Bilgi

WWW (World Wide Web) Nedir?


World wide web toplum arasında www diye bilinen internet üzerinde yayınlanan ve bunlar birbirleri arasında bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşmakta olan bilgi sistemidir. Diğer anlamıyla dünya çapında ağ anlamına gelmektedir ve bu dokümanların her birine web sayfası adı verilir. Kişinin bilgisayarında bulunan web tarayıcısına da bilgisayarda bulunan bilgisayar programları sayesinde ulaşılır.Web sayfalarında video,fotoğraf ,metin öğeleri bulunabilir ve diğer bağlantı yada link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka web sayfalarına geçiş yapılabilir.İnternet ve web terimlerini aynı terim karşılamaz çünkü web internet üzerinde çalışan bir servistir.

Web terimi CERN de bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee’nin Html adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle oluşmuştur. Tabi ki Web in temelinde internet vardır çünkü internetsiz bir anlam ifade etmez.İnternet’in sunduğu mekanizmaların çoğunun kullanılmasını sağlar.Dünya üzerindeki diğer bilgisayarlara bağlanmamıza yardımcı olur.

Web internetin en tepesindeki soyut alandır.İnsanların fikirlerinin,projelerinin paylaşılmasına ortam sağlar.Web tarayıcılarının ve sunucularının kendi aralarında iletişim için kullandıkları protokole http adı verilir.Bunun için web sunuculara genellikle http sunucu veya http deaemons(httpd) denir.Sunucular ve istemciler arasındaki iş paylaşımını şöyle açıklayabiliriz.Tarayıcı istemcinin isteğini sunucuya iletir. İsim sunucularının, domain isimlerinin,adres isimlerinin ve fiziksel konumların tutulduğu diğer araçlarla iletir.Bilgiler sunucuya geldiği an sunucu onları başka bir işleme gönderir ve bir süre bekler. Cevabı aldığı taktirde nesneyi hedef tarayıcınıza gönderir.

Tarayıcı birçok değişik parçayı bir arada tutar.Bir web sayfası ağ üzerindeki birçok nesnenin referansını tutabilir.Hepsini birlikte çeker ve son ürünü geri sunar. URL web nesnesini bulmak ve web istemcisinin ihtiyacı olan erişim yöntemini,konumunu ve sunucu ismini belirtir.İnternet üzerinde kendi sitesini barındırmak isteyen biri veya bir şirket Kendisine ait bir alan(domain)adı seçer.Örnek vermek gerekirse adı abc.com olsun. daha sonra bu adı seçen kişi yada şirket alan adı kaydı yapan bir firmaya giderek kendisi için belirlenmiş alan adını belli bir süre için (bir yıldan az olmamak şartıyla)tescil ettirir.Nasıl bir yere gideceğimiz zaman adrese ihtiyacımız varsa internette de bir siteye girmek için o sitenin adına ihtiyacımız var. İnternet üzerindeki sunucuların adresleri IP denilen ve her biri  0..255 arasında olan dört basamaktan oluşur.

Kullanıcıların ıp adreslerini akıllarında tutmaları çok zor olacağından internet üzerinde alan adı-ıp adresi eşleştirmesi yapan servisler yer almaktadır.Bu servislere Dns denir. Dns’ler kendilerine sorulan alan adlarını ıp adreslerini soran kullanıcılara verirler.Dolayısıyla alan adını tescil ettirirken hangi dns sunucusunda alan adına ait IP adresi bulunacak ise kayıt yapan firmaya bu bilgi verilir.Böylece alan adına ait IP adresi tüm dünyadaki internet kullanıcıları tarafından erişilebilir duruma gelir.Yani kısaca özetlemek gerekirse internet ve web birbirini tamamlar niteliktedir.Bir web sayfasında gezinmek istediğimiz zaman internete ihtiyaç duyarız.Bir fikrimizi veya projemizi insanlarla paylaşmak istersek web üzerinden tüm dünyadaki insanlarla paylaşabiliriz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı