Bilgi

BIOS Pili Nedir? Görevi Nedir?


Günlük hayatta adını pek duymadığımız, bilgisayarımızda ki BIOS Pili , bilgisayarınızı açtığınızda bütün yazılımları, donanımları, CD-ROM’u, Ekran Kartı gibi iç donanım birimlerinin çalışmasını kontrol ederek gereken güce sahipler mi veya düzgün çalışıyorlar mı diye kontrol eden bir yazılımdır. Adının anlamı aslında  İngilizceden basic input output system (Temel Giriş-Çıkış Sistemi) kısaltmasından gelmekte.

Bilgisayarlarda genellikle Anakart üzerinde yerleşik halde bios çipinin yakınında yer alır. Laptoplarda ise farklı yerlerde olabilir. Kimi laptoplarda klavye altında kimilerinin ise fanın yanında olabilir.

bios pili

Bilgisayarda elektrik gücü olmadığı zamanlar bazı bilgilerin saklı kalması gerekir. Teknik anlamda bilgisayarın açılmasına yardımcı olan bu bilgilerin elektrik ihtiyacı bios pili sayesinde karşılanır. Bilgisayarın çalışması için değil, tam tersine bilgisayar çalışmadığında devreye girer Bios pilinin ömrü yaklaşık olarak 2 yıldır Bu sürenin bilgisayarın açık kalma süresiyle doğru orantılı. bu pili çıkarıp takmanın bios ayarlarını sıfırlamak gibi bir etkisi yoktur.

BIOS Pilinin amacı genel olarak saat ve tarihi ayarlamak, donanımı tanıtmak ve özel ayarlamaların saklı kalmasını sağlamaktır!

Ek bi bilgi olarak BIOS Pilini değiştirmek istiyorsak dikkat etmemiz gereken önemli bir husus: Bios pilini değiştiriken kesinlikle bilgisayarınızda elektrik olmamalıdır. Bu durum biosunuzun çökmesine sebep olabilir. Bu yüzden bigisayarın kapalı duruma getirilmeli. Bu işlemden sonra pil bir cımbız yardımıyla yerinden çıkarılabilir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı