Bilgi

Endüstri  4.0 Nedir? 4. Sanayi Devrimine Geçiş


Bir süredir duyduğumuz, her geçen gün daha fazla duyacağımız ve yakında hayatımızın ortasına tamamen yerleşecek yeni dönemin adıdır, Endüstri  4.0. Sanayi Devriminin 4. aşaması olarak ta nitelendirilen Endüstri  4.0 terimi ilk kez 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı‘nda kullanıldı. 2012 yılına gelindiğinde Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann çalışma grubu oluşturarak hazırladıkları 4. Sanayi Devrimi öneri dosyasını Alman Federal Hükümeti‘ne sunmuşlardır. 8 Nisan 2013 tarihinde yine Hannover Fuarı’nda çalışma grubu Endüstri 4.0 raporunu sunmuştur.

  • Endüstri 1.0: Su ve buhar gücünün keşfi ve ilk makineler
  • Endüstri 2.0: Elektriğin keşfi ve seri üretim
  • Endüstri 3.0: Dijital, elektronik cihazlar ve bilgisayar
  • Endüstri 4.0: Siber- fiziksel sistemlerin devreye girişi

İnsanoğlu ilk günden beri  hayatta kalabilmek için kendi bedenini ve hayvanları kullanırken 18. yy da Avrupa’da  buhar makinesinin icat edilmesiyle üretim hızlandı. Ucuz ve bol üretimin etkisiyle sanayi devrimi gerçekleşti böylece Endüstri 1.0 ortaya cıktı. 20 yy. başlarında Henry Ford‘un otomobil üretiminde kullanmaya başladığı elektrik ve yürüyen  bant  sisteminin başarını gören diğer müteşebbislerde elektrikli makinelere ve seri yürüyen bant teknolojisine geçtiler, bu Endüstri 2.0 oldu. Böylece üretim çok daha hızlı ve ucuzdu. 1970 li yılların başlarında ise üretime bilgisayarların ve robotların dahil olmasıyla Endüstri 3.0 devri başladı. Böylece üretim daha da hızlı ve etkin olmaya başladı.

Endüstri 4.0’da üretimde insan faktörü minimum seviyeye inmeye başlıyor. 

Endüstri 4.0 genel hatlarıyla robotların  üretimin devralması, internete bağlı her nesnenin üretimde daha fazla kullanılması diyebiliriz. Endüstri 4.0 için önemli olan iki şey var; “Yapay Zeka” ve “Nesnelerin İnterneti”. Artık üretimde ki bütün süreçleri yapay zeka izleyecek ve internet üzerinden diğer yapay zekalarla iletişimi sağlayacak. Endüstri 4.0 ın en büyük amacı cihazların birbiriyle internet üzerinden  bilgi ve veri alışverişi yapması, her türlü makineye  entegre edilmiş sensörlerle ortam analizi yapacak robotlarla üretimin daha ucuz, kaliteli daha az kaynakla olması. Yani cihazların birbirleriyle haberleşmesi ve verimliliğin artırma temeline dayanıyor diyebiliriz.

Sanayi 4.0 ile birlikte artık bilgi, veri alışverişi ve işbirliği hiç olmadığı kadar önemli bir konuma geliyor.

Endüstri 4.0’ın Prensipleri

  • Sanallaştırma
  • Karşılıklı çalışabilirlik
  • Özerk yönetim
  • Gerçek zamanlı yeteneği
  • Modülerlik
  • Hizmet oryantasyonu

Endüstri 4.0’ın Avantajları

► Sistemin izlenmesinin ve arıza teşhisinin kolaylaştırılması

► Sistemin çevre dostu ve kaynak tasarrufu davranışlarıyla sürdürülebilir olması

► Daha yüksek verimliliğin sağlanması

► Üretimde esnekliğin arttırılması

► Maliyetin azaltılması

► Yeni hizmet, meslek ve iş modellerinin geliştirilmesi

Türkiye’nin Endüstri 4.0’daki Yeri

Türkiye, Dünya’da üretim kapasitesi ile cazip olsa da gelecekte robotların üretimi devralmasıyla yabancı şirketlerin yatırımlarını kendi ülkelerine yapmalarını sağlayacaktır. Bu nedenle ülkemizin üretim merkezi yerine, inovasyon merkezi olarak gelişen global pazarda kendine yer bulması gerekmektedir. Türkiye’nin önünde zorlu bir süreç mevcuttur. 2. ve 3. Sanayi Devrimi arasında bir evrede bulunan ülkemizin teknolojiyi yakalayıp rekabet edebilecek konuma gelmelidir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı