Bilgi

Lityum Polimer ile Lityum İyon Arasındaki Fark Nedir?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda –kısa bir şekilde- “Lityum Polimer İle Lityum İyon Arasındaki Fark Nedir?” Sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.

Lityum-iyon pil, 1990’ların başlarında büyük elektronik şirketler tarafından benimsenmesiyle ilk kez popülerlik kazanan şarj edilebilir bir pil biçimidir. Bunlar esas olarak üç parçadan oluşan çok sert bir elektrik üreten bölmeler grubudur: Pozitif bir elektrot, Negatif bir elektrot ve bunların arasında bir elektrolit veya sıvı kimyasal bileşikten oluşmaktadır. Çoğu lityum iyon pil, daha geleneksel olanlardan farklı olarak, güç ve deşarj akışlarını düzenleyen ve böylece pilinizin aşırı ısınmayacağı veya patlayamayacağı bir elektronik denetleyici içermektedir.

Lityum-iyon ve lityum-polimer piller arasındaki en önemli fark, pozitif ve negatif elektrotları arasındaki kimyasal elektrolittir. Li-Polimer bataryalarda sıvı değildir. Bunun yerine, Li-Po teknolojisi üç formdan birini kullanır: kuru bir katı, lityum polimer pillerin prototip yıllarında büyük ölçüde aşamalı olarak kaldırıldı; gözenekli bir kimyasal bileşik veya bir jel benzeri elektrolit. Bunlar arasında en popüler olanı, daha yeni dizüstü bilgisayarlarda ve elektrikli araçlarda bulacağınız pil çeşidi olan sonuncusudur. Bu kadar çok şirket  gerçek bir Li-Po pil satmıyor, bunun yerine bir lityum iyon polimer pil veya daha esnek bir kasada bir Lityum İyon satıyor.

Hem lityum hem de lityum polimer pillerin artıları ve eksileri vardır. Tipik olarak, bir lityum-iyonun avantajları; yüksek güç yoğunluğu, hafıza etkisi (pillerin zamanla şarj edilmesi zorlaştıkça) eksikliğinden ve bunların lityum-polimerden önemli ölçüde daha düşük maliyetlerinden kaynaklanır. Wired.com’da yer alan bir ifadeye göre “lityum iyon bataryalar son derece verimlidir ve küçük bir pakette garip miktarda enerji harcıyorlar. ”

Lityum iyon piller doğal olarak dengesizdir, yaşlanmaya maruz kalır ve potansiyel olarak tehlikelidir. Pozitif ve negatif elektrodu ayıran bariyer hiç bozulmazsa, kimyasal reaksiyon yanmaya neden olabilir. Li-ion pilleri tüketici elektroniğinde daha popüler hale geldikçe, işletmeler köşeleri keserek maliyetleri düşürmeye çalıştılar. Kaliteli piller tamamen güvenli olsa da, isimsiz markalar alırken daima dikkatli olmalısınız.

Öte yandan, lityum-polimer piller, özellikle yapılarının boyutu ve şekli söz konusu olduğunda, genellikle sağlam ve esnektir. Bunlar aynı zamanda hafiftirler, oldukça düşük bir profile sahiptirler ve sızıntı elektrolitinden muzdarip olma şansları daha düşüktür. Ancak lityum-polimer piller de mükemmel değildir: üretilmesi önemli ölçüde daha maliyetlidir ve aynı enerji yoğunluğuna (depolanabilecek güç miktarına) ve lityum-iyon olarak ömürlerine sahip değildirler.

Lityum Polimer (Li-Po) İle Lityum İyon (Li-ion) Arasındaki Fark

1- Temel olarak iki pilinde kullanım özellikleri aynıdır.

2- Li-Po piller daha yeni ve gelişmiş bir tasarıma sahiptir. Bu nedenle istenilen şekle rahatlıkla girebilirler.

3- Li-Po piller, Li-ion bataryalara göre daha pahalıdırlar. Bu nedenle günümüzde akıllı cihazlarda maliyeti düşürme açısından da fazla kullanılmamaktadırlar.

4- Li-Po bataryalar sıcak ortamlarda Li-ion bataryalara göre daha verimlidirler.

5- Li-po pillerin güç yoğunluğu daha fazladır bu nedenle daha küçük bir boyut ile daha yüksek enerji depolayabilirler.

6- Li-po pillerin kullanım riskleri Li-ion’a göre biraz daha fazladır. Bu nedenle daha dikkatli ve özenli bir kullanım isterler. Ancak bu tehlikeli olduğu anlamı taşımaz. Çelik kılıfta olduğunda güvenli hale gelmektedir.

7- Son olarak Li-po pillerin şarj ve deşarj süreleri Li-ion’a göre daha uzundur. Ayrıca daha uzun kullanım ömrüne sahiptirler.

Lityum İyon (Li-ion) Pil Nedir? Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? >>> Devamı Oku

Kaynak:

  • https://www.wired.com/2017/03/dont-blame-batteries-every-lithium-ion-explosion/
  • http://blog.ravpower.com/2017/06/lithium-ion-vs-lithium-polymer-batteries/

1 Yorum

1 Yorum

  1. kenan

    18 Haziran 2019 at 11:01

    teşekkürler

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı