Bilgi

Triger Kayışı (Dişli Kayış) Nedir?


Eksantrik mili silindir kapağı üzerine yataklandırılmış motorlarda, krank milinden eksantrik miline triger adı verilen kayışla hareket iletilir. Triger kayışının en önemli özellikleri dayanımının yüksek ve hareket iletiminde sessiz olmasıdır. Krank ve eksantrik milleri eksenleri arsındaki mesafenin uzun olması nedeniyle kayışla hareket iletmek zorunda kalınmıştır. Triger kayışının çalışması esnasında boşluk oluşmaması için kayış gergi sistemi kullanılmıştır.

Triger kayışı ve gergisinin araç kataloğunda belirlenen kilometre çalışmasından sonra değiştirilmeleri gerekir. Triger kayış dizaynında su pompası kayış üzerinden hareket alıyorsa triger kayış değişiminde su pompasının da değiştirilmesi gerekmektedir. Tiger kayışı çalıştığı sürece aşınır ve sertleşir. Triger kayışının herhangi bir dişi koparsa motorda zaman atlaması meydana gelir. Motor çalışır durumda iken kayış kopması durumunda motor aniden stop etmekle kalmaz aynı zamanda supap mekanizması piston başına vuracağından piston başı ve supaplar hasar görür. Bu yüzden triger kayışının periyodik kilometrelerde değiştirilmesi gerekir. Triger kayışının bazı modelleri normal şartlarda raf ömrü üç yıldır. Eskiyen kayış yenisi ile değiştirilirken kayışın imal tarihi önemlidir.

Triger kayışı etkin olmadığı sürece motorların krank milleride hareketini devam ettiremeyeceğı için Triger kayışı motor subaplarından volan dişlisine kadar bağlantı kuran ana parçalardan biridir. Triger kayışı yapımında cam elyaf maddesi kullanılarak sağlamlığı arttırılmıştır. Yaklaşık olarak 1.5 ton yük taşıma kapasitesine sahiptir. Ancak buna rağmen sürekli metal dişlilere sürtündüğünden aşınıp kopabilmektedir. Bu yüzden her 5 yılda veya ortalama 40.000 ila 60.000 km arasında değiştirilmesi gerekir, ancak yeni jenerasyon motorlorda değiştirme peryodu 120.000 kilometreye kadar artırılmıştır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı