Bilgi

Dünyanın En Değerli Para Birimine Sahip 10 Ülke


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Dünyanın En Yüksek Para Birimi Değerine Sahip İlk 10 Ülke” hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağız.  ABD Doları, dünyanın en popüler para birimlerinden biridir, ancak en pahalı değildir. Dünyanın en pahalı 10 para birimi aşağıda listelenmiştir ve tahmin etmeyeceğiniz bazı para birimleri de bulunmaktadır. Tüm para birimleri ABD doları ile karşılaştırılır ve karşılaştırma cari döviz kurlarına dayanır.

1- Kuveyt Dinarı (1 KWD = 3.29 USD)

Kuveyt Dinarı, ABD Doları karşısında dünyada en değerli para birimidir. Kuveyt, muazzam zenginliğe sahip küçük bir ülkedir. Para biriminin en yüksek değeri (oranı), küresel pazara yapılan önemli petrol ürünleri ihracatı ile açıklanmaktadır. Son zamanlarda devlette gerginlik nedeniyle ülkede ekonomik reformlar yaşanmamıştır. Kuveyt GSYİH‘nın yarısı petrol ihraç etmekten geliyor ve bu da ülkeden ihraç edilen tüm malların %94‘ünü oluşturuyor.

2- Bahreyn Dinarı (1 BHD = 2.65 USD)

Bahreyn Dinarı, Bahreyn’de kullanılan para birimidir. Dinarlar için para birimi kodu BHD ve para birimi sembolü BD‘dir. Bahreyn Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Dünyanın en değerli ikinci para birimidir. Bahreyn müreffeh bir devlettir. İhracat ürünlerinin %60’ı petrol ürünlerine dayanır. Bu ülkede işsizlik düzeyi sadece %3,8 civarında ve neredeyse hiç tarım faaliyeti bulunmamaktadır. Hintliler, Bahreyn’deki en büyük göçmen grubudur ve bu Bahreyn Dinarı’nın popülaritesinin arttırmaktadır. Bahreyn, dünyanın ikinci en yüksek para birimi olması nedeniyle dünyanın her yerinden gurbetçilerin ilgisini çekmektedir.

3- Umman Riyali (1 OMR = 2.60 USD)

Umman Riyali ya da sadece Riyal, Umman’da kullanılan resmî para birimidir. Umman Merkez Bankası tarafından dağıtılır. 1940’dan önce Umman, resmi para birimi olarak (Hindistan Rupisi) INR’yi kullandı ve bu yüzden Riyal popüler bir para birimi haline geldi. Umman, Arap Yarımadası ülkesidir. Stratejik konumu sayesinde gelişmiş bir ekonomiye ve yüksek yaşam kalitesine sahiptir. Umman bu listeye sürpriz bir şekilde giriş yapmıştır, çünkü komşu ülkeler kadar petrol ihraç etmemektedir. İhracat yapabildiği petrole çok bağlı ancak turizm ve tarım gibi ekonomiyi oluşturan başka yönleri de var.

4- Ürdün Dinarı (1 JOD = 1.41 USD)

Ürdün Dinarı, Ürdün’de kullanılan para birimidir. Ürdün Dinarı’nın yüksek para değerini açıklamak zor. Bu ülke ekonomik olarak gelişmiş değil ve petrol gibi temel kaynaklardan yoksundur. Enerjisinin çoğunun yakındaki ülkelerden ithal eden Ürdün ve genellikle ülkede yaşayan herkes için yeterli su sağlama mücadelesi veriyor. Gayri resmî olarak Ürdün Dinarı, Yeni İsrail Şekeli ile beraber Batı Şeria‘da da kullanılmaktadır.

5- İngiliz Sterlini (1 GBP = 1.26 USD)

En pahalı ve popüler dünya para birimlerinden biri İngiliz Sterlinidir. Genellikle uluslararası ticaret işlemlerinde kullanılır. İngiltere‘de ve Kuzey İrlanda‘da aktif olarak kullanılmaktadır. 1945’te II. Dünya Savaşı’ndan sonra İngiliz Sterlini değerini kaybetti. Bu durum savaştan sonraki ekonomik düşüş nedeniyle oldu. Daha sonra Sterlin dünya ticaret pazarındaki pozisyonunu yeniden kazandı. Bugün, derecelendirmede beşinci sırada yer alıyor ve neredeyse en iyi değere sahip para birimi olarak kabul ediliyor. İngiliz Sterlini, Jersey, Guernsey, Man Adası, Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları, Britanya Antarktika Bölgesi ve Tristan da Cunha’nın resmi para birimidir. Sterlin, ABD Doları, Euro ve Japon Yeni’den sonra döviz piyasasında en çok işlem gören dördüncü para birimidir.

6- Cayman Adaları Doları (1 KYD = 1.20 USD)

Cayman Adaları Doları, Cayman Adaları’nda kullanılan para birimidir. Genelde dolar simgesi “$” ile ya da diğer dolar bazlı para birimlerinden ayırt etmek için “CI$” şeklinde kısaltılır. Bu para birimi son zamanlarda dünyadaki en pahalı para birimleri arasında yer alıyor. Cayman Adaları dünyadaki en iyi vergi cennetidir.

7- Euro (1 EUR = 1.12 USD)

Euro, çok sayıda Avrupa ülkesi içeren Avrupa Birliği‘nin birincil para birimi olarak bilinmektedir. AB’de yaygınlığı nedeniyle, Euro tüm dünyada son derece popüler hale gelmiştir. Bu yüzden en pahalı para birimi olarak bilinir hale gelmiştir. Günümüzde sadece nakit yerleşim yerlerinde değil, gayri nakdi kuruluşlarda da oldukça popülerdir. AB üyesi ülkeler içerisinde şu an 19 ülke Euroyu kullanıyor. Euro, Amerikan dolarının ardından dünyada en büyük ikinci rezerv para ve en çok kullanılan ikinci para birimi konumundadır. Eylül 2018 itibarıyla dolaşımdaki yaklaşık €1.2 trilyon değerindeki banknot ve madenî parayla birlikte Euro, dünyadaki en büyük toplam değere sahip para birimidir. Uluslararası Para Fonu‘nun çeşitli para birimleri arasında yaptığı 2008 yılı GSYİH ve satın alma gücü paritesi tahminlerine göre, euro bölgesi dünyadaki ikinci büyük ekonomidir.

8- İsviçre Frangı (1 CHF = 1.01 USD)

İsviçre Frangı veya CHF İsviçre ve Lihtenştayn’ın para birimidir. İsviçre Frangı kurundaki en popüler döviz kuru EUR‘dur. İsviçre, dünyadaki en zengin ülkelerden sadece biri değil, aynı zamanda en istikrarlı ülkelerden biridir. İsviçre’nin ünlü gizli bankacılık sektörü, ulusal para birimini uluslararası sermaye için güvenli bir liman haline getirdi. Ülke, para birliğine katıldığında frangı euroya çevirdi ve bu durumda frangı kaldırmayı tercih etmek yerine ikili bir sistem tercih etti. Banka sistemi “Banka Gizliliği” kararıyla tanınıyor. Ayrıca, yüksek teknoloji ürünleri tüm dünyada çok iyi bilinmektedir. İsviçre Frangı banknotun kaynağını gördüğünüzde dikkat edin. Bu, muhtemelen dikey görünüme sahip tek banknot özelliği taşıyor. İsviçre, enflasyonu olmayan, yasal olarak güvence altına alınmış altın ve döviz rezervleri olan güçlü bir ülkedir.

9- ABD Doları (1 USD = 1 USD)

ABD Doları, ABD’nin para birimidir. Dünyada en popüler ABD Doları döviz kuru ABD Doları-EUR‘dir. Şaşırtıcı bir şekilde listenin en altında, dünyanın en çok işlem gören para birimi olmasına rağmen son birkaç yılda, ABD doları değerinden değer kaybetmiştir. Hangi para biriminin en yüksek talebe sahip olduğunu merak ediyorsanız, bu kesinlikle Dolar‘dır. Bu para değeri temel olarak dünyanın bütün ülkelerinde kullanılmaktadır.

10 – Kanada Doları (1 CAD = 0.75 USD)

Kanada Doları, beşinci en büyük rezerv dünya para birimidir. Kanada doları, Kanada’da kullanılan para birimidir. Yalnızca $ işaretiyle veya diğer dolar para birimlerinden ayırmak için C$ ile gösterilmektedir. Kanada dolarına genellikle 1 dolarlık madeni parada gösterilen kuş şerefine “loonie” denir. Uluslararası kodu CAD olup, Kanada’daki yıllık enflasyon oranı 2012 yılında %1,06‘dır. Kanada dolarını rezerv para birimi olarak kullanan bankalar da bulunmaktadır. Kanadalılar ihracatın %84’ünü ABD’ye ithalatın %56’sı ABD ile yapıldığından Kanada için en önemli olan çapraz kur Amerikan dolarıyla olandır. Küresel mali kriz nedeniyle Kanada doları ABD doları karşısında değer kaybetmektedir.

… – Türk Lirası (1 TRY= 0.18 USD)

Türk Lirası, Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kullanılan para birimidir. Türk lirasının alt birimi kuruştur. Türkiye’de kâğıt para basma yetkisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına aittir. Paradaki 0 (sıfır) sayısını azaltmak amacıyla 31 Ocak 2005‘te geçici olarak tedavülden kaldırılmış ve yerine Yeni Türk Lirası kullanılmaya başlanmıştır. YTL’den TL’ye geçişin tamamlanması nedeniyle 1 Ocak 2009 tarihinde yeniden tedavüle girmiştir. Fakat 2009’da tedavüle giren paralarda YTL’de olduğu gibi 6 sıfır bulunmamaktadır. YTL’nin alt birimi Yeni Kuruş’tur.

Kaynak:

  • https://www.legit.ng/1116550-highest-currency-world-2019-top-10.html
  • https://fxssi.com/top-10-of-the-strongest-world-currencies-in-current-year
  • https://www.bookmyforex.com/blog/worlds-top-20-currencies-2018/
  • https://tr.wikipedia.org/
  • https://naijaquest.com/highest-currency-in-the-world-strongest/

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı