Bilgi

Akü Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Akü alırken dikkat etmeniz gereken hususlardan biride akü üretim tarihidir. Üretim tarihinde sonraki ilk altı ay içerisinde akü kullanılıyor olmalıdır. 1. sınıf akü firmalarının bir çoğu maksimum raf ömrünün 12 ay olduğunu belirtmektedir. Bu süre düçük kaliteli akülerde 6 aya kadar düşmektedir. Üzerinde üretim tarihi açık bir şekilde yazmayan akü markalarını almaktan kaçınınız. En sağlıklısı üretim tarihi 3 ayı geçmemiş akülerdir.  İthal akülerinde en büyük problemi üretim tarihleridir. Yurt dışından ithal akülerin yurt içine gelmesi ciddi bir süre kaybına neden olmaktadır. Bu sebepten dolayı üretim ve tüketim zaman aralığı yerli markalara göre daha uzundur. Bu yüzden ithal markaların bir çoğu açık bir şekilde üretim tarihini belirtmemetedir. Rafta bekleyen her akü zamanla özelliklerini yitirirler.

Piyasada satılan yan sanayi akülerin bir çoğunu ÇİN’den ithal edilen 3. sınıf akülerden oluşmaktadır. Burada üzerlerine çeşitli etiketler yapıştırılarak satılan aküler aracınız içinde tehlikeli bir durum oluşturmaktadır. Satışa sunulan bu akülerin en yanıltıcı yönü ise amperleridir. Örn. 180 Ah. etiketiyle satılan bir akü, ölçümlerde 120 Ah. geçmemektedir. Sahtekarlar bu yolla kandırdıkları müşterilerden haksız kazanç elde etmektedirler. Taşıta Göre Akü Seçimi Akü seçimi yapılırken dikkat edilecek hususlar ve yanlış akü seçiminin zararları aşağıda belirtilmiştir;

Akü Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Akü katalogundan yararlanınız,
  • Akü fiziksel kriterlerine önem veriniz,
  • Akü boyutları (Uzunluk, genişlik, yükseklik gibi)
  • Hold-down dediğimiz uzun ve kısa kenarlarda bulunan akünün sabitlenmesine destek veren çıkıntılara dikkat ediniz.
  • Akü kutup başlarına dikkat ediniz. (ölçü ve tip olarak)
  • Akü seçiminin doğru yapılması sonrasında yapılacak işlem araç şarj sisteminin doğru çalışıp çalışmadığının kontrolü olmalıdır. Bu kontrol her zaman tam şarjlı bir akü kullanılarak yapılmalıdır.

Akünün Yanlış Seçimi;

1- Akü araç tüketimi için yetersizse

2- Tüketicilerin aküden aşırı yük çekimi aküyü kısa sürede deşarjı konuma getireceği için, alternatörden yapılan uzun süreli yüksek akımlı beslemeler aküyü aşırı şarja götürebilecektir.

3- Yine tüketimlerin fazla olması özellikle kış aylarında akü kapasitesinin araç marş basımına yetersiz kalmasını sağlayacaktır. Akünün yetersiz kalması müşteride memnuniyetsizlik yaratacak, sık sık akü bakımı yaptırmak zorunda kalacaktır ki, bu durum hem akünün ömrünün kısa sürede bitmesine, hem de yanlış akü tipine yönlendirilen müşterinin bir süre sonra kaybedilmesine yol açacaktır.

Akü araç tüketiminin çok üstünde bir kapasiteye sahipse;

Burada özellikle dikkat edilmesi gereken husus, alternatörün bu aküye uygun olup olmadığıdır. Alternatörün yetersizliği akünün yeteri kadar şarj edilememesine sebebiyet verecektir. Diğer önemli husus araç elektrik kablo sisteminin yüksek kapasiteli aküye uygun olup olmadığıdır. Kablo kesitleri eğer çok ince kalırsa, alternatörün yüksek akımlarla uzun süreli yapacağı beslemeler esnasında kablolar aşırı ısınacak bu durum yangınlara bile sebebiyet verebilecektir.

  • JAPON ARAÇLAR 45 Ah
  • Dar Tip YERLİ ARAÇLAR 55 Ah – 60 Ah
  • AVRUPA ARAÇLAR 88 Ah – 100 Ah
  • HAFİF TİCARİ ARAÇLAR 72 Ah – 90 Ah
  • AĞIR HİZMET TİPİ ARAÇLARDA 135 Ah—200 Ah

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı