Bilgi

7500 TL’ye Laptop Tavsiyesi


Herkese Merhaba. Bu yazımızda 7500 TL’ye alınabilecek en uygun laptop modellerinden bazı tavsiyelerde bulunmaya çalışacağım. Bildiğiniz üzere doların zirve yaptığı bu günlerde özellikle elektronik cihazlarda bir fiyat artışı söz konusu olduğunu söyleyebilirim. Örneğin  ocak 2018’de 1400 TL’ye aldığım GeForce GTX1060 3 GB ekran kartı şimdi e-ticaret sitelerinde 2400 TL’ye satılmaya başlandı. Değişen fiyatın boyutunu düşündüğümüzde elektronik ürünlerde ciddi bir fiyat farkı olduğunu olduğunu görüyoruz.

Laptop alırken dikkat etmeniz gereken bazı donanımsal terimler bulunuyor. Bunlar işlemci, ram ve ekran kartı. Bu terimlere dikkat ederek bir laptop aldığınızda uzun vadede ihtiyacınızı karşılayacak bir laptop satın almanız mümkün. İşlemciyi kısaca tanımlayacak olursak; bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren donanım birimidir. İşlemci yerine mikroişlemci, CPU (Central Processing Unit ), MİB (Merkezi İşlem Birimi), μP (mikro Processor) isimleri de sıklıkla kullanılır. İşlemciler, bilgisayarda yönetici konumunda çalışır. İnsan beyninin tüm vücut organlarını sinir sistemi vasıtasıyla yönetmesi gibi işlemcilerde kontrol sinyalleriyle sisteme bağlı tüm birimlerin çalışmasını düzenler ve bu birimleri yönetir. RAM (Bellek), elektronik bilgi depolama üniteleridir. Kullandığımız elektronik cihazlar üzerinde RAM’ler yer almaktadır. Başta bilgisayarlar olmak üzere cep telefonları, el bilgisayarları, hesap makineleri, oyun konsolları, araba radyoları, video cihazları ve televizyonlarda da RAM kullanılmaktadır. Bilgisayarlarda kullanılan RAM’ler, işlemcinin istediği bilgi, komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri geçici olarak tutan depolama birimleridir. İşlemciler her türlü bilgiyi ve komutu RAM üzerinden alır. Bilgisayarın açılışından kapanışına kadar sağlıklı bir şekilde çalışmak zorunda olan en önemli bilgisayar bileşenlerinden biri RAM’dir. Teknik olarak RAM, herhangi bir şekilde elektriksel verinin depolanması işlemidir. Günümüzde hızlı ve geçici depolama anlamında kullanılmaktadır. Görevi, işlemcinin verileri işlemesi sırasında gerekli olan verileri geçici veya kalıcı olarak saklamaktır. Ekran Kartı ise; mikroişlemcide (CPU) işlenen verilerin monitörde görüntülenmesini sağlayan sinyallere dönüştüren donanım birimidir. Görüntü kalitesi ekran kartına ve monitöre bağlıdır. Ekran kartının kalitesini ise fiziksel yapısı, kullandığı genişleme yuvası ve arayüz çeşidi (CGA, VGA, SVGA) belirlemektedir. Ekran Kartı yerine grafik kartı, görüntü kartı, görüntü adaptörü, video kartı vb. kavramlar da kullanılır.

Bilmeniz gereken donanım terimleri açıkladık. Bunlar dışındaki diğer donanım birimleri ise isteğinize göre değerlendireceğiniz birimlerden meydana geliyor. Örneğin HDD veya Harddisk bilgisayarın depolama birimidir. Yeni teknoloji depolama birimleri ise SSD’lerdir. SSD’ler HDD’lere göre içerisinde mekanik (dönen) parça bulunmadığından oldukça sessiz çalışırlar. Ancak SSD’ler HDD’lere göre biraz daha pahalıdırlar. Tipik Flash/USB Bellek mantığı ile çalışan SSD’ler oldukça hızlı ve performanslı veri aktarımı yapabilen, programların/oyunları hızlı çalışmasını (açılmasını) sağlayan kapasite birimleridir. Kapasite olarak çok fazla bir alana ihtiyacınız varsa HDD tavsiye edilir, ancak ikisinin bir arada çalıştığı laptoplarında satıldığını belirtelim. Bu tip laptoplarda işletim sistemi SSD üzerine kurulur ve depolama alanı olarak HDD kullanılır. Burada ki amaç bilgisayarın daha hızlı çalışmasını sağlamaktdır. Çünkü SSD’lerde veri aktarma hızı oldukça yüksektir. Birde FreeDos olayını açıklayalım. İşletim sistemi FreeDos olarak açıklanan laptoplarda işletim sistemi yoktur. Yani laptopu kullanmak için bir işletim sistemi (Windows 7, Windows 8 veya Windows 10) yüklemeniz gerekmektedir. Üzerinde işletim sistemi olmayan laptoplar biraz daha ucuz olduğunu belirtelim. Format atma ile kısa sürede (1-2 saat) işletim sistemi yükleyebilirsiniz. Bunun için format atma işleminden anlayan birine ihtiyacınız olacak.

Şimdi lafı çok uzatmadan sizlere 7500 TL’ye alabileceğiniz laptop modellerine geçelim.

1- Asus VivoBook S15 S510UQ-BQ223T Notebook (Tıkla)

Günlük kullanıma uygun olarak tasarlanan bu model performans olarak üst düzey bir laptop. Gerek performans ve gerekse şık tasarımı göz önüne alındığında bir çok alanda rahatlıkla kullanabileceğiniz donanım değerleri yüksek bir Asus modeli olduğunu söyleyebilirim. Özellikle üniversite/lise öğrencileri, öğretmenler veya ev kullanımına oldukça uygun.

  • İşlemci: Intel Core i7 7500U- 2.7 GHz (Turbo Max 3.5 GHz) 4 MB Önbellek
  • Ram: 16 GB DDR4 2133 MHz
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: Windows 10 Home
  • Ekran Karti: Nvidia GeForce GT 940MX 4 GB Paylaşımsız Ekran
  • Ekran Özelliği:6″ Full HD LED (1920 x 1080)

2- Lenovo Legion Y520 80WK004JTX Notebook (Tıkla)

Hem profesyonel hemde oyun veya yüksek grafikli programlar kullanıyorsanız bu laptop tam size göre. Şahsen cebimde 7500 TL gibi bir bütçe varsa ilk bakacağım laptop modeli bu olacağını rahatlıkla söyleyebilirim ki kendimde bir Lenovo kullanıcısıyım. Tasarımı ve performansı beni en çok kendine çeken laptop modeli bu. Bir çok mağazada rahatlıkla bulabileceğiniz bu ürün için kesinlikle tercihlerinizin arasında bulunmasını öneriyorum. Vatan bilgisayarda bu ürünün fiyatı (tıkla) iken üstte verdiğim üstte verdiğim İstanbul Bilişimde fiyatı 7500 TL civarında. Kaçırılmaması gereken bir laptop.

  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ – 2.8 GHz (Turbo Max 3.8 GHz) 6 MB Önbellek
  • Ram: 16 GB DDR4 (Max 32 GB)
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 rpm) HDD + 256 GB SSD
  • İşletim Sistemi: Windows 10 Home
  • Ekran Karti: NVIDIA GeForce GTX 1050 4 GB GDDR5
  • Ekran Özelliği:6″ Full HD (1920×1080) IPS Ekran

3- Lenovo Thinkpad E560 20EVS07R00 Notebook (Tıkla)

Benim “ofisim var ve ofiste kullanacağım bir laptop önerir misiniz?” derseniz bu laptop kullanımınıza en uygun laptop modeli olacak. Özellikle kurumsal veya birden fazla kullanıcının kullandığı bir laptop alıyorsanız  Lenovo Thinkpad modelleri tam size göre. Öncelikle bu laptop modelleri tank gibi sağlam modeller. Hırpalanma ve aşırı/agresif kullanmaya karşı oldukça dayanıklıdırlar. Bankacılık, ofis, kurum veya kuruluşlarda en çok tercih edilen modeller arasında yer alıyor. Yıllarca kullasanız bile bana mısın demezler. Ancak belirtelim bireysel olarak kullanımını pek tavsiye etmem.

  • İşlemci: Intel Core i7 6500U – 2.5 GHz (Turbo Max 3.1 GHz) 4 MB Önbellek
  • Ram: 8 GB DDR3 1600 Mhz. (Max. 16 GB)
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: Windows 10 Pro
  • Ekran Karti: AMD Radeon R7 M370 2 Gb Ekran Kartı
  • Ekran Özelliği:6″ Full HD LED Ekran (1920 X 1080)

4- Lenovo Ideapad 520 81BF00BVTX Notebook (Tıkla)

Daha uygun bir seçenek önerir misiniz? Soruna verilecek cevabım Lenovo Ideapad 520 modeli olacak. Yaklaşık fiyatı 5500 TL civarında ve günlük kullanıma uygun bir şekilde tasarlanmış. Küçümsenmeyecek düzeyde donanım birimlerine sahip. Buradaki laptop FreeDos yani işletim sistemi bulunmuyor. Zaten ucuz olmasının nedenlerinden biride bu. İşletim sistemine sahip olan bir model arıyorsanız Vatan Bilgisayar’da 7500 TL civarında olan Windows 10 işletim sistemi olana bakabilirsiniz. Not: Kontrol ettiğimde N11’de 5000 TL’ye aşağıda özelliklere sahip modeli bulunuyor

  • İşlemci: Intel Core i7 8550U – 1.8 GHz (Turbo 4.0 GHz) 8 MB Önbellek
  • Ram: 12 GB DDR4 2133 MHz
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: FreeDos (windows işletim sistemi yoktur)
  • Ekran Karti: Nvidia GeForce GT 940MX 4 GB Paylaşımsız Ekran Kartı
  • Ekran Özelliği:6″ Full HD LED Ekran (1920 X 1080)

5- Asus ROG GL753VE-GC168T Gaming Notebook (Tıkla)

Özellikle gaming serisi (oyuncu) laptopu arayanların bu laptopu kaçırmaması gerektiğini düşünüyorum. 7800 TL Civarında hepsiburada.com’da satılan bu ürün için daha uygun bir fiyat bulacağınızı düşünmüyorum. Performans olarak üst düzey olan bu laptop ile istediğiniz oyunu oynayabilirsiniz. Ekranı 17.3″ Full HD LED olduğu için hem oyun hem de tasarım ile ilgilenenler için biçilmiş kaftan.

  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ – 2.8 GHz (Turbo 3.8 GHz) 6 MB Önbellek
  • Ram: 16GB DDR4 SDRAM
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (7200 Rpm) HDD + 256 GB SSD
  • İşletim Sistemi: Windows 10
  • Ekran Karti: NVIDIA GeForce GTX 1050 Tİ 4 GB GDDR5
  • Ekran Özelliği:3″ Full HD LED (1920 x 1080)

6- MSI GV62 7RC-082XTR Notebook (Tıkla)

MSI Markası ülkemizde pek bilinen ve hak ettiği yere gelmiş bir laptop değil. Ancak dünyada tanınan ve bilinen saygın bir marka olduğunu hatırlatayım. Hatta bir çok markaya göre kaliteli ürünler üreten bir laptop. Hantal görünüşü nedeniyle MSI modellerini bir çok kişi tercih etmese de şahsen beğendiğim laptop modelleri üretiyor. Yukarıda verdiğim linkte İşletim sistemi bulunmuyor ve fiyatı 6600 TL civarında. İşletim sistemine sahip bir model arıyorsanız hepsiburada.com’da 6900 TL gibi bir fiyatı bulunuyor. (Tıkla)

  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ – 2.8 GHz (Turbo 3.8 GHz) 6 MB Önbellek
  • Ram: 8GB DDR4 2400Mhz (Maks. 32GB)
  • Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (5400 Rpm) HDD
  • İşletim Sistemi: FreeDos (windows işletim sistemi yoktur)
  • Ekran Karti: NVIDIA Geforce MX150 2GB GDDR5
  • Ekran Özelliği:6″ Full HD LED Ekran (1920 X 1080)

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı