Bilgi

2021 Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere 2021 Ramazan Bayramı ne zaman başlıyor? sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. Ramazan ayı hepimizin bildiği gibi kameri aylardandır. Kameri ayların başlangıcı ile sonu ayın hareketlerine göre belirlenmektedir. Bu nedenle Ramazan kullandığımız miladi takvime göre her yıl bir önceki yıla göre on veya on bir gün önce gelir. Bu nedene ramazan ayı bazen kışın bazen ise yaz ayına denk gelir. Yaklaşık olarak her 33 yılda bir Ramazan Bayramı aynı günlere denk gelir.

İslam aleminde oruç tutma aylarından biri olan Ramazan’ın ardından üç gün boyunca kutlanan Ramazan Bayramı bulunmaktadır. Hicri takvime göre bayram onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arife günüdür.

Ramazan Bayramı Ramazan ayının sonunda kutlandığı için bu adla anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan ramad ( anlamı: kuru sıcak) kökünden gelmektedir. Bunun sebebi büyük ihtimalle Ramazan orucu ilk tutulmaya başlandığında yaz aylarına denk geliyor olmasıdır. Şeker bayramı ise bazı kaynaklara göre Osmanlı dönemindeki adı olan “Iyd-ı Fıtır” isminden Türkçeye çevrilmiştir. Iyd kelime anlamı olarak bayram demektir. Bazı dillerde Ramazan Bayramı (Kürtçe ve Farsça gibi) “Eyd” veya “Eyda Remazane” şeklinde kullanılmaktadır. Fıtır ise Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları malî bir ibadettir.

2021 Ramazan Bayramı Ne Zaman Başlıyor?

2021 Ramazan ayı (Ramazan Orucu) 13 Nisan 2021 Salı tarihinde başlayacaktır. 08 Mayıs 2021 Cumartesi günü Kadir Gecesi olup, 12 Mayıs 2021 Çarşamba günü ise Arefe günü olacaktır.

Ramazan Bayramı ilk günü 13 Mayıs 2021 Perşembe Tarihinde başlayacaktır. Ramazan Bayramı resmi olarak (kanunen) 3.5 gün tatil olmaktadır. Ancak sürenin uzatılması ile ilgili kararı Cumhurbaşkanlığı verecektir. Muhtemelen -beklenen- Çarşamba gününden itibaren hafta sonları birleştirmesi ile 5 günlük bir tatil olacaktır. Ama yine de resmi kararları bekleyerek plan yapmakta fayda var.

  • Ramazan Ayı Başlangıcı >>> 13 Nisan 2021 Salı
  • Kadir Gecesi >>> 08 Mayıs 2021 Cumartesi
  • Ramazan Bayramı Arifesi (1/2 Gün) >>> 12 Mayıs 2021 Çarşamba
  • Ramazan Bayramı 1. Gün >>> 13 Mayıs 2021 Perşembe
  • Ramazan Bayramı 2. Gün >>> 14 Mayıs 2021 Cuma
  • Ramazan Bayramı 3. Gün >>> 15 Mayıs 2021 Cumartesi

Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı ile İlgili Tarihler

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı