Bilgi

Hidrojen Peroksit Zararları Nelerdir?


Oldukça geniş bir kullanım alanı olan bu Hidrojen Peroksit, H2O2 element formülü ile gösterilir. Soluk mavi renkte oldukça güçsüz bir asittir. Bu kimyasal sulandırıldığında renk özelliğini kayıp eder. Özellikle temizlik ve kağıt sanayi de oldukça fazla kullanılır. Bu molekül insan vücudunda karaciğerde parçalanma özelliğine sahiptir. Hidrojen peroksit ilk kez 1818 de Fransa laboratuvarlarında bulunmuştur. Bu kimyasal madde özellikle ev hanımlarının kullandığı deterjanlar içinde bulunmaktadır. Sulandırılmış ve yaralar için kullanılan hidrojen peroksitin halk arasındaki adı oksijenli sudur.

Birçok kişi hidrojen peroksiti saç rengini açmada kullanılmaktadır. Aslında hidrojen peroksit halk diliyle oksijenli su kişilerde cilt güzelliği, saç bakımı, ev temizliği ve diş bakımında sık tercih edilen bir sudan oluşmaktadır. En bilindik özelliği ise hem dişleri beyazlatıyor olması hem de saçların rengini normalden birkaç ton açıyor olmasından ibarettir. Hidrojen peroksit zararları fazla olmayan bir maddeden oluşmaktadır. Ancak kişilerde yüksek konsantrasyonlarda ve oranda kullanılması halinde ciddi zararlar verebilmektedir. Bu nedenle vücut için kullanımında düşük konsantrasyonlarda ve oranda kullanılmalıdır.

Hidrojen peroksit zararları, arasında en çok dikkat çeken özelliği ısı ile temas edildiğinde yanıcı bir hal alabilir olmasıdır. Hafif kokusu olan bu madde renksizdir ve kimyasaldır. Endüstriyel bakımından kullanılması oldukça geniş olan hidrojen peroksit saç boyaları yapımında, kağıt beyazlatmada ve tekstil alanında sık kullanılmaktadır. Bunların dışında ise ev atıklarının arınması ve çeşitli plastik üretiminde tercih edilmektedir. Hidrojen peroksit seyredilmiş konsantrasyonlarda kullanıldığında yara üzerine uygulanarak anaerobik bakterilerin öldürülmesine neden olmaktadır ve yarayı dezenfekte etmektedir. Fakat seyredilmemiş hidrojen peroksit cildi ve yarayı tahriş ederek alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır. Deride kabarcıklar, kızarıklık, döküntü ve tahriş gibi belirtiler hidrojen peroksit zararları arasında yer almaktadır. Diş beyazlatmada ve saç rengi açmada kullanılan hidrojen peroksit, yanlış kullanımı sonucunda dişlere ağza ve saçlara ciddi anlamda zararlar verebilmektedir.

Hidrojen Peroksit, diğer kimyasallar gibi, gerekli önlemler ve uygun konsantrasyonlarda kullanılmadığı taktirde tehlikelidir. Yüksek konsantrasyonlarda aşındırıcı, yanıcı ve yanıklara sebep olur. Yoğun konsantrasyonda Hidrojen Peroksit cildi yakar, göze kalıcı zarar verir ve ciltte kabarcıklar oluşmasına neden olur.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı