Bilgi

2020 YKS (TYT-AYT) Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM)


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “2020 YKS (TYT-AYT) Konuları ve Soru Dağılımı (ÖSYM)” konusunda kısaca bilgi vermeye çalışacağız. 2020 Yılında ÖSYM tarafından yapılacak olan YKS (TYT-AYT) Konuları ve Soru Dağılımı belli oldu! Sizlere bu yazımızda YKS (TYT-AYT) Konuları ve Soru Dağılımı hakkında kısaca bilgi vereceğiz. Bildiğiniz üzere yeni bir sınav dönemine girdik. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumlu olacaklardır.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020-YKS)

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) başvurabilirler. Adaylar genel olarak bir yükseköğretim kurumuna yerleşmek için iki aşamalı sınava (TYT ve AYT) girmeleri gerekmektedir. Alttaki görselde ÖSYM tarafından yayınlanan “YKS (TYT ve AYT) Sınav Tarihleri” bulunmaktadır. Resmi büyütmek için üzerini tıklayınız.

2020 YKS Ne Zaman Yapılacak ve Testlerin Süresi Ne Olacaktır?

  • Temel Yeterlilik Testi (TYT): 20 Haziran 2020 Cumartesi, 135 dakika
  • Alan Yeterlilik Testi (AYT): 21 Haziran 2020 Pazar, 180 dakika
  • Yabancı Dil Testi (YDT): 21 Haziran 2020 Pazar, 120 dakika

1. Oturum: Temel Yeterlilik Testi (TYT)

Adaylar ilk olarak Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna girmelidir. Bir üniversiteye yerleşebilmek için zorunlu bir sınavdır ve ilk aşamayı temsil eder. Testin amacı mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli soru çözme becerilerini ölçmektir. Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavı ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri testi yer alacaktır. Sorular lise müfredatından gelecektir ve bu oturuma girmek zorunludur. Bu oturum ÖSYM’nin bildirdiği tarihe göre 20 Haziran 2020 Cumartesi günü yapılacaktır. Adaylar tercih yapabilmek için bu oturumdan en az 150 puan almak zorundadır. 150 puanın altında kalanlar tercih yapamazken 180 puan ve üzeri alanlar ise lisans bölümlerini tercih edebilecektir. Baraj puan modülü eski sistemle güdümlüdür, değişmemiştir. Buna ek olarak 200 ve üstü bir puan alan öğrencilerin puanları tercih yapmadıkları takdirde iki yıl geçerlidir.

Temel Yeterlilik Testi (TYT) Konu Dağılımı Soru Sayısı
Türkçe Testi Tıkla 40 Soru
Sosyal Bilimler Testi Tıkla 20 Soru
Temel Matematik Testi Tıkla 40 Soru
Fen Bilimleri Testi Tıkla 20 Soru
TYT Toplam Soru Sayısı 120 Soru
TYT Sınav Süresi 135 Dakika

Sosyal Bilimler Testi: Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe derslerinde genel durumu ölçme, ilke ve kavramları bilme, yorumlama vb. konularını kapsar. Sosyal bilimler testinde Tarih 5 soru, Coğrafya 5 soru, Felsefe 5 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave Felsefe soruları) 5 soru olmak üzere toplam 20 soru sorulmaktadır.Türkçe Testi: Doğru Türkçe kullanımını ölçme, temel dil bilgisi, cümle kurma, paragraf, imla kuralları, yazım yanlışları, yorumlama, okuduğunu anlama, kelime hazinesi vb. konularını kapsar. Türkçe testinde toplam 40 soru sorulmaktadır.

Temel Matematik Testi: Temel Matematik kurallarının ölçülmesi, temel işlemlerin yapılabilirliği, temel matematik eksenli soyut işlemler yapabilme ve gündelik hayatta kullanımı vb. konularını kapsar. Matematik testinde toplam 40 soru sorulmaktadır.

Fen Bilimleri Testi: Fizik, Kimya ve Biyoloji’de temel kavramları ve ilkeleri ölçme, kullanabilme vb. konularını kapsar. Fen bilimleri testinde Fizik 7 soru, Kimya 7 soru ve Biyoloji 6 soru olmak üzere toplam 20 soru sorulmaktadır.

2. Oturum: Alan Yeterlilik Testi (AYT)

Alan Yeterlilik Testinde (AYT) sorular dört yıllık lise müfredatından gelmektedir. AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. Adaylar TYT sonrasında AYT’ye girmek zorunda değildir. Fakat genel olarak 4 yıllık üniversiteler TYT+AYT ile aldığı için bu sınava girilmesi gerekmektedir. Bu oturum 21 Haziran 2020 Pazar günü yapılacaktır.

Alan Yeterlilik Testinde (AYT) Konu Dağılımı Soru Sayısı
Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler – 1 Testi Tıkla 40 Soru
Sosyal Bilimler-2 Testi Tıkla 40 Soru
Matematik Testi Tıkla 40 Soru
Fen Bilimleri Testi Tıkla 40 Soru
TYT Toplam Soru Sayısı 160 Soru
TYT Sınav Süresi 180 Dakika

Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 Testi: Türk Dili ve Edebiyatından 24 soru, Tarih-1’den 10 soru, Coğrafya-1’den 6 soru sorulmaktadır. (Toplam: 40 Soru)

Sosyal Bilimler-2 Testi: Tarih-2’den 11 soru, Coğrafya-2’den 11 soru, Felsefe Grubundan (Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinden (veya ilave Felsefe Grubu soruları) 6 soru sorulmaktadır. (Toplam: 40 Soru)

Matematik Testi: Matematik testinde ilgili konulardan toplam 40 soru sorulmaktadır. (Toplam: 40 Soru)

Fen Bilimleri Testi: Fizik’ten 14 soru, Kimya’dan 13 soru ve Biyoloji’den 13 soru sorulmaktadır. (Toplam: 40 Soru)

3. Oturum: Yabancı Dil Testi (YDT)

Yabancı Dil Testi (YDT) ise tamamen farklı bir durumda olup TYT sonrasında DİL puanı ile öğrenci alan bölümlere girmek isteyen adaylara yöneliktir. YDT’de ise, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almaktadır. Adaylar TYT sonrasında YDT’ye girmek zorunda değildir. Bu oturum 21 Haziran 2020 Pazar günü yapılacaktır. Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. Sınav süresi 120 dk olup ilgili yabancı dil seçeneğinden toplam 80 soru sorulacaktır.

Yabancı Dil Testi (YDT) Konu Dağılımı Soru Sayısı
Almanca Tıkla 80 Soru
Arapça Tıkla 80 Soru
Fransızca Tıkla 80 Soru
İngilizce Tıkla 80 Soru
Rusça Tıkla 80 Soru
YDT Toplam Soru Sayısı 80 Soru
YDT Sınav Süresi 120 Dakika

Lütfen çalışmayan veya hatalı olan linkleri aşağıdaki yorum kısmından bildiriniz. Kısa zamanda düzeltmeye çalışacağız.

4 Yorum

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı