Bilgi

Tech-Neck Hastalığı Nedir?


Hiç şüphesiz ki teknoloji yaşamımızın her alanında büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Ancak her geçen gün yenisi çıkan teknolojinin içinde harcanan zamanın artmasıyla birlikte yaşamımıza birçok sorun kattığı da kesin. Masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları teknolojiye bağlı hastalıkların tetikleyicileridir. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak teknolojiyle geçirilen süre de uzamakta bu da hayatımızda birçok sorunlara davetiye hazırlamaktadır. Bu sorunlar sadece yetişkinler için değil çocuklar için de geçerli.  Psikolojik sorunlar, depresyon, dikkat eksikliği, içe kapanıklık, bipolar bozukluklar bu sorunlardan birkaçıdır. Bu yazımızda teknolojinin neden olduğu hastalıklardan biri olan Tech-Neck hastalığından bahsedeceğiz.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte saatlerce cihazlara bağımlı hale gelinmiştir. Bu durumda başın daima öne doğru eğik durmasıyla boyun rahatsızlıkları gibi hastalıklar ortaya çıkmıştır. İşte bu hastalık Tech-Neck olarak bilinmektedir.

Tech-Neck, omuzların öne eğildiği ekrana bakarken boynu rahatsız bir açı ile gerginleştirildiği bir konumdur. Boynunuzu ekrana yaklaştırdıkça kaslar sıkılır ve zorlanır.

Tech-Neck gibi kronik ağrı ve rahatsızlık cep telefonun veya tabletin hatalı şekilde uzun zaman kullanılmasıyla boyun, omurga ve omuz için bir dizi sorun yaratır. Ayrıca cildin elastik yapısına zarar verdiği ve çene altında sarkmalara ve kırışıklıklara neden olduğu bilinmektedir. Bazı uzmanlar ise disk dejenerasyonuna ve hatta artrit gibi daha ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini bile söylüyorlar.

Peki Tech-Neck hastalığını önlemek mümkün değil mi? Elbette mümkün. Bunun için birkaç ipucu verecek olursak;

1- Öncelikle bilgisayar ekranının göz ile aynı seviyede olmasına dikkat etmek gerekir. Böylece boyun çevresi gereksiz yere gerilmez. Ayrıca telefon görüşmesi yaparken telefonunuzu tutmak için boynunuzun bükülmesi yerine kulaklık kullanın.

2- Uzmanlar boynunuza her gün çenenin altından başlayıp vitamin açısından zengin yağla masaj yapmayı ve ardından da nemlendirici kullanmanızı tavsiye ediyorlar.

3- Boynunuzu rahatlatacak egzersizler yapın.

4- Mola vermeyi ihmal etmeyin; postür ağrınızı azaltmak kan akışınızı sağlamak için her 30 dakikada bir ara verin.

Evet teknoloji hayatımızı kolaylaştırdı, getirisi oldukça fazla fakat bu en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı bile olumsuz etkilediği, birçok hastalıklara neden olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bize düşen abartmadan, yerinde ve doğru kullanmak.

Tabi ki her türlü teknolojik gelişimi hayatımıza alalım ama bunun yanında da sağlığımıza ve geleceğimize sahip çıkalım…

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı