Bilgi

Dünyanın Yörüngesinde Çok Garip “Boş Çöp Torbası”


Dünyanın yörüngesinde tuhaf bir nesne, astronomları andıran boş bir çöp torbası son zamanların en çok ilgi çeken konularından biri oldu. Bu sıradışı uydu (!) gezegen etrafında anlamsız bir elipsle trekking yapıyor, yüzeyden 372.8 mil (600 kilometre) daha kısa bir mesafeye dalıyor ve yüzeyden 334.460 mil (538,261 km) mesafeden sallanıyor. Londra‘daki Northolt Branch Observatories‘e göre, bu nesne roket fırlatılmasından arta kalan hafif bir malzeme parçası.

Sıradışı Yörünge Nesnesi

Gözlemevlerine göre, nesneyi ilk tespit eden Hawaii‘deki Haleakala (ATLAS-HKO) Gözlemevi olmuştur. Bu Gözlemevi, gezegeni etkileyebilecek tehlikeli parçaların uyarılması için Dünya’ya yakın nesneleri tespit etmekle görevli. Belirtildiğine göre bu özel nesne tehlikeli değil ama oldukça garip.

Bilim adamları bu nesneyi A10bMLz olarak adlandırmışlardır. Northolt Branch Observatories‘e göre, “boş çöp torbası” olarak bilinen bu nesne, tespit edilebilecek kadar büyük, ama çok hafiftir. Londra gözlemevindeki bilim adamları, A10bMLz’nin genişliğinin birkaç metre olduğunu ancak 2,2 pound’dan (1 kilogram) daha az olduğunu hesaplamışlardır.

Bu nesne bir roket fırlatma sırasında uzaya fırlatılan bir metalik folyo parçasıdır. A10bMLz‘nin yörüngeye ne zaman girdiği ya da hangi roketin onu götürdüğü ise belli değildir.

Northolt Branch Observatories, yörüngede bulunan bu çöp torbası nesnesinin ilk olmadığını, ancak muhtemelen en garibi olduğunu belirtmiştir. Şu ana kadar başka hiçbir “boş çöp torbası” görülmemiş. Ama bu garip yörüngenin kalıcı olması pek mümkün değil. Çünkü bu nesnenin öyle küçük bir kütlesi var ki Northolt Branch, güneşten çıkan fotonların bunu kolaylıkla itebildiğini söylemiştir. Bu nedenle, dünyanın yörüngesi tahmin edilemez şekillerde sık sık değişecektir.

Dünyanın yörüngesi uzay çöpleriyle doludur şöyle ki NASA‘ya göre yaklaşık 500.000 bireysel enkaz parçası dolaşıyor ve bunlardan en büyük 50.000’i uzay ajansı ve ABD Savunma Bakanlığı tarafından izleniyor. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Ulusal Çevre Uydusu Veri ve Bilgi Servisi‘ne göre, her yıl 200- 400 parça alan atıklar atmosferi yeniden canlandırıyor. Bu çöp çoğu gezegenin yüzeyine çarpmadan önce yanıyor. Bu poşetin de birkaç ay içerisinde dünyanın atmosferine girerek yanacağı öngörülüyor.

Araştırmacılar geçen yıl, Kordylewski bulutları adı verilen iki uzay tozu bulutunun Dünyanın yörüngesini çeviriyor olabileceğini bildirmişlerdir

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı