Bilgi

Apple Tarihçesi


Günümüzde yaygın olarak kullanılan Apple marka elektronik cihazlar oldukça popüler hale gelmektedir.Apple’ın doğuşu ise 1 Nisan 1976 yılında Steve Jobs ve Stephan Wozniak ikilisinin ortak çalışması sonucu başarıya ulaşan MOS 6502 işlemciye sahip Apple I isimli mikro bilgisayar oldu.Bu cihazı ilk olarak Stephan Wozniak bulmuş ve üye olduğu kulüpde tanıtmıştır. Steve Jobs ise pazarlamasında ve geliştirilmesinde büyük rol oynamıştır hatta doğdugu yer olarak Jobs’un garajı gösteriliyor.İlk prototiplerini yerel bir bilgisayar mağazasına götüren Jobs 50 bilgisayar siparişi almayı başardı ve Apple şirketleşerek ticaret hayatına başlamış oldu.Bu ikili birbirlerini ticari açıdan çok iyi tamamlamışlardır.Aynı yıl içerisinde  Ronald Wayneyi’de aralarına dahil eden ikili Jobs’un garajında çalışmalarını gece gündüz sürdürerek Apple IIyi geliştirdiler.

Apple II, 16 Nisan 1977’de West Coast Computer Faire’de tanıtıldı. Karakter hücre tabanlı renkli grafikleri ve açık mimarisi ile rakipleri TRS-80 ve Commodere Pet’den farklı özelliklere sahipti.Apple II, Visicalc hesap tablosu programı ile iş dünyasının ilk ‘killer app”inin masaüstü platformu olmuştur.Visicalc Apple II için bir iş pazarı yarattı ve ofise uyumlu olduğundan ev kullanıcılarına bilgisayar satın alma konusunda fazladan bir sebep daha verdi.Apple dahada ileri gidip rakipleriyle yarışmak için Apple III’ü geliştirdi ve piyasa sürdüler.Fakat beklenmedik bir durumla karşılaşıldı Apple III’ün tasarım hatasından dolayı aşırı ısınma sorunu yaşayan ve hasar gören bir çok Apple III geri çağırıldı.

Ancak bu talihsizlik bile Apple şirketinin başarısına engel olmaya yetmedi. 12 Aralık 1980 tarihinde Apple şirketi halka arz edilerek rekor bir sermayeye kavuştu. Pazalarmadan ve yönetimden sorumlu olan Jobs bir anda kendini dev bir şirketin başında buldu. Ancak ilk hatalı kararı şirketin ticari yeterlilige sahip bir yöneticiye daha ihtiyacı olduğuna karar verdi. O dönemde Pepsi şirketinin başında bulunan John Sculley’e “Hayatının sonuna kadar şekerli su mu satmak istersin, yoksa benimle gelerek dünyayı değiştirmek mi?” diyerek, reddedemeyeceği bir teklif götürdü.

Bunun üzerinde John Sculley, 1983 yılında Apple’ın başına geçti. Zaman geçtikçe Apple şirketinde güç mücadelesi başladı ve 1985 yılında Sculley Jobs’un istafısını istedi. Jobs 30 yaşında kendi kurduğu Apple şirketden ayrılmak zorunda kaldı. Sculley döneminde şirket bir süre düşüşe geçerek küçülmek zorunda kalmıştır. Fakat 1990 yıllarında Sculley en başarılı projelerinden birine imza attı ve Sony ile birlikte Powerbook serisini ortaya çıkardı. Powerbook taşınabilir bir bilgisayarın nasıl olması gerektiğini ortaya koyan ve ilkleri yaşayan bir bilgisayardı. Taşınabilir bilgisayarda ilk kez kullanılan izotopu kullanıcıları etkilemişti. Büyük başarı yakalayarak bir yılda 1 milyar dolarlık satış rakamı yakaladı. 90 lara girilmesiyle birlikte Microsoft, Apple için önemli bir rakip olmaya başlamıştır. Microsoftun pazarlama yeteneği Apple’nin ciddi yaralar almasına sebep olmuştur.

Microsoft 3.0 ile büyük başarıya ulaşması ve Applenin donanım olarak çokda farklı olmayan modelleri piyasaya sürmeside bunun sebeplerinden biri olmuştur. Bu zor dönemi Powerbook ile aşmaya çalışan Apple daha ileri gitmek için 1993 yılında Massage 100 isimli ilk tablet bilgisayarını tüketicilere sundu.Bu sırada Sculleyin’in yerine Michael Spindler atandı. Spindler’in göreve gelmesiyle birlikte çalışanların %15’nin işine son verildi. Spindler , Apple’ı  her nekadar yükseliş dönemime sokmaya çalışsada çabaları sonuçsuz kalmış ve 1996 yılında yerine Apple yönetim kurulu üyesi olan Gil Amelio atanmıştır. Bütün bu yönetici değişikliklerine ve çabalara ragmen Apple kan kaybetmeye devam ediyordu, bütçeler kısılmış satışlar düşmüştü.Bu talihsiz gidişatın üzerine Apple 1996 yılında Steve Jobs’u tekrardan şirketin başarına geçirmiştir.Jobs, Apple içinde tam anlamıyla yeni bir yapılanma başlatmıştır.

İlk çevrimiçi Apple Store’un açılmasını sağladı.Apple’ın ilk ürün atağı 1998 yılında piyasaya sürülen modern görünümlü bir hepsi bir arada bilgisayar olan İmac ile gerçekleşti.İmac, bir yıl içinde 1 milyon adet satıldı ve müşterilerin %43’ü için ilk Apple bilgisayarları İmac olmuştur.Bu başarını devamını 1999 yılında İbook ile perçimleyen Apple, Jobs ile adeta altın çağına ulaşmıştır.Ardından 2001 yılında Apple müzik çalar piyasasına İpod ile girerek İtunnes yazılımını halka sundu ve dünyanın en büyük müzik marketinin sahibi haline geldi.İpod ile sadece bir bilgisayar şirketi değil, tüketici elektroniği şirketi olma yolunda ilk adımı attı.

Asıl adımı 2007 yılında İphone piyasaya sürerek atan Apple şirketi bu telefonla birlikte İpod’da yaşadıgı başarıyı aşmakla kalmayıp akıllı telefon anlayışınıda tam anlamıyla değiştirmeyi başardı.Kısaca özetlemek gerekirse; Bir evin garajında başlayarak şirket haline gelen ve inşili çıkışlı dönemler geçirmesine rağmen dünyada başarısı sayılı şirketler arasında yer almayı başaran Apple dünya elektronik piyasasında ciddi derecede ilgi görmektedir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı