Bilgi

Blog yazarlığı para kazandırır mı?


Bu konuda muhtemelen bir çok kişi bir çok platformda bir şeyler yazdı çizdi. Blog yazarlığı bağımsız bir şekilde ve bireysel olarak bir web sitesinde bir şeyler yazmaktan ibaret. Moda, sanat, tarih gibi geniş bir yelpazeden tutunda kendinizle ilgili bir şeyler yazmak blog yazarlığı kapsamında değerlendirilebilir.

Sahip olduğunuz bilgiyi başkalarına aktarmak ve bu bilgi aktarımı ile bir kazanç elde etmek kuşkusuz herkesin isteyebileceği bir şey.

Eğer sıfırdan başlayacaksanız ve para kazanmak gibi bir amacınız varsa öncelikli olarak yazacağınız alanın tam olarak kime hizmet edeceğini ve getirisi üstünde bir müddet düşünmeniz gerekiyor.

Eğer blog yazarlığı bir iş gibi düşünülürse kolay olmadığını söylemeliyim. Her telden çalıp para kazanabileceğiniz gibi sadece bir alanda yazı yazarak para kazanabilirsiniz. Bu gayet mümkün bir seçenek. Ancak yazacağınız içeriklerin ne kadar profesyonel olursa olsun hiç okunmayabileceğini de hesaba katmalısınız.

Kendinize güveniyorsanız ve “evet ben yazarlık yapabilirim” diyorsanız öncelikle kendinize bir web sitesi açmalısınız. Web sitesi açma işlemi olabildiğince basit bir konu. Herhangi bir hosting firmasından bir alan adı (örneğin www.tech-worm.com gibi) satın alıp beraberinde yazılarınızın ve dökümanların barınacağı –ki bu genellikle aynı hosting firmasından oluyor- bir alan satın alıyorsunuz.

Sonraki işlem ise kafanıza uygun bir tema satın almak. Buradaki detaylar biraz fazla ama herhangi bir tema sitenizin görsel açıdan kullanıcıları yormayacak sade ve şık olmak zorunda. Ayrıca temanın sosyal medya ve mobil kullanımına uygun olması gerekiyor. Bu işlemler hali hazırda başlangıç olarak 150-250 TL arasında bir masraf demektir. Bahsettiğim ücret yıllık ödeyeceğiniz miktardır. Tabi sitenize gelen ziyaretçi sayısı arttıkça bütçeyi arttırmanız gerekecektir.

Site kurulum işlemleri tamamsa yazmaya başlıyorsunuz. Tabi öyle hemen para kazanmaya başlamıyorsunuz. Google, Yandex, Yahoo gibi arama motorlarında en önlerde çıkmak için kaliteli içerikler üretmeniz gerekiyor. Belirli bir ziyaretçi sayısına geldiğinizde Google Adsense üye olup reklamları sitenizde göstermeye başlıyorsunuz. Tabi bu işi dediğim gibi belirli bir ziyaretçi sayısına ulaştığında yapın. Yoksa Adsense sizi kabul etmeyecektir.

Buradaki püf nokta Google Adsense’ye karşı hile-hurda işleri yapmamanız. Yani ben kendi reklamıma klikliyim. Veya başkaları reklamlarıma kliklesin veya hit sitelerde spam link atayım v.s moduna girerseniz baştan kaybedersiniz. Olabilecek en makul blogger olmalısınız. Yani orijinal tema kullanmalı ve orijinal içerikler üretmelisiniz. Sağdan soldan kopyalayıp sitemde yayınlıyayım derseniz hiç uğraşmayın. Kaynak göstermek farklı bir konu. Çok kısa olmak kaydıyla ve kaynak belirtmek suretiyle içerik kopyalayabilirsiniz. Bunda herhangi bir sıkıntı yok.

Google Adsense reklamları sitenizde hemen yayınlanmaz ve adsense üyeliğiniz hemen onaylanmayabilir. Bunun için sabırlı olmalısınız. Google Adsense reklamları sitenizde gösterime başladıktan sonra reklamların görülme ve kliklenme sayılarına göre adsense hesabınıza kazançlarınız yansıtılır. Bundan sonra tabi yapmanız gereken size Google’nin göndereceği PIN kodunu beklemek. Amerikadan gönderilen bu kod ile onaylama yapıyorsunuz ve belirttiğiniz IBAN numarasına 200 TL’yi aştığınızda para ayın 21 veya 22’sinde hesabınıza yatıyor. PIN Kodu talebinde kesinlikle yanlış adres vs. bir daha PIN kodu almamanıza neden olabilir.

Hangi içerikler para kazandırır sorusu ise tahmin edeceğiniz üzere Google’ye reklam veren alanlara bağlı. Mesela tatil içerikli yazılar her zaman kazandırır. Öyle ki sitenizi ziyaret eden biri sizin reklamdan çıkan bir yer için rezervasyon yaparsa daha çok kazanmanızı sağlayabilir. Bu tamamen bir örnek. Buna göre mal-hizmet satışı yapan bir içerik para kazandırır desem daha doğru olacaktır. Burada önemli olan diğer bir şey yazdığınız içeriğe ait reklam verenlerin bulunmasıdır.

Mesela tarih ile ilgili içeriklerde para kazandırır. Daha çok ziyaretçi daha fazla gelir demektir. Ancak tarih ile ilgili bir konu biraz daha düşük düzeyde kalacaktır.

Bunun dışında herhangi bir bağımsız platform sizden reklamını yayınlaması için ücret teklif edebilir. Bu bir yazı olabileceği gibi doğrudan reklamlarını sitenizde barındırmasını isteyebilir.

Kısaca durum böyle.

Selametle.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı