Bilgi

Çelik Jant ile Alüminyum Alaşımlı Jant Arasındaki Farklar Nelerdir?


Çelik jantlar, alüminyum alaşımlı jantlardan oldukça farklıdır. Çelik jant, kasnak ve disk olmak üzere iki parçadan oluşur ve bu parçalar kaynak işlemi ile birleştirilir. Sıcak çeliğin işlenmesiyle elde edilen jantın, olası sarsılma anlarında sağlam kalabilmesi için kaynak işleminin çok dikkatli ve hatasız yapılması gerekir. Otomobillerin fabrika çıkışında genellikle çelik jant kullanılır.

Alüminyum alaşımlı jantların üretiminde kullanılan alaşım malzemeleri, %90 alüminyum, %10 silisyumdur. Alaşım, %1’den az miktarlarda titanyum, magnezyum ve diğer metalleri içerebilir. Alüminyum alaşımlı jantın üretim aşamasında, eritilen alüminyumun kalıba dökülmesini torna ve freze işlemleri takip eder. Alüminyum, çelikle kıyaslandığında daha maliyetli bir hammaddedir. Bu nedenle hatalı jantlar ayrıştırılarak geri dönüşüme gönderilir ve tekrar işlenir.

Çelik Jant ile Alüminyum Alaşımlı Jant Arasındaki Farklar Nelerdir?

Alüminyum alaşımlı jantlar, çelik jantlara göre daha kolay işlenebilirler. Bu nedenle farklı modellerde ve renklerde üretilebilirler. Bu iki jant türü, ağırlık yönünden de oldukça farklıdır ve bu fark bazı sürücülerin çelik, bazı sürücülerin alüminyum alaşımlı jantı tercih etmesinde rol oynar. Alüminyum jantlar, çelik jantlara göre daha hafiftir ve sanılanın aksine bu özellik, yakıt kullanımı ve performans açısından avantaj sağlar. Çelik jantlar, otomobillere sportif bir görünüm kazandırırken, alüminyum jantlar model ve renk seçenekleri bakımından oldukça zengindir. Alüminyumun aksine çelik zamanla paslanabilir ve belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir.

Otomobillerde Çelik Jant Kullanmanın Avantajları

Aracınızın yol tutuşuna ve performansına etki eden aksesuarlardan biri olan çelik jantlar, ağır olmalarına rağmen esnek bir yapıya sahiptir. Kaldırım taşı, engebeli arazi gibi sarsıntı oluşturan sürüş anlarında dayanıklılık gösterirler ve hasar almazlar. Ağır olmaları nedeniyle artan yakıt tüketimini düşürmek amacıyla, son yıllarda çelik jantların hafifletilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar aynı zamanda bu jantların fren sistemini soğutma özelliğini geliştirmeyi de amaçlıyor. Diğer türlere göre daha sıkı yapıda olan çelik, hava sirkülasyonunu engellediği için fren sistemini soğutması güçleşir. Disk soğutma özelliğine sahip çelik jantlar ile bu sorun aşılabiliyor. Temizliği kolay olan çelik jantların, düzenli olarak pas, fren tozu ve tuz gibi kirlerden arındırılması gerekiyor.

Otomobillerde Alüminyum Alaşımlı Jant Kullanmanın Avantajları

Alüminyum alaşımlı jantların hafif yapısı, sürücüye dengeli bir sürüş, otomobile ise yüksek yol tutuş kabiliyeti kazandırır. Aracın ağırlığını da azaltan bu özellik sayesinde yakıt tasarrufu artar, direksiyon hakimiyeti kolaylaşır. Alüminyum alaşımlı jantlar, fren sistemindeki ve lastiklerdeki ısıyı hızlı bir şekilde transfer edebilir. Böylece lastik ve balata ömrünün uzamasına katkı sağlar. Çok çeşitli modellerde üretilebilen alüminyum alaşımlı jantlar, otomobilinize ayrıcalıklı ve kişiselleştirilmiş bir estetik kazandırır. Parlak ve mat boya seçeneklerinin yanı sıra alüminyum alaşımlı jantlara, gümüş, siyah ve çok renkli uygulamalar yapılabilir. Plastik kaplama ile kaplanabilirler ya da otomobilinizin kendi rengine boyanarak özgün bir stil oluşturabilirler.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı