Bilgi

Masaüstü Bilgisayara Hangi SSD Takılır?

Tarih |

Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere “Masaüstü Bilgisayara Hangi SSD Takılır?” sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Öncelikle şunu belirteyim masaüstü bilgisayarınız eğer tarih öncesi bir çağda icat edilmediyse istediğiniz SSD’yi takıp çalıştırabilirsiniz. Bakın cümlem gayet net. İstediğiniz tür SSD’yi takıp çalıştırabilirsiniz. Peki SSD türleri neler! Günümüzde -yani şu an itibariyle- piyasada 2.5” SATA 3.0 SSD, M.2 SATA SSD, M.2 PCI Express NVMe SSD tipleri bulunuyor. Bunlar hem dizüstü (laptop) hem de masaüstü anakartlarına uyumlu olacak şekilde tasarlanmışlardır. Temel farkları sadece hızları! Aşağıda detaylı bilgi vermeye çalıştık.

Eğer masaüstü bilgisayarınızda hali hazırda 2.5” veya 3.5” SATA HDD (Hardisk) varsa ki %99 ihtimalle vardır, yukarıda adı geçen üç SSD türünden 2.5” SATA 3.0 SSD’yi masaüstü bilgisayarınızın anakartına hemen bağlayıp çalıştırabilirsiniz. Bunun için anakartta kontrol etmeniz gereken yer hemen altta gördüğünüz bağlantılar.

Bir masaüstü bilgisayarda HDD‘in kullanacağı elektrik ve SATA kablosu SSD’ler için tamamen aynıdır. İsterseniz eski HDD‘inizi söküp aynı kablolar ile SSD’ye bağlayabilir. Farklı bir şekilde bir SATA Kablosu aldıktan sonra anakart üzerinden SATA Konnektörü ile SSD’ye bağlayabilirsiniz. Kasa içerisinde her zaman fazla miktarda SATA elektrik kablosu bulunabiliyor. Yoksa üstteki kablo gibi bir kablo almanız yeterlidir.

Gelgelelim M.2 SATA SSD ve M.2 PCI Express NVMe SSD tiplerine. Öncelikle anakart üzerinde aşağıda gibi bir M.2 Konnektörü veya Form Faktörü varsa bu bilgisayarınızın kesinlikle M.2 standartında bir SSD desteklediği anlamına geliyor. Eğer anakartınızın marka modelini biliyorsanız Google‘den resmi sitesine giderek M.2 SSD destekleyip desteklemediğini öğrenebilirsiniz. Eğer anakartınızın marka modelini bilmiyorsanız anakartın üzerinde büyük harflerle marka modeli yazacaktır. (Yorum kısmında bize de sorabilirsiniz.)

Buradaki püf nokta şu! Eğer anakartınız üzerinde M.2 SSD Konnektörü/Soketi varsa M.2 SATA SSD mi yoksa  M.2 PCI Express NVMe SSD mi desteklediğini öğrenmeniz gerekiyor. Bunu kesinlikle ama kesinlikle resmi sitesinden öğrenebilirsiniz. Başka bir yolu yok. Tabi elinizde iki tür SSD’de varsa bu şekilde deneme yanılma yoluyla da öğrenebilirsiniz. Bazı anakartların her iki türü destekleyebileceğini bazılarınınsa sadece bir türü destekleyebileceğini unutmayın. Mesela üstteki anakart modeli şu anda kullandığım MSI B250M Gaming Pro modeli. Bu model -yeni nesil bir anakart olduğu için- M.2 PCI Express NVMe SSD türlerini destekliyor.

Peki sadece M.2 SATA SSD desteklerse fark var mı? Burada 2.5” SATA 3.0 SSD ile M.2 SATA SSD’nin hızlarının aynı olduğunu yani okuma yazma hızlarının 450 – 600 MB/s arasında olduğunu belirtmekte fayda var. M.2 PCI Express NVMe SSD‘lerin ise okuma yazma hızlarının 7000 MB/s‘lere çıktığını belirtelim. Tabi fiyat olarak daha pahalı olmaktadırlar. (Bu arada HDD’lerin hızları en fazla 150 MB/s olmaktadır.) Bunun anlamı şu. HDD’li bir bilgisayarın power tuşuna bastığınızda maksimum 3 dk da hazır hale gelirken, 2.5” SATA 3.0 SSD veya M.2 SATA SSD‘ye sahip bir bilgisayar maksimum 30 saniyede hazır hale gelecektir. M.2 PCI Express NVMe SSD‘ler ise power tuşuna bastıktan saniyeler içinde (Maksimum 10 sn.) hazır hale gelirler.  

Üstteki Görsel: Bir M.2 M.2 PCI Express NVMe SSD’nin Anakart Üzerindeki Yerleşimi

Bilgisayarımda M.2 veya SATA konnektörü yoksa ne yapmalıyım? Şimdi bilgisayarın çoğunda SATA konnektörü %99 ihtimalle bulunuyor. Gerçekten yoksa eğer yaşadığınız tarihi lütfen yorum kısmına yazınız! Kullandığınız cihaz muhtemelen müzelik olmaya adaydır. M.2 konnektörü yoksa üzülmenize gerek yok. Bunun için PCI-Express x1 x4 x8 x16 genişleme yuvalarına takılan dönüştürücüler var. Bu dönüştürücüleri kullanabilirsiniz. Tabi ülkemizde bu dönüştürücüleri bulmanız biraz zor. Tabi alacaksanız M.2 PCI Express NVMe SSD için alın! Bu nedenle Amazon gibi siteleri kullanarak yurtdışından 150-250 TL’ye  spariş vermeniz gerekiyor. Mesela anakartınızda PCI-Express x4 yuvası varsa buradaki ürün (tıkla) işinize yarayacaktır. Farklı bir şekilde anakartınızda PCI-Express x1 yuvası varsa (yeni bir anakart ise muhakak vardır) buradaki ürün (tıkla) işinize yarayacaktır. Unutmayın bu modellerin tamamı PCI-Express genişleme yuvalarına takılır.

Üstteki Görsel: PCI-e Express 3.0 X4 NVMe M.2 M Key Ngff SSD Çevirici Dönüştürücü

Üstteki Görsel: PCI-e Express 3.0 X4 NVMe M.2 M Key Ngff SSD Çevirici Dönüştürücü

1 Yorum

  1. reha sun

    22 Haziran 2022 at 08:56

    Merhaba, 7-8 yıllık bir masaüstü bilgisayarım var. Lenovo edge 92, 3770 i7 işlemcisi var, anakartı MAHOBAY. Buna ssd takmak istiyorum. Bu anakartların M2 ssd soketi varmı, varsa M.2 SATA SSD mi yoksa M.2 PCI Express NVMe SSD mi desteklediğini bulabilmem için yapacağınız yardımlara çok teşekkür ederim. Yazınızda söz ettiğiniz dönüştürücüler yardımı ile ssd nin bağlantısını sağlamam durumunda verim kaybım olacakmıdır yada ne oranda bir kayıp olacaktır ? Yazınızda ”Yorum kısmında bize de sorabilirsiniz” diye bir ibare kullanmışsınız, umrım pişman olmadınız. 🙂 Şimdiden ilginize tekrar teşekkür ederim. İyi günler dilerim.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version