Bilgi

Mikroskop Nedir? Mikroskop Çeşitleri Nelerdir?


Mikroskop gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin özel mercek yapıları yardımıyla büyütülerek gözle görünür hale gelmesini sağlayan cihazlardır. Bugün kullandığımız mikroskobu Hollandalı Anton van Leeuwenhoek ve İngiliz Robert Hooke icat etmişlerdir. Dünya üzerinde kullanım alanlarına göre özelleşmiş birçok mikroskop bulunmaktadır.

Bunlardan bazılarını sizin için derledim:

Elektron Mikroskobu

Elektron mikroskobu, vakumlu bir tüp içinde elektronların dönmesi prensibine dayanılarak oluşturulmuş bir mikroskop çeşididir.Bu mikroskop bir bilgisayara bağlıdır ve görüntü bilgisayarda izlenir.Mikrobiyoloji ile ilgili tüm canlıları ve onların her türlü işlevini elektron mikroskobu sayesinde inceleyebiliriz.

Floresan Mikroskobu

Işık temelli olduğu için aydınlatmasında çok güçlü ışık kaynakları kullanılır.Bakteriyoloji ve parazitoloji alanlarında inceleme yapar ve genellikle boyalı preparatlar kullanılır.

Faz Kontrast Mikroskobu

Genellikle boyanmış ve canlı hücrelerin incelenmesinde kullanılan mikroskop çeşididir.Işığın kırılma indislerinden yararlanarak inceleme yapma ilkesini temel alarak geliştirilmiştir.Karanlık faz kontrast ve Aydınlık faz kontrast mikroskobu olmak üzere iki çeşidi vardır.Yüksek büyütmelerde detayların incelenmesinde ve hücre içi yapıların incelenmesinde kullanılabilir.

Karanlık Alan Mikroskobu

İncelenecek preparattaki materyalin koyu zemin üzerinde parlak olarak gösterilmesi prensibiyle çalışır.Işık kaynağından gelen ışığın saçılmasını sağlayan bir sisteme sahiptir ve bu sistemle çalışır.

İnterferens Mikroskobu

Faz kontrast mikroskobunun gelişmiş bir versiyonudur.Aralarındaki tek fark ışık demetlerini kullanma metotlarındaki farklılıklardır.

Saha Emisyon Mikroskobu

Metal ya da yarı metal maddelerin incelenmesinde kullanılan bir mikroskop çeşitidir.Çalışmasındaki temel prensip metal yüzeye ışık göndermek değil metal yüzeyden elektron koparmaktır.Bu olaya emisyon denir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı