Bilgi

Grip Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir?


Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu, yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı-viral bir hastalıktır. Orthomyxoviridae familyasına mensup bir RNA virüsü olan İnfluenza virüsünün aslında A, B ve C olmak üzere üç tipi vardır. A tipi, hem insanlarda hem de kuş, kümes hayvanları ve domuz gibi hayvanlarda hastalık yaparken, B tipi sadece insanlarda hastalık yapar. C tipi, hafif seyirli hastalığa yol açtığı için salgınlara neden olmaz.

Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşük olan çocuklarda, yaşlılarda ve kronik hastalığı olan kişilerde (şeker, kalp-akciğer hastalıkları, zatürre, AIDS vb.) tehlikeli bir sonuca ulaşabilecek hastalıklara veya sonuçlara yol açabilir. Bu tür risk grubundaki kişilere “yüksek risk grubundaki kişiler” denir.

Grip, halk arasında genellikle soğuk algınlığı (nezle) ile karıştırılır ancak her ikisi birbirinden çok farklı hastalıklardır. Grip ve soğuk algınınlığı (nezle) solunum yolu hastalığıdır; ancak bunlara farklı virüsler neden olur. Grip, genel olarak burun, boğaz, bronş ve muhtemelen akciğerler dahil solunum sistemini bozar. Soğuk algınlığı ise sadece üst solunum yolunu etkiler. Bu nedenle gribin ateş, vücut ağrıları, yorgunluk gibi belirtileri soğuk algınlığına göre daha şiddetlidir. Gribin başlıca belirtileri ateş, yorgunluk, vücut ağrıları, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve öksürüktür.

Belirtiler Soğuk Algınlığı Grip
Ateş Nadir 38°C-39°C
Baş Ağrısı Nadir Sürekli
Genel Ağrı ve Sızı Az Genellikle
Yorgunluk Hafif 2-3 Hafta
Tıkalı Burun Genellikle Bazen
Hapşırma Genellikle Bazen
Boğaz Ağrısı Genellikle Bazen
Öksürük Nadir Genellikle

Grip, virüs enfeksiyonu olduğu için belirli bir tedavisi yoktur. Antibiyotikler tedaviye yaramazlar, çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Grip bazı durumlarda bakteriyel enfeksiyonlara yol açtığından doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi önerilebilir. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir; ancak doktora gitmek ve 3-5 gün iyice dinlenmek gereklidir. Bol sıvı tüketilmesi de salgıların rahatça dışarı atılmasını sağladığından iyileşmeyi hızlandırır. Grip olduğunuzda lütfen doktorunuza başvurmadan ateş düşürücü ilaçlar ya da antibiyotikler kullanmayınız. Unutmayın ki alınacak en büyük önlem, öncelikli olarak bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Soğuk algınlığı ve grip ilaçları ateş, ağrı, burun tıkanıklığı, öksürüğü azaltma gibi konularda size yardım edebilir. Ancak gribi tamamen tedavi etmez; sadece bu süreci daha rahat atlatmanıza yardımcı olabilir.

Virüs, öksürük ve hapşırma ile yayılan damlacıklarla, ayrıca öpüşme ve tokalaşma gibi temaslar yoluyla da bulaşır. Bu nedenle hasta kişilere temas etmekten ve onlarla ortak eşya (havlu gibi) kullanmaktan sakınılmalıdır. Hasta olan kişi çevresindekilere hastalığı bulaştırmamak için eşyalarını ayırmalı, çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamalıdır. Neredeyse her virüste ölme olasılığı (çok düşük olsa da) vardır. Bu yüzden gribi olabildiğince çabuk atlatmaya bakılmalıdır. Binlerce çeşit grip virüsü olduğu için ömür boyu kalıcı bağışıklık kazanılamaz.

Gripten korunmanın en etkili yöntemi grip aşısı yaptırmaktır. Grip virüsü her yıl nitelik değiştirdiği için grip aşıları sadece bir yıl koruma sağlama özelliğine sahiptir. Bu nedenle özellikle risk altında olan kişilerin grip sezonu başlamadan önce mutlaka grip aşısı yaptırması önerilmektedir.

Grip olan kişilerin maske takmaları, vücut salgılarıyla temas ettikten sonra etkili bir şekilde el yıkamaları, toplu yaşanılan ortamlara hastalıkları süresince girmekten kaçınmaları etrafa bulaşmayı engellemek açısından önemlidir. Grip olmamak için sağlıklı beslenmek, altta yatan kronik hastalığı olanların bu hastalıklarının kontrol altında olması ve en önemlisi el ve vücut hijyenine dikkat etmeleri gereklidir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı