Bilgi

Yeni Polis Olanlar Nereye Atanır? 🟢


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Yeni Polis Olanlar Nereye Atanır?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

POMEM ve PMYO dediğimiz polis okulunu okuyan polis memuru adayı öğrenciler tıpkı lise veya üniversitedeki gibi mezuniyet günü sahip oldukları notlara göre (diploma notuna göre) sıralamaya tabi tutulurlar. Tüm polis okullarında okuyan aynı dönem mezunlar bu sıralama sonucunda belirlenmiş olan illeri seçerek atamaları yapılır. Buna kısaca açık kura sistemi denilmektedir.

Açık kura sisteminde Türkiye’deki her il için EGM tarafından belirlenmiş bir kontenjan bulunmaktadır. Mezuniyet notlarına göre ilk sırada bulunan polis memuru adayı öğrencilerden başlayarak beğendikleri, gitmek istedikleri illerden seçerler. Haliyle en çok tercih edilen ve polislerin en çok çalışmak istedikleri il kontenjanı daha hızlı tükenecek, son sıraya kalmış olan polis memuru adayı öğrenciler kendilerine/diğerlerine göre istemedikleri, istenmeyen illerden seçim yapmak durumunda kalacaklardır. Oldukça adil olan bu sistem sayesinde öğrencilerden başarılı olanlar, ders notu yüksek olanlar daha iyi illere giderken, notları düşük öğrenciler kırsalda kalan illerden tercih etmek durumunda kalacaklardır.

Polis okulundaki notların yanında yapılan olumsuz davranışların ve hareketlerin sonucunda alınan disiplin cezaları da bu sıralamaya etki etmektedir. Disiplin sonucunda idarece verilen ceza puanı mezuniyet puanındaki sıralamayı doğrudan etkilemektedir.

Kısaca polis okulu eğitimini bitirdikten sonra alınan ders notları ve disiplin cezaları her öğrencinin mezuniyet sıralamasına etki etmektedir. Bu mezuniyet sıralaması atama sırasında gideceği illeri seçmede öğrenci için avantaj oluşturur.

Polis okullarında adaylar mezuniyet notlarına göre atama sıralamasına göre il seçimi yapılır. Önceki yıllarda kapalı kura yapılırken şu an için açık kura sistemi uygulanmaktadır.

Kapalı kura sisteminde her il için belirlenmiş kontenjan kadar (ve öğrenci sayısı kadar) il isimleri bir cam fanusa alınır. Başarı sırasına göre öğrenciler bu cam fanustan illeri çekerlerdi. Şanslarına hangi il geldiyse o ile giderlerdi. Kapalı kura sisteminde becayiş usulü de uygulanmaktaydı. Örneğin siz İstanbul’u çektiniz ve arkadaşınız Ankara’yı çekti. Siz Ankara’ya arkadaşınızda İstanbul’a gitmek istiyorsa kendi aranızda değişiklik yapabiliyordunuz. Hatta bazen bu becayişler 5-6 kişi arasında atlama usulü yapılabiliyordu. Tabi bu durum istenmeyen bazı işlemlerin ortaya çıkmasına neden olduğu için açık kura sistemine geçilmiştir.

Açık kura sisteminde her il için belirlenmiş kontenjan kadar (ve öğrenci sayısı kadar) il isimleri (ve kontenjanları) ekrana yansıtılır. Başarı sırasına göre öğrenciler ekrandaki haritaya bakarak kendileri için en uygun ili tercih ederler. İlk sıralarda olanlar elbette çok şanslı. Çünkü istedikleri ili tercih edebilirler. Açık kura sisteminde becayiş usulü yoktur. Kendi aranızda veya sonrada değişiklik yapamazsınız.

Atama yapılırken nüfusa kayıtlı olduğunuz yere hiçbir şekilde (geçici bile olsa) atanamazsınız. Aynı şekilde bu durum bayan polis memurları içinde geçerlidir. Eğer bayan polis memuru evli ise evlenmeden önceki nüfusa kayıtlı olduğu yere atanamaz. Fakat istisna olarak; aday polis memurunun nüfusa kayıtlı olduğunuz yer büyükşehir statüsünde ise bu illere atanabilir. Polis memurunun eşi çalışmıyor veya farklı bir memuriyeti varsa nüfusuna kayıtlı olduğu yer olmamak kaydıyla eşinin çalıştığı veya önceki nüfusa kayıtlı olduğu yere atanabilir.

​​​​​​​Sonuç olarak yeni bir polis memuru atama yeri not sırasına göre ve yukarıdaki şartlara göre haritada yer alan illerden hangisi isteniliyorsa ona göre tercih yapacaktır. Atama yapılırken büyükşehir statüsünde nüfusa kayıt olan herkes kendi ilinde görev yapabilir. Kütüğü yani nüfusa kayıtlı olduğu yer büyükşehir statüsüne olmayanlar kendi illerinde görev yapamazlar. Doğum yeri ile nüfusa kayıtlı olduğu yer farklıysa doğum yerinde görev yapabilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanlığı tarafından her polis okuluna polis adayları için doğu görevi sayılmayan iller dışındaki illere atama yapılır. Yani hemen alttaki şark sayılmayan iller dışında atama listesi hazırlanır. Polislerin şark görevi kapsamında bulunan doğu (şark) kategorisindeki iller ise sırasıyla; Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve bu illere bağlı olan ilçelerdir.

Devlet memurları ile evli olan bayan polis memurları için kura çekilen yerler Emniyet Genel Müdürlükçe değiştirilebilir. Bu işlemler dilekçe ile atama yapılmadan önce yapılır.

Polis Okulunu Bitirdikten Sonra Atama Yeri Nasıl ve Nereye Yapılır?

Hemen alttaki örnekte “Polis Okulunda İlk Atama Görev Yeri Nasıl Seçiliyor?” sorusuna cevap bulacaksınız.

Mustafa isimli polis memuru adayı 700 kişi ile Merzifon POMEM’de eğitim görmektedir. Mustafa’nın sene sonunda mesleki eğitim başarı puanının %80’i ve disiplin puanının %20’sinin toplamını sonucunda polis okulundaki sıralaması 30. sıradadır. Bunun anlamı Mustafa’nın ilk atama için il seçme hakkı da 30. sıradadır demektir. 29. Polis Memuru adayı kura sırasında çalışmak istediği ili seçtikten sonra sıra Mustafa’ya gelir. Mustafa mesela Ankara’ya gitmek istiyordu. Ama ondan önceki 29 kişiden 19’u Ankara’yı seçmiş ise Ankara kura ekranından kaldırılıyor. Çünkü Ankara ili için verilen kontenjan dolmuş oluyor. Mustafa 30. sırada olduğundan kendisinde kalan iller arasından birini seçip yüksek sesle söylemesi gerekiyor. Örneğin; Polis Memuru Mustafa KAYAOĞLU Bursa dedi. Ataması Bursa İl Emniyet Müdürlüğüne çıkmış oluyor. Atama birim ataması anlamına gelmiyor. Bursa İl Emniyet Müdürlüğünde başlama yaptıktan veya öncesinde Bursa İl Emniyet Personel Şube Müdürlüğü tarafından kendisine çalışacağı birim bildiriliyor.

Ancak eğitim esnasında okullara Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı dairelerden aday seçimi için mülakatlar yapılabiliyor. Eğer o mülakatlardan birini kazanırsanız çalışacağınız birim öncesinde belli oluyor. Diğer türlü ise ilin Emniyet Müdürlüğüne gidip başlama yapıldıktan sonra il emniyet müdürlüğü personel şube müdürlüğü tarafından çalışacağı birim ihtiyaca göre belirleniyor.

Polis Okulu Eğitimini Tamamlandıktan Sonra İlk Atama Yerleri

Polis okulu (PMYO, POMEM) eğitiminden sonra ilk polis atamaları birimlerin ihtiyacına göre öncelikle batı illerine atanır. Atama adımları kısaca şu şekildedir;

1- Asayiş gerekleri ve hizmet branşındaki ihtiyaca göre.

2- Personelin teknik bilgisi ve mesleki uzmanlığından yararlanacak birim var ise,

3- İhtiyaç doğrultusuna göre Polis Merkezlerinde (karakollarda) boşluk varsa,

4- Öncelikli birim olarak çevik kuvvet, karakol veya devriye hizmetlerine atama gerçekleştirilir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı