Bilgi

Enstrüman Çalmak Beyni Geliştirir mi?


En gizemli organımız tabii ki beynimiz. Çözülemeyen milyonlarca soru ve sır var. Bunlardan birisi de  şüphesiz‘ “hangi enstrümanı kullanmak beyin gelişimini önemli ölçüde etkiler?“.

Yıllardır hepimizin bildiği sağ beyin, sol beyin geliştirme egzersizlerinin ileride çocuğunuzun zekasını optimum düzeyde artıracağı bilinen bir gerçektir. Yani bir insan en ideal zekâ yeteneğine beyninin her iki lobunu da kullandığı zaman ulaşabilir. Araştırmalara göre de bunun en ideal yolu bir enstrüman çalabilmek.

Enstrüman çalan kişiler üzerinde yapılan araştırmalar, bu kişilerin beyinlerinde yapısal ve fonksiyonel değişimlerin gerçekleştiğini gösteriyor. Beyinlerinin işitsel ve motor sistemler arasındaki bağların güçlendiği bu kişiler, ilerleyen yıllarda sosyal ve akademik hayatlarında problemleri daha kolay çözebiliyor. Enstrüman çalarken her iki el ayrı ayrı kullanıldığı için sağ beyin ve sol beyin gelişiyor. Böylece enstrümanları üzerinde düzenli ve sık sık pratik yapan bu kişilerin beyinlerinde, iki elin benzer hareketlerini kontrol eden motor bölgeler arasındaki bağlantılar zayıflar. Bu durum da enstrüman çalan kişilerin ellerine birbirinden bağımsız olarak komut verebilmelerini ve enstrümanlarını daha iyi icra edebilmelerini sağlar. Tarihte gelmiş geçmiş en zeki insanlardan biri kabul edilen Leonardo Da Vinci hem sağ elini hem de sol elini ustalıkla kullanabiliyordu. Hatta bazı kaynaklarda her iki eliyle aynı anda veya farklı zamanlarda kılıç kullanabildiği de yazıyor.

Vücudun iki zıt kısmını, yani sağ ve sol eli hatta sağ ve sol beyni aynı anda kullanabilmek devasa bir parti gibi olsa gerek. Yapılan araştırmalarda son 20 – 30 senede sinir bilimciler, gerçek zamanlı incelemelerle beynimizin nasıl çalıştığı hakkında dev buluşlar yaptılar. Bunun için FMRi ve PET tarama aletleri kullandılar. Deney gruplarına düz yazı okumak, matematik problemi çözmek gibi görevler verildiğinde denekler bu görevleri yerine getirirken beynin hangi bölgesinin çalıştığını izleyebildiler. Bu araştırmanın en heyecanlı kısmı ise deneklere müzik dinletince yaşandı. Müzik dinleyen deneklerin beyinlerinde birden çok bölgesi aynı anda harekete geçmeye başladı. Tıpkı notalar gibi beyin de ahenk içinde hareket etmeye başladı.

Bu aşamada akıllara yeni bir soru geldi?

‘’Müzik dinleyen insanların beyinleri bu kadar hareketlendiyse müzik yapan insanların beyinleri bu olaya nasıl tepki veriyor?’’

Bu sorudan sonra deneye devam eden bilim insanları, ziyade müzisyenlerin beyinlerini incelemeye başladığında hayrete düştüler. Çünkü deney sonuçları çalgı aleti çalmanın beyinde bütün bir vücut egzersiziyle eşdeğer olduğunu gösteriyordu.

Her anne baba çocuğunun zihinsel gelişiminin harika olmasını ister. Enstrümanlar sayesinde; görsel,işitsel ve motor kortexleri geliştiriyor. Küçük yaşta böyle bir aktiviteye başlayan çocuğunuz ileride kesinlikle diğer çocuklara göre daha başarılı olacaktır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı