Bilgi

2021 En İyi Yazıcı Tavsiyesi [Güncel Liste]


Yazıcı konusu eminim kafanızı çok karışıyordur. Birçok marka modelde yazıcıyı piyasada bulmak mümkün. Hepsinin nerdeyse görevi aynı: çıktı almak. Ancak iş seçim konusuna geldiğinde bazı detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Amacınıza hizmet etmeyecek bir yazıcıyı çöpe atmak durumunda kalabilir veya külfetlerine katlanmak zorunda kalabilirsiniz. Tabi her şeyden önce biraz araştırma yapmanız gerekiyor. Burada ilk olarak belirlemeniz gereken şeyler bütçeniz ve ne amaçla kullanacağınız. Bu iki önemli faktör belli olduysa rahatlıkla yazıcı seçimine geçebilirsiniz.

Şimdi internette veya herhangi bir mağazada çok ucuza gelen bir yazıcı dikkatinizi çekebilir. Baktığınız zaman full + full özellikli, fotokopi, yazıcı, wifi bilmem ne özelliğindeki All in One dediğimiz yazıcılar piyasada sıklıkla boy gösteriyor. Hem ucuz olması hem de işinize yarayacak tüm özellikleri barındırması nedeniyle birçok kişi bunları satın alıyor. Ancak aradan biraz zaman geçtikten sonra bu yazıcıyı ya çöpe atıyor veya alem süs eşyası görsün diye evin bir köşesinde “ulan bu ne” diyecek ziyaretçilerini bekliyor.

Arkadaşlar öncelikle ve öncelikle ucuz etin yahnisi olmuyor. Başka bir ifade ile üç kuruşa beş köfte olayı teknolojik cihazlar için söz konusu bile değil.  Alacağınız yazıcıyı tanımadan, ne olduğunu anlamadan alırsan pişman olacağınızı net bir şekilde belirteyim. Şu anda ne için ne amaçla yazıcı alacağınızı bilmiyorum. Ama eminim bu yazıyı okuduktan sonra “evet, işte alacağım yazıcı bu” diyeceğinize eminim.

İlk olarak piyasada gördüğünüz, duyduğunuz ucuz yazıcılardan alacak kadar zenginseniz (!) bu yazıyı hiç okumayın, kendinizi boşa yormayın. Bu ucuz yazıcılara baktığınızda ilk başta çok cazip gibi geliyor. Birçok özelliği içerisinde barındıran bu yazıcılarda neredeyse yok yok! Ama bu yazıcıları emin olun uzun süre kullanana hiç rastlamadım. 200 TL gibi bir fiyata aldığınız bazı çok fonksiyonlu renkli yazıcılar kısa süre içerisinde kartuşları değiştirmek zorunda kalırsınız. Çünkü üzerindeki kartuşlar %50 doluluk oranına sahip olacak şekilde gelmekte. Yeni kartuşları almaya kalktığınızda ise 200-300 TL gibi bir fiyat karşınıza çıkacak. Bu fiyat aldığınız yazıcıdan daha pahalı olabileceğini hemen belirteyim. Dolum dediğimiz ucuz kartuşları kullanmaya kalktığınızda yazıcınız ya kabul etmeyecek ya da yazıcının bozulma tehlikesi ortaya çıkacak. Elin firması senin yazıcı için alacağın dandik dolum mürekkebini kabul edeceğini beklemiyorsun değil mi? Kapitalist sistem işte. Ürünü ucuza verip, seni kendine muhtaç ediyor. (Kapitalist şeysini ben uydurdum, belki başka bir şeydir.) Ayrıca bu tür yazıcıları uzun süre kullanmazsanız bu kez yazdırma başlıklarının kuruması sorunu ile boğuşmak durumunda kalırsınız. Emin olun durum aynen bu!

Bu sebeple kendiniz, çocuğunuz, sınıfınız veya işyeriniz için bir yazıcı almayı planlıyorsanız sağlam ve kaliteli bir ürün almaya çalışın. Gerek bireysel gerekse okul, işyeri olsun söz konusu bir yazıcı olduğunda amaç sadece ve sadece baskı/tarama (renkli-renksiz) ise kesinlikle “LAZER YAZICILAR” ilk seçeneğiniz olsun! Bu tipte yazıcılar sizi asla ve asla pişman etmeyecektir. Lazer yazıcılar, yazıcılar içerisinde hız ve kalite bakımından en iyi yazıcı türleri arasında yer almaktadır. Bu tipte yazıcılardan matbaa kalitesinde bir çıktı alınabilmektedir. Özellikle sürekli baskı yapılan yerlerde vazgeçilmez yazıcılardandır. Lazer yazıcıların kalite ve hızlarının yanında en büyük özellikleri kuşkusuz diğer yazıcılara göre daha sessiz çalışmalarıdır. Lazer yazıcılar fotokopi makinelerinde olduğu gibi baskıda toner kullanılır. Renkli baskı yapan lazer yazıcılar da mevcuttur. Lazer yazıcılarda kullanılan baskı yöntemi fotokopi makinesindekine benzer. Lazer yazıcılar, satır satır yazmak yerine sayfa sayfa yazar. Kamu kurumlarında veya çok sayıda çıktı alınan yerlerde gördüğünüz yazıcı tipi genellikle lazer yazıcılardır. Bu yazıcılardan dilediğiniz markanın ürününü alabilirsiniz. Temelde hepsi aynı kaliteye sahiptirler. Ayrıca tonerleri orijinal, muadil ve dolum şeklinde oluyor. Orijinali biraz pahalı ancak uygun fiyata isterseniz muadil toner alabiliyorsunuz. Dolum toner için ise bu işi yapan firmalar oluyor. Bu tarz toner alırken de seçici olmak gerekiyor. Kalitesiz dolum tonerler cihazı bozabilir. Bu yazıcıların siyah-beyaz özelliği olanlarda tek toner bulunuyor. Ancak renkli baskı yapanlarda siyah, mavi, sarı ve kırmızı şeklinde dört adet toner bulunuyor. Tabi renkli tonerler biraz daha pahalı oluyor. Hangi renk biterse o renkten toner satın alıp yazıcıyı kullanmaya başlıyorsunuz. Renkli çıktıları ise normal kalitede oluyor. Fotoğraf baskısı şeklinde çok kaliteli ve net bir çıktı beklemeyin. Ancak ucuzluk, hız ve sağlamlık istiyorsanız o zaman lazer yazıcı tercih etmek durumundasınız. Piyasada en çok tercih edilen yazıcı markaları ise “Canon, Brother, Xerox, Hp ve Samsung!”. Bu yazıcılar kendini kanıtlanmış, üst düzey çıktı üreten kaliteli markalardan. Ayrıca bu yazı kesinlikle bir reklam yazısı değildir. Hiç kimseden bir kuruş almadım. Tamamen deneyimlerime dayanarak yazıyorum.

Diğer bir önemli husus ise eğer “fotoğraf baskısı” gibi daha kaliteli çıktılar elde etmek istiyorsanız o zaman Lazer değil de MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICI almanız gerekiyor. Bu tipte yazıcılar fotoğraf vs. çıktılar elde etmede kullanılır. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar kâğıt üzerine baskı yapabilmek için sıvı mürekkep kullanır. Nokta vuruşlu yazıcılardaki gibi şeritleri bulunmaz, bunun yerine mürekkep depoladıkları kartuşları vardır. Normal kâğıtlar dışında aydınger, asetat ve genelde kendi üretici firmaları tarafından üretilip pazarlanan özel kâğıtlara “yüksek kalitede” baskı yapabilir. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar gerçekten piyasada çok ucuza bulabiliyorsunuz ancak bu yazıcıları kullanırken dikkatli ve seçici olmanız gerekiyor. İhtiyacınıza yönelik olmayan bir yazıcı elinizde patlayabilir. Öncelikle bu yazıcılar kartuş (laserdeki toner gibi) dediğimiz kaliteli sıvı boya maddesi kullanıyor. Bu tipte bir yazıcı aldığınız kartuşun daha hızlı bir şekilde bittiğine tanık olacaksınız. Lazer yazıcılar ile binlerce çıktı alabiliyorken mürekkep püskürtmeli yazıcıda çok daha az çıktı alabiliyorsunuz. Öncelikle kartuşlar çok küçük oluyor ve sınırlı sayıda bir çıktı alabiliyorsunuz. Ayrıca kartuşların fiyat olarak çok pahalı olduğunu belirteyim. Hatta kartuş fiyatı yazıcı fiyatı ile aynı olabiliyor. Kartuşların dolum veya muadil seçenekleri var ancak çipler nedeniyle uyumluluk sorunu çıktığından alternatif kartuşlar yerine orijinal kartuşları kullanmak zorundasınız. Hali hazırda sıfır alacağınız yazıcıda %25 veya %50 oranında dolu olan kartuşla geleceğini hemen belirtelim. Burada mürekkep püskürtmeliler çok kötü yazıcıdır, almayın demiyorum. Bu yazıcıların kaliteli olanlarını alın ve sınırlı sayıda baskı, çıktı alıyorsanız kullanın. Ben çok çıktı alıyorum, ucuz olsun diyorsanız bu yazıcı size göre değil. Ayrıca fotoğraf baskısı için özel fotoğraf kağıtlarından satın almanız gerekiyor. Uzun süre kullanmadığınızda da bu yazıcı uçları kuruyabiliyor. Buda sıklıkla yaşanan farklı problemlerden.

Bir diğer yazıcı çeşidi ise Nokta vuruşlu yazıcılardır. Bu yazıcılar yazma işlemini, yazma kafası üzerinde bir matris şeklinde dizilmiş küçük iğneciklerin kâğıt ile yazıcı kafası arasında duran karbon bir şeride vurması ile gerçekleştiren yazıcılardır. Baskı kalitesi modern yazıcılara göre kötü olduğundan günümüzde belirli amaçlar dışında pek fazla kullanılmamaktadır. Nokta vuruşlu yazıcılar kenarlarında delikler bulunan, sürekli form adı verilen kâğıtlara baskı yapabildikleri gibi normal kâğıt üzerine de baskı yapabilir. Yazma şeritleri birkaç renkten oluşan modeller renk gerektiren grafikler için kullanılır. Genellikle “siyah, kırmızı, mavi, sarı” bantlar taşıyan şerit, değişik renkler gerektiğinde aşağı yukarı hareket ettirilir. Renkli nokta vuruşlu yazıcılar, sınırlı sayıda renkleri elde etmek için kullanılır. Sınırlı çözünürlük ve grafik yetenekleri, gürültülü çalışmaları, düşük hızları gibi olumsuz özellikleri olan bu tür yazıcılar; sadece harf ve rakamlardan oluşan kayıtların basılmasını gerektiren muhasebe ve bankacılık gibi işlerde kullanılmaktadır. Örneğin bankada, kargoda veya postanede makbuz, dekont vs. alırken cızt cızt diye ses çıkaran yazıcı nokta vuruşlu oluyor.

Son olarak kafanıza takılan herhangi bir soru varsa yorum kısmında belirtin yardımcı olmaya çalışayım. Bakın işim gereği binlerce yazıcı, fotokopi makinası kullandım. Kendimde -evimde- Brother DCP-1511 (lazer yazıcı) modelini nerdeyse 7 yıldır kullanıyorum. Siyah beyaz, fotokopi, tarama özelliği var. Binlerce sayfa çıktı aldım ve bir gün bana mısın demedi. Toneri de 100 liraya alıyorum ve en az 1.500 – 2.000 sayfa baskı yapabiliyor. Mürekkep püskürtmeli kullandım mı, evet! Ancak ucuz olanların yüzlerce kez arıza verdiğinden -işyerinde- hurdaya ayırdığımı biliyorum. Çok masrafı var ve bir kez arıza verdi mi can sıkıyor. Ancak kaliteli olanları biraz pahalı oluyor ve gerçekten çok net renkli çıktılar elde edebiliyorsunuz. Ve son olarak bitmeyen kartuş, toner hikayelerine inanmayın. Bitmeyen kartuş mu olur. Aklınız alıyor mu?

Yazıcı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Öncelikle paranıza. Yani her zaman bütçenize uygun bir yazıcı alabileceğinizi unutmayın. Burada yazıcıya her bir özellik eklendiğinde yazıcı fiyatı artıyor. Örneğin; renkli yazıcı mı, çift taraflı yazdırabiliyor mu, fotokopisi var mı, wifi özelliği var mı? Felan, filan şeklinde. Şöyle bir şey daha var. Mesela, arkadaşımız öğretmen. Okuluna en renklisinden bir yazıcı alıyor. Eee sonra diğer öğretmenlerle veya öğrencilerle papaz oluyor. Niye? Çünkü bu renkli yazıcıların tonerleri pahalı. Eee bütçe yoksa toner bittiğinde kim alacak. En iyisi siyah beyaz almak. Buna göre artı eksileri değerlendirmeniz gerekiyor. Genelde bazı okullar veya işyerleri bu işlerle uğraşmak istemediğin hizmet alım yoluna gidiyor. Yani fotokopi makinası kiralıyor. Tabi bununda artı eksisi bulunuyor. Ancak her seçeneğin bir alternatifi bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Burada tam olarak ne istiyorsunuz? Renkli olsun mu? Çift taraflı yazdırsın mı? Fiyatı ne olsun? Ne Sıklıkla Yazıcıyı Kullanacaksınız? gibi seçeneklere göre karar vereceksiniz.

Neyse sadede gelelim! Çok uzun bir yazı oldu.

  • Fotoğraf veya Sınırlı Baskı İşlemleri İçin Yazıcı Tipi | Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı
  • Banka, Muhasebe Gibi Salt Bilgisayar (Form) Çıktısı Almak İçin | Nokta Vuruşlu Yazıcı
  • İşyeri veya Kişisel Baskı İşlemleri İçin | Lazer Yazıcı

2021 En İyi Yazıcı Tavsiyesi [Güncel Liste]

1- HP LaserJet Pro P1102 Lazer Yazıcı: Şu ana kadar yüzlerce kurumda, işyerinde gördüğüm, kullandığım ve beğendiğim lazer yazıcı modeli. Bununla dilediğiniz kadar baskı, çıktı elde edebilirsiniz. Siyah beyaz, tek taraflı ve düz yazıcı modelleri arasında ilk tercih edilenlerden. Hem bireysel hem de kurumsal anlamda tavsiye niteliğinde bir yazıcı olduğunu belirteyim. Sürekli çıktı istiyorsanız ve uygun fiyatlı bir şey arıyorsanız bu tam size göre. Yazıcının yaklaşık fiyatı 1.200 TL. 

2- Brother DCP-1511 Lazer Yazıcı: Bireysel olarak tavsiye niteliğinde bir yazıcı. Yukarıda dediğim gibi 7 yıldır bu yazıcıyı sorunsuz kullanıyorum. Siyah beyaz, tek taraflı, tarama, kopyalama (fotokopi) özelliği bulunuyor. Muadil tonerleri oldukça ucuz. İstenirse işyerinde de kullanılabilir. Yazıcının yaklaşık fiyatı 1.600 TL. 

3- HP M137FNW 4ZB84A Lazer Yazıcı: Çok fonksiyonlu dediğimiz Wi-Fi, Fotokopi, Tarayıcı, Faks özelliğine sahip bu yazıcı siyah beyaz ve çift taraflı çıktı alma özelliğinde. Fiyat olarak biraz yüksek gelebilir ancak özellikle çift taraflı yazıcı özelliği söz konusu olduğunda fiyatlar biraz artıyor. Yazıcının yaklaşık fiyatı 1.700 TL. 

4- HP MFP 179FNW 4ZB97A Lazer Yazıcı: Üstteki yazıcının renkli modeli bu. Wi-Fi, Fotokopi, Tarayıcı, Faks özelliği bulunuyor. Tabi renkli olmasından dolayı fiyat neredeyse 1.000 TL artıyor. Ancak HP yazıcılarının oldukça ideal olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca çift taraflı yazıcı özelliği söz konusu olduğunu belirtelim. Yazıcının yaklaşık fiyatı 2.700 TL. 

5- Brother MFC-L6900DW Lazer Yazıcı: Bu yazıcı modeli biraz fotokopi makinesi ihtiyacı olanlar için. Sürekli baskı ihtiyacınız oluyor ve bütçeniz kısıtlı ise böyle bir şey alabilirsiniz. Kesinlikle iş görecektir. Tarama fonksiyonunu hoyratça kullanmadığınız gerçekten uzun yıllar iş görecek bir cihaz. Çift taraflı yazdırma, siyah-beyaz, çok fonksiyonlu, ethernet, fax, wifi gibi özellikleri bulunuyor. Yazıcının yaklaşık fiyatı 10.000 TL. 

6- HP M570DNFW Lazer Yazıcı: Çift taraflı yazdırma, renkli, çok fonksiyonlu, ethernet, fax, wifi gibi özelliklere sahip bu yazıcı modeli fiyat olarak biraz yüksek gelse de gerçekten oldukça kaliteli olduğunu belirteyim. Yazıcının yaklaşık fiyatı 13.000 TL. 

2021 En İyi Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı Tavsiyesi

1- Epson L3150 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı: Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda en uygun ve en çok tercih edilen model olduğunu belirteyim. Hali hazır mürekkep püskürtmeli deyince aklıma sadece EPSON modelleri geliyor. Tarayıcı, fotokopi, renkli gibi özellikleri bulunuyor. Yazıcının yaklaşık fiyatı 1.500 TL. 

2- Epson L6190 Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı: Bana kaliteli bir mürekkep püskürtmeli önerir misin derseniz ilk tavsiyem bu olurdu. Renkli olmasının yanında Wi-Fi, Tarayıcı, Fotokopi, Faks gibi çok fonksiyonlu özelliklere sahip. Yazıcının yaklaşık fiyatı 4.000 TL. 

Sonuç: Aklınıza takılan soruları vs. yorum kısmına yazın muhakkak cevap vermeye çalışacağım. Ayrıca tavsiye vs. için lütfen bütçenizi ve tam olarak nasıl bir cihaz aradığınızı yazın. Sizlere 2-3 öneride bulunmaya çalışırım.

Selametle…

3 Yorum

3 Yorum

  1. Elcin

    22 Eylül 2021 at 00:41

    Merhaba,

    Sınıfımız için, renkli çıktı alabileceğimiz, tarama yapılabilen ve seri ( hızlı) çalışabilir bir yazıcıya ihtiyacımız var. Ücreti makul ve ihtiyacımıza uygun hangi markayı önerirsiniz acaba?
    Teşekkür ederim.

  2. Yunus Can Çolak

    26 Kasım 2021 at 15:14

    Hocam merhabalar. 2-3 bin tl bütçem var. ayda ortalama 30-40 sayfa A4 çıktısı alıyorum. hocam macbook ile uyumlu telefon veya bilgisayarla kablosuz bağlantı kurabilen renkli bir yazıcı tavsiyesinde bulunabilir misiniz?
    şimdiden çok teşekkür ederim.

  3. Yakup Ç

    7 Aralık 2021 at 11:15

    hocam evde kullanım için ama şuan günlük 300-400 ileride en fazla 10 sayfa çıkaracağım bi yazıcı istiyorum 1000 lira altı yazıcılar işimi görür mü?

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı