Bilgi

5000 TL Laptop Tavsiyesi


Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere 5000 TL’ye alabileceğiniz en uygun laptop modellerinden bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışacağım. Bildiğiniz üzere son günlerde dolar kurunda yaşanan yükselmeler nedeniyle laptop gibi elektronik ürünlerde nasibini almış durumda. Tabi doların düşmesini beklemek veya fiyatlar daha fazla artmadan bir laptop satın almayı düşünmek arasındaki karar tamamen size kalmış. Laptop satın alma süreci aslında çok fazla teknik detaya takılmadan ve isteğinizi tam olarak belirlediğinizde süreç daha da kolay hale geliyor diyebilirim.

Laptop satın alma olayı “ne kadar köfte o kadar ekmek” olayından ibaret. Ucuz teknoloji diye bir kavram yok. Ortalama bir laptopun kullandığı donanımsal birimler belirli firmalar tarafından üretiliyor. Örneğin bir işlemci söz konusu olduğunda İNTEL veya AMD olduğunu göreceksiniz. Laptop üzerindeki işlemci ne olursa olsun fiyatı yaklaşık olarak standart bir değere sahiptir.

Piyasada gördüğünüz ucuz “i7 işlemci, 2 GB Ekran Kartı, 4 GB RAM, 1 TB Harddisk” afişleri daha çok günlük kullanıcıları hitap eden ve performans değerleri oldukça düşük düzeydeki ürünler. Bu ürünlerle üst düzey bir grafik oyununu oynamanız veya yüksek grafik değerine sahip bir programı aktif kullanmanız imkansız. Bunun nedenini kısaca şöyle açıklayabilirim. Örneğin, her i7 işlemci aynı performans değerine sahip değildir, her işlemci segmenti kendi içerisinde farklı performans değerlerine sahiptir. Kaldı ki her i7 işlemci bile i5 işlemciden iyidir gibi bir fikirde tamamen yanlıştır. Yani bir i5 işlemci i7 işlemciden çok iyi performans değerine sahip olabilir. Buradaki püf nokta laptop üzerinde bulunan işlemci bir i7 işlemci evet, ancak performans değeri oldukça düşük bir işlemci modeli. RAM konusu mesela.  RAM’lerin performansını belirleyen sadece GB değildir. Mesela biri size 2 GB dediğinde bunun 1333, 1600 ve 2400 Mhz gibi frekans değerleri önemlidir. Bu nedenle 2 GB 2400 Mhz RAM, 2 GB 1333 Mhz RAM’den çok performanslıdır diyebiliriz. Firma ne yapıyor performans değeri en düşük RAM’i kullanıyor. Aynı şeyler ekran kartı ve diğer donanımlar içinde geçerlidir.

Burada aslında tabiri caizse bir üç-kağıttan bahsetmek mümkün. Kullanıcı bu teknik detayları tam bilmediğinden o janjanlı afişlere aldanarak “aha işte aradığım laptop bu” deyip hemen mağazada gördüğü laptopu satın alıyor. Sonra efenim bu donuyor, kasıyor, ısınıyor, kilitleniyor diye şikayete başlıyor. Aslında “ucuz etin yahnisi olmaz” diye bir çıkarımda bulunabilirim.

Burada anlatmak istediğim olayı bir kez daha ifade edeyim. Bir firma “aman ben çok kazanayım, kullanıcıyı kazıklayayım” diye hareket etmez. Bir mağazada gördüğünüz laptopun etiket değeri neyse gerçekten de fiyatı artı-eksi ona yakın bir değerdir. Burada kullanıcıyı şaşırtan şey az-biraz bilgiyle iyi olduğunu düşündüğü donanımsal değerlerdir. Kullanıcı “aaa ne kadar ucuz ve yüksek performans değerine sahip bir laptop” diye düşünmeye başladığında hatanın ilk adımını atıyor. Evet o laptop gerçekten ucuz! Ancak düşündüğü –kafasında tasarladığı- performansı alamayacaktır. Çünkü kafasında “i7 işlemci” kavramının tam olarak ne anlama geldiğinden bi-haberdir! Çevresinde –eş, dost, akrabadan- öğrenmiş olduğu “i7 işlemcili laptop” olayına hakim olmadığı için ona göre bütün “i7 işlemcili laptoplar” çok iyidir algısına kapılmıştır.

Birde şöyle bir konu daha var! Laptoplar segment-segment üretilir. Mesela “günlük, performans, gaming (oyun), multimedya” gibi. Siz günlük segmentinde üretilen bir laptopu sırf değerleri yüksek diye PUBG, World of Tansk vb. gibi bir oyunu oynamak için alırsanız oyunu bırakın oynamayı açamazsınız bile. Çünkü laptop buna göre dizayn edilmemiştir. Aynı fiyata sahip bir günlük laptop ile gaming (oyuncu) laptopu karşılaştırın donanımsal birimlerinden tutun, sistem tasarımına kadar bir çok şey farklı değerde olacaktır. Mesela soğutma sistemleri, ağırlıkları, görünüşleri, işlemci yapılarından tutun HDD RPM gibi değerleri farklı özellikte olacaktır.

Burada öncelikle ne istediğinizi belirlemeniz gerekiyor. Ne amaçla kullanacaksınız? Bir mühendislik öğrencisi, sunum yapan bir öğretmen veya oyun oynamayı seven bir gamer misiniz? Ofis kullanımı için mi yoksa günlük internette gezinecek, film-video izleyen biri misiniz? “Aman param var istediğimi alırım” diyorsanız gidin bir mağazadan karşınıza çıkan ilk laptopu alabilirsiniz. Kimse size durun ne yapıyorsunuz demeyecektir. Zaten mağaza görevlisi o ürünü size satmak için hazır bekliyor. Bundan emin olabilirsiniz. Ama hayır benim bütçem kısıtlı 5000 TL para ayırdım derseniz, o zaman biraz ince eleyip sık dokumak sizin tam olarak hakkınız.

Neyse konu çok uzadı. Kafanızı da fazla karıştırmak istemiyorum aslında. Burada 5000 TL değerinde bir laptop almak için öncelikle çevrenizden bilişim konularına hakim birinden fiyat aralığı ve amacınızı belirterek laptop önerisinde bulunmasını sağlayın, teknoloji mağazalarını gezin ve laptoplar hakkında az-biraz fikir edinmeye çalışın. Google’den laptop yorumlarına bakın. Kampanyaları takip edin.

FreeDos laptoplarda işletim sistemi bulunmuyor. Yani bilgisayarı açtığınızda simsiyah bir ekran bulunuyor. Eğer format dediğimiz işletim sistemi yükleyebilecek bir tanıdığınız varsa laptop 300-500 TL arasında daha ucuza gelecektir. Zaten FreeDos laptoplar işletim sistemi olmadığı için biraz daha ucuzdurlar. Eğer kapasite sorununuz yoksa (film, video, fotoğraf vs. gibi büyük datalar yedeklemeyecekseniz) HDD yerine SSD tercih edin. SSD diskler HDD’lere göre içerisinde mekanik parça bulunmadığında çok sessiz çalışırlar. Oldukça dayanıklı olan ve yeni nesil teknoloji olan SSD’ler HDD’lere göre oldukça hızlıdırlar. Yani bir bilgisayarın açılış süresi veya oyun/programların yüklenme süreleri SSD’lerde daha hızlıdır. Ancak SSD’lerin HDD’lere göre daha pahalı olduğunu hatırlatmamda fayda var.

Birde şöyle bir konu daha var. Şimdi SSD deyince kafanızda iki depolama tipi gelsin. Bir tane tipi RAM’lere benzeyen (RAM değil) bir yapıda olup anakart üzerinde ki M.2 SATA portuna takılıyor. Diğerleri ise aynı 2.5” inç olup 2.5” HDD görünümündedirler.

Bazı laptoplarda DVD/CD sürücüsü opsiyonel veya başka bir ifade ile bulunmayabiliyor. Eğer DVD/CD ile uğraşan biri iseniz buna dikkat etmenizde fayda var. Yoksa sonradan pişman olmanız fayda etmeyecektir.

Laptoplarda işlemci, ram ve ekran kartı performansı belirleyen en önemli üç ana donanım birimidir. Mümkünse karşılaştırmalarda bu değerleri kullanın. Eğer bütçenizi arttıramıyorsanız işlemci ve ekran kartı yüksek olan laptopu satın alıp sonrada RAM arttırma veya SSD takma yoluna gidebilirsiniz. Bu yapacağınız en doğru işlem olacaktır.

İdeal ekran ölçüleri 15.6” laptoplardır. Piyasadaki laptoplar çoğunlukla bu büyüklüktedir. Ancak tasarım ve oyuncu iseniz en az 15.6” ve 17” olan laptopları tercih etmenizi tavsiye ederim. Yoksa gündelik işler içinse 13” veya 15.6” tercih edebilirsiniz.

Satın alma işleminde önce mümkün olduğunda inceleme yazılarını ve videoları izleyin. Performansı, tasarımı, giriş portları ve fiziksel özellikleri konusunda eminseniz satın alma işlemine geçebilirsiniz.

Konu gerçekten çok uzadı. Ben burada “kendimi sizin yerinize koyup” alabileceğiniz veya almak isteyebileceğiniz üç laptop modeli önereceğim. Siz siz olun kaliteden vazgeçmeyin. Üç kuruş uğruna adı sanı belli olmayan bir laptop satın almayın. Elektronik ürünler bozulma eğlimi gösterirler. Bu nedenle en ufak donanımsal bir sorun perfromansa yansıyor. Bu yüzden özellikle MSI, Asus, Mac, Dell, Lenovo gibi ürünler tercih edin. Şu anda bu yazıyı yazdığım laptop’u 1250 TL’ye 8 yıl önce aldım. Hala performansından ve şıklığından taviz vermedi. Doğru bir şekilde kullanırsanız gerçekten 5000 TL’ye uzun yıllar kullanacağınız bir laptop satın alabilirsiniz.

1- Lenovo İdePad 320: Bu laptopu günlük işlemler için kullanabileceğiniz performansı ve tasarımı konusunda oldukça olumlu geribildirimler almış olan bir model. Kendimde Lenovo kullanıcısı olduğum için ilk olarak bunu tavsiye ediyorum. Öğrenciler ve öğretmenler’den tutun bir çok kesime hitap eden güzel bir laptop. Bununla çok yüksek grafik işlemi gerektiren oyun ve programlar kullanımına izin vermese de piyasadaki bir çok oyun ve programı rahatlıkla kurup, çalıştırabilirsiniz. Bütçeniz yeterli duruma geldiğinde 4 GB RAM’e ek olarak 8 GB RAM daha satın alarak 12 GB RAM yapabilirsiniz. Ayrıca 1 TB HDD SATA diske ek olarak 256 SSD disk satın alarak bir oyun canavarına dönüştürebilirsiniz. (Tıkla)

  • İşlemci: Intel Core i5 8250U – 1.6 GHz (Turbo ile Max 3.4 GHz) 6 MB Önbellek
  • Ram: 4 GB DDR4 2133 MHz.
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: Windows 10
  • Ekran Karti: AMD Radeon 530 Grafik Kartı 2 GB DDR3 GDDR5
  • Ekran Özelliği:6″ HD LED (1366 x 768)

2- Dell İnspiron 15 5570: Bu model yukarıdakinin neredeyse kopyası ve fiyat olarak aralarında nerdeyse bir fark yok. Özellikle Dell modellerini sevenler için bunu yazıyorum. Teknik özelliklerine baktığınıza –ekran özelliği dışında-  Lenovo İdePad 320 ile aynı olduğunu göreceksiniz. (Tıkla)

  • İşlemci: Intel Core i5 8250U – 1.6 GHz (Turbo ile Max 3.4 GHz) 6 MB Önbellek
  • Ram: 4 GB DDR4 2133 MHz.
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: Windows 10
  • Ekran Karti: AMD Radeon 530 Grafik Kartı 2 GB DDR3 GDDR5
  • Ekran Özelliği:6″ FHD (1920 x 1080)

3- Asus X542UR: Bu model yukarıda verdiğim modellerden bir tık üstte. NVIDIA GeForce 930MX 2 GB GDDR5 ekran kartı ve üzerine takılı durumda olan 8 GB RAM ile bu avantajı sağladığını belirteyim. Oyun konusunda performansını denemedim. Ancak yinede şu anki donanımla bir çok oyunu oynayabilmeniz mümkün. Tekrar hatırlatayım bu laptopta günlük kullanım için tasarlanmış oldukça şık bir laptop olmasına rağmen gaming serisine yakın performanslı bir laptop (Tıkla)

  • İşlemci: Intel Core i5 8250U – 1.6 GHz (Turbo ile Max 3.4 GHz) 6 MB Önbellek
  • Ram: 8 GB DDR4 2133 MHz
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: Windows 10
  • Ekran Karti: NVIDIA GeForce 930MX 2 GB GDDR5
  • Ekran Özelliği:6″ HD LED (1366 x 768)

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı