Bilgi

Krank Mili Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?


Krank mili, eksantirik bir mildir ve pistondan aldığı alternatif doğrusal hareketi sürekli dairesel harekete çevirerek volan ve kavrama vasıtası ile vites kutusuna iletir.

Krank mili genellikle döküm yöntemi ile üretilir ve biyel kolunun çalışacağı bölgeleri talaşlı imalatla hassas bir şekilde işlenir. Krank mili malzemesi düşük alaşımlı çelikdir. Döküm yoluyla üretilen krank mili Küresel garafitli dökme demirle de üretilir. Malzemenin özellikleri aşınmaya, eğrilmeye ve burulmaya karşı dayanımlı olması için genellikle diğer millerde olduğu gibi kesidinin ortasına denk gelen kısımları daha yumuşak alaşımdan üretilir. Krank miline yataklık eden kaymalı yataklar (krank mili yatağı) ise mikrokaynamaları engellemek için gri dökme demirden yapılır.

krank-mili

Krank milinin yağlaması ise üzerinde bulunan yağlama kanalları veyahut biyel kollarının karterdeki yağa çarpıp yağı sıçratmasıyla yapılır.

Krank Milleri genel olarak 4 farklı parçadan meydana gelir:

  1. Ana Yatak ve Biyel (Kol) Muyluları,
  2. Kaldıraç Kolları,
  3. Denge Ağırlıkları,
  4. Flanş

Krank Mili’nin zarar görmesi, motorun hurdaya çıkmasına bile sebep olabilir. Çünkü motordaki en değerli ve önemli kısım, Krank Milleri’dir. Tamir edilirken yapacağınız en ufak bir hata, geri dönüşü pek de mümkün olmayan hasarlara yol açabilir. Krank Mili’nin çalışabilmesindeki en büyük gereksinimlerden biri de, dengelenme özelliğidir.

Krank Mili’nin üzerinde bulunan “U” şeklindeki çıkıntılara bağlanan pistonlar vardır. Krank Mili yere yatay şekilde uzanır. Pistonlar ise bu Krank Mili’ne üstten ve dikey pozisyonda bağlanmıştır. Açıları 90 derecedir. Sadece 90 derece olmak zorundadır bu açı. 89.5 derece ya da 90.5 derece olamazlar. Çok hassas bir dengeyle bağlanmışlardır. Ve bu pistonlar, Mil üzerinde bulunan birbirine ters istikametteki “U” çıkıntılarını aşağı – yukarı doğru hareket ettirdikçe, Krank Mili de kendi etrafında dairesel bir döngü ile hareket edecek kuvveti almış olur. Bu çalışma sistemini gözünüzde daha iyi canlandırmak için, bisiklet pedalı ve tekerinin çalışma sistemini düşünün. Aslında % 100 benzememekle birlikte, bu örneği verebiliriz. Bisiklet sürerken ayaklarınız yukarı – aşağı doğru hareket eder. Ve pedallar da, ayaklarınızın aşağı – yukarı hareket ederek oluşturduğu kuvveti, tekerlere dairesel dönme kuvveti olarak iletir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı