Bilgi

Siberkondria Hastalığı Nedir?


Hayatımızın her anında ihtiyaç duyduğumuz çağımızın en önemli bilgi ve iletişim ağı olan internet sayesinde öğrenmek istediğimiz her şeyi bulabiliyoruz. Ayrıca sosyal medya sayesinde de her şeyden haberdar olabiliyoruz. Herkesin kullandığı bu kitle iletişim aracıdır. Öğrenciler, çalışanlar, ev hanımları gibi birçok kişi çoğu şeyi internet üzerinden yapmakta ve her aradıklarına saniyeler içerisinde ulaşabilmektedir.  İnternete bu denli kolay erişebilmek bizi merak edilenleri internetten araştırmaya teşvik ediyor. Öyle ki bende bu yazımdaki konuyu internette gezinirken dikkatimi çektiği için araştırma yaparak ele aldım.

Sağlık insanoğlu için en önemli değerdir. Her insan sağlıklı bir yaşam sürmek ister. Bu yüzden de ufak bir rahatsızlık bile nedenini öğrenme isteğini beraberinde getirir.  Eskiden bunun nedenini doktorlardan öğrenirken şimdi ise internete başvuruluyor.  Ancak şöyle bir durum var ki internetten hastalıklarla ilgili birçok doğru olmayan ya da güvenilir olmayan bilgiye ulaşılabilmektedir. Buna dikkat etmek gerekir. Çünkü teknoloji sağlık konusunda insanları yanıltabilmektedir. Hastalıklarla ilgili sürekli kaygı taşıyan ve hastalık hastası olarak bilinen bu kişiler günümüzde ise ‘siberkondria’ adını almıştır. Çoğumuz bu hastalığın adını  ilk defa duymuştur. Fakat ne olduğunu öğrendikçe oldukça tanıdık olduğunu göreceksiniz.

Siberkondria; internetten hastalık arayan doktorların söylediklerine inanmayan hastalardır. Bu hastalar, internette buldukları bilgilere inanarak kendi kendine hastalık teşhisi koyarlar ve dolayısıyla kaygı bozukluğu yaşarlar. Bu hastalığı biraz daha açacak olursak mesela başımız ağrıdığında, vücudumuzda herhangi bir döküntü olduğunda, ya da kolumuz, bacağımız ağrıdığında hemen paniğe kapılarak internete sarılıp nedenini araştırırız. Hastalık hakkında bilgi sahibi olmak elbette güzel bir durum fakat bunu yaparken kendimize teşhis koyuyorsak doktorlara inanmıyorsak siberkondria denilen durum olur.

Bir çeşit psikolojik durum olan bu hastalığa sahip kişiler doktorlara inanmazlar. Onlar için önemli olan internetten buldukları bilgilerdir. Bu hastalar o kadar depresyona girerler ki intihar ettikleri bile görülmektedir ve maalesef bu hastalık gün geçtikçe artarak devam etmektedir.

Bununla başa çıkmanın elbette yoları var. Öncelikle bir rahatsızlığınız varsa internetten araştırma yapıp teşhis koymak yerine doktorunuza başvurun ve onun koyduğu tanıya inanın, önerilerini dikkate alın. Hayattan zevk almaya çalışın, yeni hobiler edinin, mutlu olmaya çalışın ve en önemlisi sağlık konusunda internetten uzak durun.

Şu bir gerçek ki internet araştırma yapmak, yeni bilgiler elde etmek, film, video, müzik sayesinde eğlenceli vakit geçirmek için vb. en büyük iletişim aracıdır.  Fakat sağlık söz konusu olduğunda bu durum farklı bir boyut kazanıyor. Buna lütfen dikkat edelim.

Siz siz olun internette her yazana güvenmeyin!..

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı