Bilim ve Teknoloji

Trehaloz Nedir?


Gün geçmiyor ki bilime yeni bir madde eklenmesin ve onun faydasının farkına varılmasın. İşte onlardan biri olan son yıllarda çok çalışılan bir madde olan trehaloz hakkında kısaca bilgi vermeye çalışacağız. Trehaloz (α-D-glukopayranozil-1,1-α-D-glukopayranozid), iki glukozdan oluşan bir disakkarittir.

Trehaloz; bakteriler, omurgasız hayvanlar, bitkiler ve mantarlar tarafından sentezlenebilmektedir. Uçan böcekler için enerji kaynağı olan trehaloz trehalaz tarafından parçalanır ve iki glikoz molekülüne dönüşür böylece uçmak için gerekli olan enerjinin çoğu sağlanmış olur. Trehalaz enzimi insan vücudunda da bulunur fakat çok yüksek miktarda değildir. Mide emiliminin geçekleşmesi için trehalozu iki glukoz molekülüne parçalar.

Trehaloz enerji kaynağı olmasının yanı sıra stres koruyucu olarak da bilinmektedir. Bitkilerin stres şartları durumunda trehaloz birikimininin arttığı görülmüştür. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda kuraklığa dayanıklı bitkilerin trehaloz sentezlediği görülmüştür. Arabidopsis denilen bitki fizyolojisinin temel bitkisi ve tahıl bitkilerinde trehaloz biyosentez genlerininin bulunduğu görülmüş ve bu durum trehaloz sentezlemenin bitkiler aleminde yaygın olduğunun göstergesi olmuştur.

Mantarlar familyasında bulunan trehaloz mantar şekeri olarak da bilinir. Trehaloz mayalarda depo karbonhidratıdır. Ekmek mayasının raf ömrünün belirlenmesinde çok önemli bir role sahiptir. Hücrede yüksek trehaloz oranı uzun süreli raf ömrüne neden olmuştur.

Dondurulmuş gıdalarda, hazır yemeklerde ve bazı içeceklerde kullanılan trehaloz, koruyucu özelliği, gıda yapısını kuruma ve donmadan koruması, yüksek erime sıcaklığı, nem tutma kabiliyeti ve yukarıda saydığımız özelliklerini faydalarını dikkate aldığımızda kullanımının daha da artacağı görülüyor.

 

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı