Bilgi

Elektrik Üreten Bakteri | Rhodoferax ferrireducens


Günümüzde enerji üretimi için pek çok yöntem kullanılmaktadır. Bunlar kömür ve petrol gibi fosil kökenli yakıtlara dayanmaktadır.  Bu yakıtlar yaygın olmadığı için enerji üretmek her zaman mümkün olmamakta ayrıca bunları kullanabilmek için tesislerin yapılması gerekmektedir.

Son yıllarda ise bakteriden enerji üretimi gündemdeki yerini almıştır. Dünyamızda yaşayan, canlılardan boyut olarak çok küçük ve sayıca çok fazla olan bakteriler, yapılarındaki basitliğe rağmen yaptıkları işler açısından ilginçlikleri ile dikkatleri üzerine çekmektedir.

Massachusetts Amherts Üniversitesi’nde Profesör Derek Lovley ve araştırmacı Swades Chaudhuri, bilimsel adı “Rhodoferax ferrireducens” olan bir bakterinin yaratılışındaki bir özelliği kullanarak elektrik üretmişlerdir. Peki bu nasıl olmuştur? Okyanusların dibinde yaşayan bu mikroorganizma karbonhidratları kullanarak doğrudan doğruya elektrotların üzerine transfer edilebilen bir elektrik üretebiliyor. Bakteri elektrik üretmek için bir dizi kimyasal işlemler yapıyor. Bu bakteriler bulundukları ortama iletken bir elektrod konulduğunda, bu elektrod üzerine tutunarak çoğalıyor. Sonra bakteriler sıvı içindeki  glikozu veya diğer karbonhidratları karbondioksite parçalarken açığa çıkan elektronları, üzerinde bulundukları elektroda veriyorlar ve böylece elektrik akımını başlatmış oluyorlar. Diğer bir deyişle bu bakteriler ile biyo-piller yapılabiliyor. Bu biyo-pillerden elde edilen verim daha önce kullanılan bakterilerin veriminden çok daha fazladır, %80’in üzerindedir. R. ferrireducens biyo-pilleri ile bir kâse şeker kullanılarak, 60 watt’lık bir ampül 17 saat boyunca yakılabilmektedir.  

Bu mikroorganizmanın biyo-pillerinin avantajları; diğer biyo-pillerin aksine, zehirli kimyasallara gereksinim duymaz, ayrıca bu bakteri glikozun haricinde diğer şekerleri de tüketebilir. Bu şekilde glikoz haricindeki diğer organik maddeleri tüketebilmesinden dolayı  besin olarak atık su veya şeker üretiminde ortaya çıkan yan ürünleri kullanılabilme olasılığını  gündeme getirmektedir. Böylece üretilen pillerin çevre dostu olması ve çevre temizliğine katkıda bulunması ümit edilmektedir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı