Bilgi

Güneş’in Kimyasal Bileşimi


Evrendeki sayısız yıldızdan sadece biri olan Güneş, Samanyolu Galaksisinde yer alan bir yıldızdır. Güneş, üzerinde yaşadığımız gezegenin de içinde bulunduğu Güneş Sisteminin merkezini oluşturur. Yaklaşık 4,65 milyar yaşında olduğu tahmin edilen bu dev enerji kaynağının yarı çapı 7×10km yani dünya yarıçapının yaklaşık olarak 100-110 katıdır.

Güneş, atomdan büyük her nesne gibi kimyasal elementlerden meydana gelmiştir. Birçok bilim insanı bu elementlerin bolluklarını, gezegenlerdeki elementlerle olan bağlantılarını ve Güneş’in içindeki dağılımlarını araştırmıştır. Güneş içinde bulunan elementlerin dağılımı birçok değişkene bağlıdır, örneğin kütle çekimi nedeniyle ağır elementler (Örn: Helyum); Güneş kütlesinin merkezine yakın dururken, ağır olmayan elementler (Örn: Hidrojen); Güneş’in dış katmanlarına doğru yayılır. Özellikle Güneş’in içinde helyumun dağılımı özel olarak ilgi çekmektedir. Helyumun dağılma sürecinin zamanla hızlandığı ortaya çıkarılmıştır. Güneş’in dış katmanını oluşturan ışık kürenin bileşimi, içinde bulunan döteryum, lityum, bor ve berilyum dışında, Güneş Sistemi’nin oluşumundaki kimyasal bileşime örnek olarak alınmaktadır. Güneş’in yapısında yer alan bazı elementlerin karakteristik kütle oranları şöyledir.

  • Hidrojen: %73
  • Helyum: %25
  • Diğer Elementler: %2

Güneş; yapısal olarak çoğunlukla Hidrojen ve Helyumdan oluşmuştur diyebiliriz. Kütle olarak olarak sadece %2‘si diğer elementlerdir. Güneş yıldızında oransal olarak %73 Hidrojen ve %25 Helyum elementleri vardır. Diğer elementler sırasıyla yaklaşık olarak; %0.80 Oksijen, %0.36 Karbon, %0.16 Demir, %0.12 Neon, %0.09 Azot, %0.07 Silikon, %0.05 Magnezyum ve %0.04 Sülfür’dür.

Güneş’in Kimyasal Bileşimi

Hidrojen % 73.0
Helyum % 25.0
Oksijen % 0.80
Karbon % 0.36
Demir % 0.16
Neon % 0.12
Azot % 0.09
Silikon % 0.07
Magnezyum % 0.05
Sülfür % 0.04
Diğer Elementler % 0.04

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı