Bilgi

2018 Ramazan Bayramı Ne Zaman?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “2018 Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor? 2018 Ramazan Bayramı Ne Zaman? Ramazan Bayramı Hangi Gün Başlıyor? Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor?” Sorularına -kısaca- yanıt vermeye çalışacağız.

2018 Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor?

2018 Ramazan ayı (Ramazan Orucu) 16 Mayıs 2018 Çarşamba Tarihinde başlayacaktır. (Yani 15 Mayıs 2018 Salı gecesinde Sahura kalkılacak.) 10 Haziran 2018 Pazar Kadir Gecesi olup 14 Haziran 2018 Perşembe Arefe günü olacaktır. Ramazan Bayramı ise 15 Haziran 2018 Tarihinde başlayacaktır.

  • Ramazan Ayı >>> 16 Mayıs 2018 Çarşamba
  • Kadir Gecesi >>> 10 Haziran 2018 Pazar
  • Ramazan Bayramı Arifesi  >>> 14 Haziran 2018 Perşembe (1/2 Gün)
  • Ramazan Bayramı >>> 15 Haziran 2018 Cuma (1.Gün)
  • Ramazan Bayramı >>> 16 Haziran 2018 Cumartesi (2.Gün)
  • Ramazan Bayramı >>> 17 Haziran 2018 Pazar (3.Gün)

Ramazan Bayramı resmi olarak (kanunen) 3.5 gün tatildir. Ancak bakanlar kurulu kararıyla bu süre uzatabilir. Henüz bununla ilgili alınmış karar yok.

Ramazan ayı hepimizin bildiği gibi kameri aylardandır.  Kameri ayların başlangıcı ile sonu ayın hareketlerine göre belirlenmektedir. Bu nedenle Ramazan kullandığımız miladi takvime göre her yıl bir önceki yıla göre on veya on bir gün önce gelir. Bu nedene ramazan ayı bazen kışın bazen ise yaz ayına denk gelir. Yaklaşık olarak her 33 yılda bir Ramazan Bayramı aynı günlere denk gelir.

İslam aleminde oruç tutma aylarından biri olan Ramazan’ın ardından üç gün boyunca kutlanan Ramazan Bayramı bulunmaktdır. Hicri takvime göre bayram onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arife günüdür.

Ramazan Bayramı Ramazan ayının sonunda kutlandığı için bu adla anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan ramad ( anlamı: kuru sıcak) kökünden gelmektedir. Bunun sebebi büyük ihtimalle Ramazan orucu ilk tutulmaya başlandığında yaz aylarına denk geliyor olmasıdır. Şeker bayramı ise bazı kaynaklara göre Osmanlı dönemindeki adı olan “Iyd-ı Fıtır” isminden Türkçeye çevrilmiştir. Iyd kelime anlamı olarak bayram demektir. Bazı dillerde Ramazan Bayramı (Kürtçe ve Farsça gibi) “Eyd” veya “Eyda Remazane” şeklinde kullanılmaktadır. Fıtır ise Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları malî bir ibadettir.

Kaynak: https://www.tech-worm.com/2018-ramazan-bayrami-ne-zaman-basliyor/

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı