Bilgi

Adaptive Sync Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Adaptive Sync Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?” sorusuna vermeye çalışacağız. Öncelikle birçok oyuncunun en büyük kaygısı oyunun en önemli anında ekran yırtılmalarına maruz kalmaktadır. Oyunun görüntüsünü bir anda bozan ve önemli sahneleri kaçırmanıza neden olacak ekran yırtılmaları problemlerini senkronizayson –sync– teknolojileri ile aşmanız mümkün.

Adaptive Sync Teknolojisi Nedir?

Adaptive Sync (Uyarlanabilir Senkronizasyon) monitör ve ekran kartı arasında köprü görevi görerek görüntü performansını en üst düzeye çıkarmayı sağlar. Ekran kartları (GPU) görüntüleri oluşturacak olan kareleri farklı hızlarda işlese de monitörlerin saniyede görüntüleyebileceği kare sayısı sabittir. Bu nedenle görüntüyü oluşturan kareler yeterince hızlı bir şekilde tazelenmeyebilir. Sonuç olarak görüntüde takılmalar, donmalar veya ekran yırtılmaları oluşabilir. Adaptive Sync teknolojisi, monitörünüzün yenileme hızıyla ekran kartınızın kare hızını (FPS) eşleştirerek daha akıcı bir görüntü deneyimi sunar. Ayrıca Adaptive Sync teknolojisinin en önemli özelliği hem AMD ekran kartlarını hem de NVIDIA ekran kartlarını destklemesidir. Örnek olarak FreeSync özelliği olan bir monitör sadece AMD tabanlı ekran kartlarında bu özelliği kullanabilirsiniz. Farklı bir şekilde eğer monitörünüz G-Sync destekli ise bu da sadece NVIDIA tabanlı ekran kartları destekler demektir. Dolayısıyla hem NVIDIA hem AMD tabanlı ekran kartları için çözüm sunan bu teknoloji Performax Gaming monitörlerinde bulunmaktadır.

Adaptive Sync Ne İşe Yarar?

FPS, aslında iki farklı şeyin kısaltması olarak kullanılır. Bunlardan biri bir oyun türü olan First Person Shooter (Birinci şahıs nişancı), diğeri ise bu yazımızın ana konusu olan Frames Per Second (Saniyedeki kare sayısı). FPS, görüntü cihazının performansını ölçmeye yardımcı olan bir birimdir. Görüntüleme ekranında her saniye gerçekleşen tam kare tarama sayısı FPS değeri olarak gösterilir. FPS değerinin yüksek olması, ekrandaki görüntünün daha akıcı bir şekilde oynatılmasını sağlar. Bu şekilde ekran başındaki kişi görüntüyü çok daha akıcı ve pürüzsüz bir halde görür. Bu yüzden de yüksek FPS değeri hem daha güzel bir görüntü sunar, hem de oyunlarda daha iyi performans göstermenize yardımcı olur. İlk 3D oyunlar yalnızca 6 FPS kare hızına sahipken günümüzde bu sayı monitör teknolojileri sayesinde 300’lerin üstüne tırmanabiliyor.

FPS yani saniyede gösterilen kare sayısı arttıkça görüntü performansı ve tepki süresi de artar. Bu özellikle yüksek değerli tazeleme hızı isteyen FPS oyunları için önemlidir. Hızla değişen sahnelere uyumlu çalışan FPS teknoloji ekran kartı daha fazla oyuna odaklanmanızı ve daha hızlı tepki verebilmenizi sağlar.

Her ne kadar yüksek FPS değerine sahip bir ekran kartınız olsa da monitör ya da diğer donanımlarınız bunu karşılayabilecek özellikte değilse FPS düşer. Bunun dengeli bir şekilde olabilmesi için Adaptive Sync özellikli donanımlara ihtiyacınız bulunuyor. Monitör ve ekran kartınızın kare hızı tutarsızsa Adaptive Sync bu performans farkını dengeleyerek ekran kilitlenmesi, donması ve yırtılmalarını önleyecektir.

FPS Nasıl Artırılır?

FPS artırabilmek için;

  • Arka planda açık kalan gereksiz uygulamalar görev yöneticisi kullanılarak kapatılır.
  • Bilgisayarın güç ayarları düzeltilir.
  • Donanım yenilenerek üst seviye parçalar alınır.
  • Fazla riske girilmeden bilgisayar parçalarına overclock işlemi uygulanır.
  • Ekran kartı driverleri güncelleştirilir.
  • Oyun çubuğu kapatılarak arka plan kaydı devreden çıkarılır.
  • Oyunun grafik ayarları optimize edilir.
  • Sürücüleri birleştir ve iyileştir işlemi yapılıp sürücülerin en iyi hale gelmesi sağlanır.
  • Tam ekran modu kullanılır.
  • Windows’un görsel efektleri kapatılır.

Oyunlarda düşük FPS sorunu ile karşılaşan kişiler ilk olarak ekran kartı sürücülerini kontrol etmelidir. Çünkü güncellenmemiş bir sürücü oyunda sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra arka planda gereksiz uygulamaların açık kaldığı durumlarda işlemciye yük binmesi ve performansın etkilenmesi söz konusu olabilir. Sürücülerin iyileştirilmesi, güç ayarlarının düzeltilmesi ve Windows’un görsel efektlerinin kapatılması basit bir işlem gibi görünebilmekle birlikte performans üzerinde doğrudan etkilidir.

Ayrıca Windows 10’da yer alan oyun çubuğu sanıldığı kadar yararlı olmadığı gibi bazı oyunlarda uyumsuzluk çıkmasına ve performansın kötü etkilenmesine neden olabilmektedir. Eğer bilgisayar arka planda oyunu kaydediyorsa bu durumda da işlemciye yük bindiği için FPS düşüşü görülebilir. Oyunların tam ekran modunda oynanması durumunda sistem gücünün çoğu ekranı tamamen kaplayan ekrana odaklanacağından bu da engel teşkil edebilir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı