ddrescue (tıkla) adlı programı denemenizi tavsiye ederim.

Alternatif olarak önereceğim iki program daha bulunuyor. Unstoppable Copier (tıkla) ve Badcopy (tıkla) adlı programlar CD/DVD’deki bütün sektörleri tek tek okuyor ve zarar görenleri tekrar oluşturmayı deniyor. Unstoppable Copier ve Badcopy zarar görmüş disklerden veri kurtarmanızı sağlayan programlardır. Unstoppable Copier ve Badcopy, adından da anlaşılacağı gibi kopyalama işlemi sırasında durmamakta ve böylece fiziksel olarak da olsa zarar görmüş diskten kopyalayabildiği kadarıyla tüm veriyi kopyalar.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı