Bilgi

Statik IP Nedir? Ne İşe Yarar?


IP Konusu ilk başta biraz karmaşık gibi gelse de aslında anlaşılması sanıldığı gibi zor değil. IP Adresinin iki türü var.

Bir tanesi bir modemden beslenen veya aynı ağda olan bir bilgisayarların, laptopların, cep telefonların aldığı IP adresi. Bunlara iç IP, yerel IP gibi isimler verilir. Bu IP’yi siz veya sistem yöneticisi değiştirebilir. Otomatik veya Elle verilerek bu IP alınabilir. Bir cihazın internete çıkması yada ağda aktivitede bulunması için IP adresi zorunludur.

Bir diğeri ise hizmet aldığınız firmanın (TTNET, Superonline, Smile ADSL) size vermiş olduğu bir IP Adresi. Bu IP adresi her modem için 1 tane verilir. Yani 50 bilgisayar bir modemden internet alıyorsa o modem için sadece 1 adet dış IP verilir. Bu IP’ler Dinamik veya Statik olmak üzere 2’ye ayrılır.

Dinamik IP: Bu IP türü genellikle bireysel kullanıcılar veya belirli bir networke sahip olmayan kurumsal yapılarda kullanılır. Değişkendir. Servis sağlayıcı (TTNET gibi) belirli zaman aralığında bu IP’leri değiştirir.

Statik IP: Sabit IP’dir. Bu IP hiçbir şekilde değişmez. Ancak taleple ve çok küçük bir ücret karşılığında İnternet hizmeti veren servis sağlayıcıdan alınır. Kurumsal yapılarda kullanıldığı gibi bireysel kullanıcılarda statik IP talebinde bulunabilir. Hıza herhangi bir ekstra katkısı yoktur. Kurumsal yapılarda genellikle sunucu iletişimi, antivirüs güncelleme, VPN kullanımı gibi amaçlarla kullanılır. Ayrıca network oluşturmak için Statik IP kullanılır. Örneğin Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan bilgisayarlara sabit IP verilerek belirli bir Ağ içerisinde kullanılabilir. Bir çok firma bu yüzden statik IP’ye gereksinim duymaktadır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı