Bilgi

Intel İşlemci Sonundaki K veya F İbareleri Ne Anlama Geliyor?


Bir intel işlemci satın almak istediğinizde bazı işlemci modellerinin sonunda F harfi, K harfi gibi ibareler yer alıyor. Haliyle birçok kullanıcı “işlemci sonundaki f ne anlama geliyor?” sorusunu merak ediyor.

Konuya geçmeden önce hemen belirtelim; sonunda F ibaresi olan Intel işlemciler içerisinde grafik birimi olmayan işlemcilerdir. Bu tipte bir işlemci satın aldıysanız “harici ekran kartı” almak zorundasınız. Temelde hangi işlemciyi alacak olursanız olun takacağınız anakart ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Her anakartın desteklediği bir işlemci modeli ve nesli bulunuyor. Bu nedenle her işlemci her anakarta uymaz. Önreğin; her 1151 soket yapısına sahip işlemci, her 1151 destekleyen anakarta da uymayacaktır. Bunun için anakartın desteklediği işlemci nesli de önemlidir.

Özetle; sonunda hiçbir şey yazmayan Intel işlemcilerde dahili grafik birimi bulunuyor. Örneğin; Intel Core i7 12700 işlemcisinin sonunda herhangi bir harf-ifade bulunmuyor. Bunun anlamı bu işlemci yapısında grafik birimi var. Yani ekran kartı almadan görüntü alabilirsiniz. Intel Core i7 12700F işlemcisinin sonunda ise F ifadesi bulunmuyor. Bunun anlamı bu işlemci yapısında grafik birimi yok. Yani ekran kartı almadan görüntü alamazsınız. Intel’in bu şekilde işlemci geliştirmesindeki amaç fiyatları biraz daha aşağı çekmek. Normalde işlemciler oldukça pahalı ve bir çoğumuz yanında genelde ekran kartı da satın alıyoruz. Bu durumda dahili bir grafik birimi işimize pek yaramayacaktır.

Sonunda K ibaresi olan işlemciler ise hız aşırtmaya (overclock) açık işlemci olduğunu gösterir. Eğer işlemcinin overclock özelliği kullanılacaksa Z serisi ve bunun gibi overclock özelliği yapabileceğiniz bir anakartla birlikte kullanılarak hız aşırtma yapılabilir. Bir işlemcinin sonunda K ibaresi gördüğünüzde bunun Unlocked yani Çarpan Kilitsiz anlamına geleceğini ve anakartınız uygunsa “Hız Aşırtma” yapabileceğiniz anlamına gelir. Bu tip işlemcinizde, RAM‘de ve anakartta hız aşırtma gerçekleştirmek bilgisayarınızda yapabileceğiniz özel bir ayardır. Hız aşırtma sayesinde gücü, voltajı, çekirdekleri, bellek ayarlarını ve diğer temel sistem değerlerini daha fazla performans sağlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bileşenlerinizi ve oyun performansınızı hızlandırmaya yardımcı olur. Ayrıca görüntü işleme ve kod çevrimi gibi yüksek işlemci gücü gerektiren görevleri destekleyebilirsiniz.

Özetle; sonunda hiçbir şey yazmayan Intel işlemcilerde çarpan kilidi kapalı (Locked) olduğu anlaşılıyor. Yani bu tip işlemcilere “Overclock” dediğimiz “Hız Aşırtma” işlemini yapamıyorsunuz. Fakat sonunda K ifadesi olan işlemcilerde çarpan kilidi açık (Unlocked) olduğu anlaşılıyor. Yani bu tip işlemcilere “Overclock” dediğimiz “Hız Aşırtma” işlemini yapabilirsiniz.

Örnek İşlemci Overclock – Hız Aşırtma Dahili Grafik Birimi
Core i9 12900K Evet Evet
Core i9 12900KF Evet Hayır
Core i9 11900F Hayır Hayır

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı