Bilgi

Uygulama ve Sistem Yazılımı Nedir?


Öncelikle bilgisayarımızda kullandığımız her türlü programlara yazılım denir. Bilgisayarımızda kullandığımız bu yazılımlar işletim sistemleri yazılımları ve uygumla yazılımları olmak üzere ikiye ayrılırlar. Genelde programlar kullanılacakları zaman disklerden belleğe yani RAM ‘a yüklenir. Bilgisayarın çalışmasını sağlayan yazılım olan işletim sistemi bilgisayar açıldığı zaman otomatik olarak belleğe(RAM) yüklenir. İşletim sistemi olmazsa bilgisayar açılmaz.Yani bilgisayarımızda donanım olmazsa yazılım çalışmaz yazılım olmazsa donanım çalışmaz.İkisi de birbiriyle bağlantı içerisindedir.Bilgisayarımızdaki işletim sistemleri işlemcilere özgü olarak hazırlanırlar.Uygulama programları ise işletim sistemlerine özgü olarak hazırlanırlar.Örneğin Windows 10 uyumlu programlar, xp uyumlu programlar vs.

Uygulama yazılımlarından biraz bahsedecek olursak ; kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarına imkan sağlayan yazılımlardır.Uygulama yazılımlarının geliştirilmesi için programlama dilleri ve diğer bazı uygulama geliştirme araçları kullanılır. Uygulama yazılımları genellikle belli bir işletim sistemi altında çalıştırılmak üzere hazırlanır. Örneğin, Macintosh işletim sistemi altında çalıştırılmak üzere hazırlanan bir kelime işlem programı DOS veya WINDOWS  işletim sistemini kullanan kişisel bilgisayar( PC- Personal Computer )larda çalışmayacaktır. Bununla birlikte, çoğu durumlarda ki  ticari uygulamalar ; diğer bir çok işletim sistemi altında da çalışabilecek şekilde hazırlanmaktadır.En çok kullanılan uygulama yazılımlarını sınıflandırmaya çalışırsak ;

1.Kelime (Sözcük) İşlem Programları: Bilgisayarımızda yazı yazmamıza ve düzenlemeye yarayan programlara denir. Örneğin  Windows işletim sistemi içinde bulunan Word Pad veya Ofis programı içinde yer alan Microsoft Word programları birer kelime işlem programlarıdır.

2.Elektronik Tablolama Programları: Matematiksel ve grafiksel işlemler yapabilmemiz için hazırlanmış programlardır. Çok karışık matematiksel işlemleri çok kısa sürede yapabilen ileri düzeyde bir programdır. Alt alta yer alan yüzlerce hatta binlerce sayıyı birkaç saniyede toplayabilir, yüzdesini alabilir.Bu da günlük hayatımızda bizlere çok büyük bir yardım sağlar.

3.Veri Tabanı Programları: Belirli bir konu ile ilgili olan bilgileri bilgisayar ortamında saklamak ve gerektiğinde kullanmak için hazırlanan program türlerine denir. ÖRNEĞİN:Bir işyerinde müşteri adres ve özelliklerine ait bilgileri saklamak için özel bir defter oluşturulabilir. Bu bilgiler bilgisayar ortamında saklanılmak ve ihtiyaç halinde kolayca ulaşılmak istenirse veri tabanı programları kullanılabilir. Bilgisayarlarımızda bulunan Microsoft Access programı bir veri tabanı programıdır.

4.Tümleşik Programlar: Birden fazla uygulama programını bir arada sunan  programlardır. Örneğin yukarıda bahsettiğimiz ve daha fazlası programın her birine bir iş yerinde ihtiyaç vardır. İhtiyaç duyulan bu programların tümü bir paket program halinde sunulursa kullanıcılar için daha kullanışlı ve tercih edilebilir olacaktır.Ve işe yarayacaktır. Örn:Bir kelime işlem, bir veri tabanı bir elektronik tablolama,ve daha fazlasını içinde bulunduran ve ofis programı adı verilen bir program vardır.

5.İnternet Programları: İnternet teknolojisi ile birlikte kullanılan programlardır. Bunlar tarama programı elektronik posta programı dosya yükleme programları vb olabilir. Örn: İnternet Explorer, Outlook Express vb gibi. En çok kullanılan uygulama yazılımları bunlar olmakla birlikte teknoloji ile birlikte gelişen yeni programlar sunu programları, oyunlar vb. birer uygulama.

Şimdi hizmet yazılımı nedir ? Zararlı yazılım nedir ?  Casus yazılım nedir bunlardan bahsedelim. Öncelikle hizmet yazılımı  genel sistem destek işlemlerini yapmak için kullanılan programlardır. Diskleri biçimlendirmek, dosyaları kopyalamak, disklerdeki programları yedeklemek, dosya sıkıştırma, dosya transfer , klavye düzenleme, disk yüzeyini düzenleme virüs temizleme gibi işlemleri yaparlar. Çoğu işletim sistemi hizmet yazılımlarının yaptığı işlerin çoğunu yapmaktadır.

Zararlı yazılım ise ;  bilgisayarlara,faydalı yazılımlara zarar veren, kullanıcı dosyaları üzerinde tahribat yapan, kullanıcı bilgilerini çalan yazılımlara zararlı yazılımlar denilmektedir.

Zararlı yazılımlar kendi kendilerini çoğaltabilen, bir bilgisayardan diğerine yayılabilen ve çoğu kez bilgisayar sistemlerine kasten bilerek zarar vermek için yazılmış programlardır

Casus yazılım Casus yazılım tanıtım kişisel bilgi toplama veya onayınızı almadan bilgisayarınızın yapılandırmasını değiştirme gibi belirli davranışları gerçekleştiren yazılımlar için kullanılan genel bir terimdir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı