Bilgi

YEŞİL PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER


Bu yazımızda yeşil pasaport başvurusu için gerekli belgeler konusu ile ilgili bilgi vermeye çalışacağız. Ayrıca herhangi bir sorunuz varsa yorum kısmında sorabilirsiniz.

Genel olarak yeşil pasaport için gerekli evraklara baktığımızda her yeşil pasaport başvurusu yapan kişi pasaport defter bedelini ödedikten sonra; müdürlüklerinden alacakları yeşil pasaport başvuru formu, kimliğin aslı, bir adet biyometrik fotoğraf ile birlikte randevu aldığı herhangi bir il nüfus müdürlüğüne giderek başvurusunu yapar. Ortalama 5-10 gün içerisinde PTT kargo ile yeşil pasaportları verdikleri adrese ulaştırılır.

Ayrıca yeşil pasaport kimlere verilir, kimler yeşil pasaport alabilir sorularının cevabı için buradaki (tıkla) yazımızı okuyabilirsiniz.

YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Yeşil pasaport (diğer adıyla hususi pasaport) için aşağıdaki belgeleri hazırlayarak Valiliklerde bulunan İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE başvuru yapılır. Başvuru internet üzerinden alınır. Herhangi bir il’deki nüfus müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz. Yaş sınırı olmaksızın herkes için (çocuklar dahil) biyometrik fotoğraf zorunludur. Başvuru esnasında herkes nüfus müdürlüğünde hazır bulunmalıdır.

  • Çalışanlar için (devlet memuru) müdürlüklerinden alacakları başvuru talep formları.
  • 1 adet biyometrik fotoğraf (1 Adet yeterlidir, işlem sonunda geri verilir.)
  • C. kimlik numaralı nüfus cüzdanının aslı. (15 yaşından büyükler için fotoğraflı),
  • Pasaport Defter Bedelinin yatırılmış olması. Mobil bankacılıktan yatırabilirsiniz.
  • Varsa, daha önce alınmış pasaport, başvuru sırasında İl Nüfus Müdürlüğüne

Yeşil pasaport başvuru işlemlerinde harç bedelleri yatırılmayacaktır. Sadece pasaport defter bedeli yatırılır. Başvuru sırasında dekont istenmez. Sistem üzerinde görüntülenir. Pasaportlar için pasaport defter ücretleri her yıl ocak ayında “Maliye Bakanlığınca” belirlenir. 2022 Yılı için pasaport defter ücreti 225 TL’dir.

  • Emekliler: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge.
  • İstifa Etmiş Kişiler: Çalıştığı dönemdeki kadro bilgisini gösteren belge.
  • Hak Sahibi Vefat Edenler: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge.
  • 18 Yaşından Küçükler: Velilerden alınmış muvafakatname.

 YEŞİL PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

–  T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi

–  Son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf

–  Çalışan kamu görevlileri ve ihracatçılar için yeşil damgalı pasaport talep formu

–  Emeklilik veya çekilme nedenleri ile görevinden ayrılanlar için bir defaya mahsus kadro durumunu gösterir elektronik veya ıslak imzalı resmi yazı (Bu belgeyi kişiler son görev yaptıkları kurumlarından almaları gerekmektedir.)

–  Birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanları için; SGK Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığından alınan durumlarını gösterir resmi yazı

–  Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname

–  Ebeveynlerinin hakkından dolayı yeşil damgalı pasaport alacak çocuklar için; “Öğrenci Belgesi” (E-Devlet sisteminde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir. Ayrıca ergin olmayan çocukların öğrenci olmamaları halinde 18 yaşına kadar yeşil damgalı pasaport verilir.)

–  Ebeveynlerinin hakkından dolayı yeşil pasaport alacak engelli ergin çocuklar için “Sağlık Kurulu Raporu

–  Eski pasaport (Daha önceden alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)

–  Başvuru öncesinde pasaport defter bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir. Yeşil damgalı pasaportlar harçtan muaftır.)

–  Ücretler ve randevu ile ilgili bilgileri randevu.nvi.gov.tr adresinden öğrenilebilmektedir.

YEŞİL PASAPORT BAŞVURULARI İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

–  Pasaport başvurusunda bulunan herkesin yaş sınırı olmaksızın başvuruya gelmesi gerekir. (Çocuklar dahil.)

–  Ergin olmayanların ve kısıtlıların pasaport başvurularında anne ve babanın ya da yasal temsilcinin başvuru merkezinde hazır bulunması halinde muvafakat başvuru memurunca alınmaktadır.

–  Yaş sınırı bulunmaksızın her başvuru sahibinin biyometrik fotoğraf getirmesi gerekmektedir. (Çocuklar dahil.)

–  Pasaport başvurularında 7 yaşını tamamlamış olanların parmak izleri 12 yaşını tamamlamış olanların ise imzaları alınmaktadır.

–  Pasaport başvuruları talep edilen pasaport türüne göre ilgili başvuru merkezi seçilmek suretiyle randevu alınarak ya da randevusuz olarak yapılabilmektedir.

–  Pasaport harç ve defter bedeli ödemeleri; vergi dairelerinden, anlaşmalı bankalardan, mobil bankacılıktan veya https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden de yapılabilmektedir.

YEŞİL (HUSUSİ) YEŞİL PASAPORT ALMA İŞ AKIŞI >>> TIKLA

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı