Bilgi

Samsung Hangi Ülkenin Markasıdır?


Samsung, Lee Byung-Chul tarafından, 1938 yılında kurulmuş olan Güney Kore merkezli bir şirkettir. Yönetim Kurulu Başkanı Lee Kun-Hee‘dir. Samsung çeşitli şirketlerden oluşan bir grup olup, bunlardan en önemlisi, Samsung Electronics‘tir.

Samsung, Amerika ve Avrupa’da birçok ürünü tasarım teknoloji ve patent ödülleri almıştır. Elektronik, (televizyon, telefon, bilgisayar), otomotiv, tıp, uzay araştırmaları gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir. Güney Korede uydu üretimini neredeyse tek başına Samsung yapmaktadır. Japon şirketleri ile de Japonya için uydu yapımında ortak olmuşlardır. Elektronik sektöründe Dijital kamera, DVD, Blu-Ray, VCD, Uydu alıcısı, DVD-CD üretimi, Beyaz eşya (Buzdolabı, Çamaşır, Bulaşık makinesi), Bina yönetim sistemleri gibi çok çeşitli alanlarda üretim yapmaktadır. Televizyon sektöründe de uzun bir geçmişe sahip olan Samsung 1960’lı yıllardan beri televizyon üretimi yapmaktadır. LCD üretiminde pazar payının oldukça önemli bir bölümünü oluşturur. Birçok marka panel olarak Samsung panelleri televizyonlarında kullanmaktadır. Ayrıca Samsung 3D LED TV’nin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynamıştır.

Telekomünikasyon sektöründe de cep telefonları ile rekabete giren Samsung telefon üretimi ve satışında ilk sıradadır. Kısa sürede telekomünikasyon sektöründe bu çıkışı yapmasının sebebi Ar-Ge yatırımının fazla olması üretimini ve modellerini kullanıcının isteğine göre düzenlemesi ve uygun fiyata yüksek teknolojili cihazlar üretmesidir. Ayrıca Güney Kore gibi bir ülkede üretim yapması ve telekominikasyon yeniliklerinin ilk uygulandığı ülkelerden birinde bulunması diğer telefon markalarının birkaç ay sonra çıkaracağı modelleri ve özellikteki telefonları çıkarmasında yardımcı olmaktadır. Ayrıca IBM den sonra en çok patent alan şirkettir.

Samsung Electronics, Vietnam, Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Güney Kore’de altı cep telefonu üretim tesisi işletmektedir.

Vietnam’daki iki tesis, yıllık 240 milyon adet üretim kapasitesine sahiptir. Cep telefonların %50’sini Vietnam’da üretmektedir. Çin‘deki iki fabrika, maksimum 150 milyon telefon kapasitesine sahip. Ancak, Samsung, Çin’deki yüksek işçilik maliyetleri nedeniyle üretimini yaklaşık 40 milyon azaltmayı planlıyor. Hindistan‘da, 50 milyon kapasiteli tesisleri Yeni Delhi’nin eteklerinde Noida Sanayi Kompleksi‘nde yer almaktadır. Samsung’un ilk Tizen telefonu olan Z1’in dünya prömiyerini burada yaptığı gerçeğinde görüldüğü gibi bu bölgenin önemi bugünlerde artıyor. Ayrıca bu bölgenin Avrupa’ya olan yakınlığı da büyük önem taşımaktadır. Brezilya ve Endonezya‘daki tesisler, her biri yılda 12 ve 8 milyona kadar cep telefonu üretebiliyor. Brezilya’daki iki fabrika şu anda yılda 6.5 milyon adet telefon üretiyor ve geçen yıl Jakarta’dakiler tam ölçekli bir operasyona sokulduğu hatırlatalım. Güney Kore’nin Gumi kentinde bulunan fabrikasının ise yıllık üretim kapasitesinin, yaklaşık 40 milyon adet olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayı gerçekleştirdiği telefon üretiminin yaklaşık %8’ine denk gelmektedir. Samsung Electronics, tesislerini 3 milyar dolarlık yatırımla genişletmeyi planlıyor ve kapasitelerinin bu yılın sonunda 270 milyona ulaşması bekleniyor.

2017 Yılında son kullanıcıya göre, dünyada en fazla akıllı telefon satan marka Samsung oldu. Samsung yaklaşık 321,2 milyon akıllı telefon satışı ile dünyadaki tüm markalar içerisinde %20.9‘luk bir satış rakamı ile Apple‘ın önünde yer alıyor.

Samsung 2010 yılında çıkardığı Samsung Wave cep telefonunda kendi ürettiği işletim sistemi olan Bada’yı kullanmış ve mobil telefon sektöründe yazılım işinede girerek alanlarını daha da çok genişletmektedir. 2012 yılı toplam ciro olarak 187.5 milyar dolarla dünyanın en büyük elektronik şirketidir[kaynak belirtilmeli]. 2012 yılının üçüncü çeyreğine göre akıllı telefon pazarında Apple’ı, toplam telefon satışlarında Nokia’yı geçerek pazarın lideri durumundadır.

Kaynak:

  • http://www.businesskorea.co.kr/news/articleView.html?idxno=8785
  • https://www.wikipedia.org/
  • https://www.quora.com/Samsung-smartphones-are-made-in-which-countries

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı