Bilgi

Akademisyenlerin Sosyal Ağları: ResearchGate ve Academia.edu


Bilindiği gibi teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık her türlü bilgiye çok çabuk ulaşabiliyoruz. Özellikle sosyal ağlar sayesinde bu durum daha da kolaylaştı diyebiliriz. Sosyal ağlar hayatımızı hızlandıran, eş zamanlı bilgi paylaşımının yapıldığı platformlardır. Gittikçe artan bu ağların kullanımı sayesinde bilgi, belge paylaşımı yapılıyor evet ama herkesin bu amaçla kullandığı çokta söylenemez. Facebook, twitter, instagram vs. adını bilmediğimiz kim bilir ne çok sosyal ağ vardır. Sayısızca hesaplar, bitmek bilmeyen beğenilme arzusu, yediğini-içtiğini paylaşma yarışı. Görgüsüzlük diz boyu. Hatta öyle ki hayatımızı gereksiz, kalitesiz bilgilerle doldurmaya başlayan bu sosyal ağlar artık bağımlılık boyutuna ulaştığını ve can sıkmaya başladığını söyleyebiliriz. Öyle değil mi?..

Her neyse biz konumuza dönelim. Bu yazımızda sizlere günlük hayatta kullanılan sosyal ağlar hakkında değil akademik hayatta akademisyenlerin kullandığı sosyal ağlar hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Bu ağlardan bazıları; ResearchGate, Academia.edu, Sciencestage, Linkedin vs. Biz bu yazımızda ResearchGate ve Academia.edu hakkında sizleri bilgilendireceğiz.

ResearchGate

2008 yılında bir grup bilim insanı tarafından kurulmuş olan bu ağ sitesi dünya çapında 11 milyondan fazla kullanıcı ile kendi türünde büyük bir ağ sitesi olduğu söylenebilir.

Akademik bir profil oluşturup, akademik araştırmalara erişim kolaylığı sağlayan ve araştırmacılar arasındaki işbirliğine olanak sağlayan bir akademik sosyal sitedir. Alanınızı ilgilendiren konferans, kongrelerden haberdar olmanızı, sizinle aynı konuyu çalışan akademisyenlerle iletişim kurup çalışmalarınızı zenginleştirip, araştırma sorunlarına çözüm bulabilirsiniz.

Siteye üye olmadan facebook şifrenizle de giriş yapıp bilgi edinebilirsiniz.

Ve bir dipnot verelim; bu ağ sitesi özellikle tıp ve biyoloji alanında oldukça yaygın olduğu söylenebilir.

ResearchGate: https://www.researchgate.net/

Academia.edu

Akademisyenler tarafından oluşturulmuş bir diğer sosyal ağ sitesi de ReseachGate formatında olan Academia.edu. Akademisyenlerin araştırmalarını paylaştıkları bu site bilim insanlarının çalışmalarını güncel kılmaya yarar ve alanları ile ilgili bilgiye kolayca ulaşma imkanı sağlar. Facebook ve twitter gibi geleneksel ağların aksine bu web sitesinin en temel amacı akademik alanlarda sosyalleşmeye, paylaşıma izin vermektir.

Bu sitede gruplar kurabilirsiniz, kendi makalelerinizi yayınlayarak atıf konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz ki bu akademisyenler için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Ayrıca tez yazan öğrencilerin makale tarama konusu oldukça sıkıntılı bu sayede konunuzla alakalı makalelere ulaşıp direkt makale yazarlarıyla bile muhatap olabilirsiniz.

Academia.edu’da dikkat çeken bir özellik de akademisyenlerin yayınlarının Scribd aracılığıyla yüklenmesidir. Böylece dosyaları indirmeden göz atma durumu olabiliyor.

Academia.edu: http://academia.edu

Şunu söylemeliyiz ki akademisyenlik gerçekten zor bir meslek. Uzaktan bakınca her şey toz pembe görünüyor ama alakası yok. Birçok şeyden feragat etmek gerekiyor. Ve SABIR bu mesleğin anahtar kelimesi. İşim bitti eve gidince oturayım yok.. Sürekli okumak, araştırma yapmak, çalışmak ve bunların sonucunda da makale yazmak, bildiri yapmak gerekiyor.

İşte bu sosyal sitelerin zorlu akademik yolda ilerleyen tüm akademisyenlere katkı sağlayacağını düşünüyor ve bilime, bilgiye gönül vermiş tüm akademisyenlere başarılar diliyoruz…

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı