Bilgi

Tortum Şelalesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Tortum Şelalesi Nerede? Tortum Şelalesine Nasıl Gidilir? Tortum Şelalesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler” konusunda kısaca bilgi vermeye çalışacağız.

Tortum Şelalesi Erzurum‘un Uzundere ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 1987 yılına kadar Tortum ilçesi sınırları içerisinde yer alan Tortum Şelalesi, bu tarihten itibaren Uzundere‘nin Tortum‘dan idari olarak ayrılmasıyla birlikte Uzundere ilçesine bağlanmıştır. Şelale, Tortum Çayı’nın üzerindeki Tortum Gölü’nün sonunda yer alan şelaledir. Şelalenin Uzundere ilçe merkezine uzaklığı yaklaşık 20 kilometredir. Erzurum şehir merkezine uzaklığı ise 105 kilometredir.

Şelalenin ve çevresinin deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1000 metre olarak hesaplanmıştır. Şelale; 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahiptir. Tortum Şelalesinin 1700‘lü yıllarda Kemerlidağ‘dan ayrılan büyük heyelan kütlesinin Tortum Çay‘ının aktığı Tev Vadisini kapatmasıyla oluşmuştur.

1952 ila 1960 yılları arasında Tortum Şelalesi üzerine, bölgenin elektrik ihtiyacını karşılaması amacıyla bir hidroelektrik santrali yapılmış ve bir kanal aracılığıyla şelaleye giden suyun bir kısmı santrale alınmıştır. Bu bağlantı ne yazık ki şelaledeki suyun azalmasına sebep olmuştur. Bazı mevsimlerde şelaleden hiç su akmazken, bazı mevsimlerde ise su yüksek debiyle akmaktadır. Şelalede suyun en fazla olduğu dönem Haziran dönemine denk gelmektedir.

Şelalenin etrafında ziyaretçiler için piknik alanları bulunurken, hemen altına inen merdivenlerin üzerinde ise “izleme balkonu” yer almaktadır.

Bazı kaynaklarda Tortum Şelalesinin yüksekliği bakımından dünyanın en yüksek şelaleleri arasında gösterilse de bu bilgi doğru değildir. Dünyanın en yüksek şelalesi Venezuela’da bulunan Angel Falls olup yüksekliği 979 metredir. Tortum şelalesinin ise yüksekliği 48 metredir.

Kendi aracınız ile Tortum Şelalesi’ne gitmeyi planlıyorsanız; Erzurum, Tortum, Uzundere, Balıklı Köyü ve Tortum Şelalesi güzergahını kullanmanız gerekiyor. Toplu taşıma araçlarını tercih edecekseniz; Erzurum Doğu Semt Garajı’ndan düzenli olarak hareket eden Uzundere dolmuşlarına binmelisiniz.

Tortum Şelalesi Efsanesi

Ülkemizdeki pek çok turistik merkezin olduğu gibi, Tortum Şelalesi’nin dillerden dillere dolaşan bir efsanesi bulunuyor. Bu efsaneye göre; yıllar yıllar önce Tortum Gölü’nün olduğu yerde bir köy bulunuyormuş. Bu köyde güngörmüş bir çoban yaşıyormuş. Bir gün bu çoban koyunlarını gütmek amacıyla köyün yakınında bulunan dağın eteklerine gitmiş. Burada koyunlar otlanırken, çoban da sopasını bir kenara dikmiş ve uyumaya başlamış. Bir süre sonra duyduğu gürültü nedeniyle uyanmış. Dağın arkasından “çıkın, çıkın” diye bir ses geliyormuş. Çoban dağa baktığında, dağın diktiği sopaya kadar geldiğini görmüş ve çok şaşırmış. Bu olayla ilgili kimseye bir şey anlatmayan çoban ertesi gün ve daha sonraki gün de aynı şeyleri yaşamış. Dağ, köye her gün biraz daha yaklaşıyormuş. Durumun ciddiyetini fark eden çoban, 3’üncü gün koşarak köye gitmiş ve köylülere durumu anlatmış. Hatta köyü terk etmeleri için köylüleri uyarmış fakat kimse çobanı dinlememiş. Bunun üzerine çoban koyunlarını yanına alarak köyü terk etmiş. Çobanın gidişinden bir gün sonra köyde şiddetli bir deprem meydana gelmiş. Dağ büyük bir gürültü ile köyün üzerine gelmiş ve köyü yıkmış. Bu olayla birlikte köyün önü kapanmış ve burada bir göl oluşmuş. İşte bu gölün, bugünkü Tortum Gölü olduğu söyleniyor. Dağdan göle doğru akan şelalenin ise bugünkü Tortum Şelalesi olduğu rivayet ediliyor. Çobana ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. O günden sonra çobandan bir daha haber alınamamış.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı